Leestijd 8 minuten

7 winstgevende ideeën voor je copywriting die je moet uitproberen

Copywriting heeft, net als elk ander discipline van online marketing, talloze trends. Toch vertrouwen de meeste ondernemers, marketeers en copywriters nog steeds op strategieën die 40 jaar geleden zijn bedacht.

Begrijp me niet verkeerd, die strategieën werken. Meestal toch. Je moet echter ook met je webteksten, nieuwsbriefcopy en al je andere schrijfsels inspelen op veranderingen in de maatschappij om optimaal te kunnen converteren.

Ken jij deze copywritingtrends al? We geven je 7 winstgevende ideeën voor je copywriting die je zeker eens moet uitproberen. Laatst geüpdatet in 2024!

Winstgevende copywriting ideeën

1. Pas je SEO aan op gesproken zoekopdrachten

Los van copywritingtrends moet elke copywriter gewoon de basis van SEO kennen en het bijbehorende zoekwoordonderzoek. Zo kan je websitepagina’s hoger laten rangschikken in Google en andere zoekmachines, waardoor je meer verkeer en leads genereert.

Hoe copywriters en ondernemers SEO-gerichte content zullen schrijven, gaat echter veranderen vanwege de explosieve toename aan gesproken zoekopdrachten.

Dat betekent dat meer mensen hun zoekopdracht in Siri, Google, Alexa en vergelijkbare kanalen zullen inspreken in plaats van deze te typen.

SEO’ers zullen hun technieken moeten aanpassen, want gesproken zoekopdrachten worde niet op dezelfde manier geformuleerd als getypte opdrachten.

Voor getypte opdrachten moest je altijd blokkerige, onnatuurlijk klinkende zoekwoorden in je teksten forceren, want getypte zoekopdrachten zijn zelden of nooit mooie volzinnen. Gesproken zoekopdrachten worden echter wél meestal als een volwaardige zin gesteld:

 • Beste copywriter Antwerpen‘ wordt ‘Wie is de beste copywriter van Antwerpen?’
 • ‘Aantal inwoners Timboektoe’ wordt ‘Wat is het aantal inwoners van Timboektoe?’
 • ‘Gitaarakkoorden Stairway to Heaven’ wordt ‘Wat zijn de gitaarakkoorden van Stairway to Heaven?’

Enzovoort.

Om de gesproken zoekopdrachten naar jouw website te kunnen leiden, zal je de zoektermen als volledige zin in je webteksten moeten laten voorkomen. Ergens vind ik dat ook wel prettiger, want met de oude manier van SEO’en kreeg je niet altijd wondermooie teksten.

 

Leestip: 5 fouten in SEO-copywriting die je gemakkelijk kan voorkomen

 

2. Schrijf meer blogberichten

Contentmarketeers houden van bloggen. Sterker nog: 53% van de marketeers zegt dat bloggen hun absolute prioriteit heeft bij het creëren van online content.

Dit betekent dat steeds meer bedrijven blogberichten zullen maken als middel om zoekverkeer, leads en autoriteit te genereren. Dit wordt een steeds belangrijkere copywritingtrend in de jaren ’20.

Wat je echter goed in je oren moet knopen, is dat écht goed bloggen een volwaardig beroepsveld is en dat je het professioneel bloggen niet zomaar onder de knie krijgt. Er is een wereld van verschil tussen een blogpost van 400 woorden die elke nieuweling kan maken en een meesterwerk van 3000 woorden dat je op Frankwatching vind. (Zelf doe ik regelmatig een poging, zoals je in mijn artikelenlijst op Frankwatching kan zien.)

Een uitmuntend blogbericht heeft specifieke elementen nodig, zoals:

 • Praktisch en uitvoerbaar advies. Noem niet alleen ideeën of strategieën, toon lezers hoe ze ze moeten uitvoeren.
 • Gegevens, casestudy’s en statistieken om eventuele punten te onderbouwen.
 • De juiste structuur en opmaak om de leeservaring zo prettig mogelijk te maken.
 • Doordachte on-page SEO, zodat je hoger komt in de zoekresultaten van Google.
 • Correct taalgebruik: de grammatica, spelling, interpunctie en andere schrijfregels moeten kloppen.
 • Een unieke tone of voice die je onderscheidt van de concurrenten.
 • Afbeeldingen, video’s en diagrammen om inhoud interactiever en aantrekkelijker te maken.

Als je hoger scoort in de organische zoekresultaten, hoef je doorgaans minder geld uit te geven aan Google Ads. Maak dus werk van je SEO en begin met bloggen!

 

Copywriting trends

Fotobron: Kevin Phillips op Pixabay

 

3. Schrijf ijzersterke scripts voor je podcasts en video’s

Hoewel ik een blogger ben in hart en nieren, moet ik toegeven dat de stijgende populariteit van bedrijfspodcasts en -video’s helemaal terecht is. Deze media zijn een laagdrempelige manier om informatie tot je te nemen. En in tegenstelling tot een blog van 3000 woorden kan je een podcast of video van een half uur consumeren terwijl je een wandeling maakt, de afwas doet of de Albert Heijn bezoekt.

45% van alle internetgebruikers luistert naar podcasts. Podcastpresentatoren als Joe Rogan bereiken een enorm publiek. Video krijgt de voorkeur van 40% van de millennials. Het is dus volledig terecht dat dit fenomeen in deze lijst met copywritingtrends en -techieken staat.

Voorbeeld van deze copywritingtrend: Social Media Examiner

Wat te doen wanneer jij als zaakvoerder of marketeer voor je eigen bedrijf podcasts en video’s wilt produceren?

Ten eerste moet je inzetten op ijzersterke scripts. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande beschrijving voor een aflevering van de podcast van Social Media Examiner.

 

podcast script Social Media Examiner

 

Hun schrijver transcribeert elke aflevering, zodat je het als een artikel kan lezen. De hoge kwaliteit van die artikelen bewijst dat ze veel denkwerk steken in het creëren van topscripts. (Social Media Examiner is niet zomaar zo populair geworden!)

Natuurlijk kan rond sommige onderwerpen geïmproviseerd worden, maar voor lange en diepgaande afleveringen is een specifiek script nodig. Doe je best!

 

4. Toon klantenbeoordelingen als onderdeel van je storytelling

Wist je dat 88% van de B2B-marketeers het erover eens is dat klantenbeoordelingen de meest effectieve contentmarketingtactiek zijn?

Dit komt omdat positieve recensies levensechte verhalen zijn van levensechte mensen die jouw product of dienst al eens uitgeprobeerd hebben.

Dit soort uit het leven gegrepen miniverhalen kunnen twijfelende klanten op een zeer diep emotioneel niveau beïnvloeden. De klantenbeoordelingen worden een deel van de storytelling van je bedrijf. Storytelling werkt in op verschillende delen van de hersenen en zorgt voor toenemende aandacht voor jouw merk en empathie voor je product of dienst.

Om aan solide storytelling te doen, moet je als merk ophouden om kwistig met modewoorden te strooien, generieke teksten te schrijven en te klinken zoals elk ander bedrijf in je branche.

Deel in plaats daarvan de oprechte missie van je bedrijf. Wat leidde tot de inspiratie om je bedrijf te starten? Wat is het probleem dat jouw product of dienst kan wegnemen?

Laat je persoonlijkheid zien en wees transparant, bijvoorbeeld door het laten zien van recensies. Klantenbeoordelingen zijn een van dé copywritingtrends van de jaren ’20!

Voorbeeld van deze copywritingtrend: Fietsen De Geus

Kijk hoe deze fietsenwinkel dit doet op hun homepage:

 

Copywritingtrends

 

 

Thomas Vanderhoydonck, de zaakvoerder van de fietsenwinkel, vertelde mij zijn insteek met deze recensies:

‘Waar het om gaat is dat je direct ziet dat het échte beoordelingen zijn. Elke review komt van een echte klant en is naar ons gemaild of gedeeld via Google. Zelfs de typfouten van de klant laten we staan, want ze dragen bij aan de echtheid van de testimonials.’

De klantenbeoordelingen ondersteunen de bredere storytelling van de winkel. Wanneer jij voor jouw bedrijf op soortgelijke wijze een vleugje ‘echtheid’ aan je merk wilt toevoegen, moet je zo rap mogelijk beginnen met het verzamelen van beoordelingen.

 

Gerelateerd artikel: Checklist voor bedrijven: zo maak je je website extreem goed (met GRATIS privacytemplate)

 

5. Verwaarloos de copywriting van je social media niet

Geloof het of niet, social media zijn nog steeds een relevante manier om je doelgroep te bereiken – ondanks het feit dat sommige artikelen zeggen dat Facebook dood is.

Kanalen komen en gaan, maar social media hebben tot nu toe de tand des tijds doorstaan. Facebook, Twitter, LinkedIn en de meeste andere grote netwerken hebben nog steeds honderden miljoenen actieve gebruikers doe mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Daarom is schrijven voor social media een belangrijke copywritingtrend voor de komende tijd. Pas je copywriting aan aan het kanaal. Op Facebook is een informelere toon op zijn plaats dan op LinkedIn.

Mijn collega’s en ik hebben over de jaren veel tips gedeeld over social media, dus maak er gebruik van:

 

Bedrijfsblog WordPress-website

Copywriting voor social media is cruciaal voor online engagement

 

6. Personaliseer je teksten

Niemand wil zich anoniem voelen. De consumenten van de 21ste eeuw eisen meer en meer gepersonaliseerde ervaringen.

Elk segment van een klantenbestand is anders. Dit is de reden waarom bedrijven klanten op maat gemaakte ervaringen beginnen aan te bieden, zoals aanbiedingen en advertenties die zijn afgestemd op de locatie of het klik- en koopgedrag.

De kans wordt groter dat men bij je koopt wanneer jouw merk…

 • …de (potentiële) klant aanspreekt met diens naam. (56%)
 • …opties aanbeveelt op basis van eerdere aankopen. (58%)
 • …hun aankoopgeschiedenis kent. (65%)
 • …eender welke van de bovenstaande drie opties aanbiedt. (75%)

Voorbeeld van deze copywritingtrend: Booking.com

Denk eens aan Booking.com. Telkens als je daar inlogt is het of ze je gedachten kunnen gelezen en precies weten wat je wil.

Hun hyperpersonalisatie vergroot zonder twijfel de kans dat je bij hen gaat boeken, want je voelt je geholpen tijdens je websitebezoek. De meeste consumenten zullen hyperpersonalisatie op dezelfde manier ervaren als jij.

 

Hyperpersonalisatie

Booking.com staat bekend om hun gepersonaliseerde surfervaringen

 

Hyperpersonalisatie mag dan wel een echte copywritingtrend zijn, maar eenvoudig is het niet om te implementeren. Er komt bij hyperpersonalisatie namelijk ook een groot technisch aspect kijken. Dit artikel is echter niet de juiste plek om daarop in te gaan (overleg eens met je webdeveloper!), dus laten we kijken hoe je een gebruikerservaring kan verbeteren met copywriting:

 • Zorg er ten eerste voor dat je duidelijke segmenten hebt om te targeten. Anders heb je één bericht voor alle klanten en dan smelt de personalisatie als sneeuw in de zon. Segmenten kunnen worden bepaald op basis van de fase van het koperstraject waarin de klant zich bevindt, zijn locatie, zijn surfgedrag of een andere belangrijke statistiek. Met de meeste marketingsoftware kan je met één klik op de knop dergelijke segmenten maken.
 • De tweede stap is het schrijven van teksten die aansluiten bij de interesses, het koopgedrag en de pijnpunten van elke groep. Overweeg de toon, calls to action en aanbiedingen aan te passen aan elk segment dat je aanspreekt. Dit heeft het potentieel om de betrokkenheid en marketingprestaties drastisch te verhogen.
 • Pas de personalisatie niet alleen toe op je website en webshop, maar ook in je e-mailmarketing en advertenties op social media.

 

Lees ook: Leer in 10 minuten de basics van hyperpersonalisatie

 

7. Geef je marketing en copywriting een focus

Ik weet dat het verleidelijk kan zijn om klanten een miljoen verschillende dingen aan te bieden: coupons, kortingen, promoties. Maar voordat je ook hun schoenen begint te poetsen en rugmassages begint uit te delen, moet je weten dat het verstandiger is om niet alles tegelijk te willen doen.

Een studie van Siegel+Gale concludeerde dat eenvoud de sleutel is tot succesvolle bedrijven. Uit hun onderzoek zijn belangrijke lessen te leren:

 • 64% van de consumenten is bereid geld te betalen voor een vereenvoudigde winkelervaring.
 • 61% van de consumenten is geneigd een merk aan te bevelen als het eenvoudig is.
 • Merken lopen een geschat aandeel van $ 86 miljard mis door geen eenvoudige ervaringen te bieden.

Copywriters moeten overwegen om minder aanbiedingen te maken en ze steeds eenvoudiger te maken.

 

Simpele webteksten schrijven

Copywriting met een focus is prettig voor je bedrijf én je klanten

 

Op welke copywritingtrends ga jij inspelen?

Trends gaan snel. Als je niet op de hoogte blijft van wat werkt in copywriting, vermindert de effectiviteit van wat je schrijft.

Houd de ideeën in gedachten die we in dit artikel besproken hebben:

 1. Target zoektermen in de vorm van complete zinnen bij het schrijven van SEO-teksten.
 2. Schrijf meer blogberichten.
 3. Als je podcasts en video’s maakt, bereid dan een sterk script voor.
 4. Versterk je storytelling door middel van recensies.
 5. Leer hoe je correct schrijft voor elk social medium waar jouw bedrijf vertegenwoordigd is.
 6. Personaliseer je communicatie naar klantsegmenten voor het maximaliseren van doorklikratio’s, conversies, enzovoort.
 7. Geef je aanbiedingen een focus in plaats van losse flodders te gebruiken.

Contacteer ons als je vrijblijvend wilt praten over onze copywritingdiensten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill