Leestijd 9 minuten

E-commerce-technieken die doen verkopen: 19 waardevolle tips

Webshopeigenaren, dit is een blog voor jullie en voor niemand anders. Ik geef je 19 waardevolle technieken om meer te verkopen via je webshop.

E-commerce-tips

Als e-commerce-ondernemer wil je mooie, stralende, keiharde euro’s verdienen. Waar of niet? Die euro’s rollen echter niet zomaar je portemonnee in. Je moet je producten aanprijzen op manieren die écht succesvol zijn.

PS De info uit dit artikel is natuurlijk ook kostbare kennis voor alle ondernemers die nog niet online verkopen, maar wel van plan zijn om binnenkort een webshop te laten maken.

 

1. Ontdek de reden van aankoop

Ken je de Piramide van Maslow? Zet hem in om de reden van aankoop die de klant voor jouw product heeft te ontdekken. Als je een juwelier bent, koopt men jouw product voor het krijgen van erkenning en waardering. Pas het taalgebruik van je productomschrijvingen hierop aan. Vlei je klant, laat hem voelen dat hij of zij jouw luxeproduct waard is.

 

2. Blijf herhalen, herhalen, herhalen

Stel het grootste benefit (of verkoopargument) van je product of dienst vast en herhaal hem vaak in je productomschrijvingen. Met vaak bedoel ik zeker 3 tot 5 keer. Voor iemand die hippe, waterbestendige rugzakjes verkoopt is het benefit dat je er vanaf heden modieus bij kunt lopen (ook in de regen) én flink wat spullen mee kunt nemen.

 

 

3. Speur het internet af op zoek naar info over je doelgroep

Goede plekken om te zoeken zijn internetfora. Voor elke mogelijke hobby, productsoort en doelgroep bestaat er wel een forum. Verkoop je elektrische bakfietsen? Inventariseer wat de bakfietsrijder bezig houdt in het leven. Wat koopt men zoal? En wat vooral niet? En waarom? Maak gerust een account aan voor een forum en gooi je vragen (anoniem) in de groep.

 

4. Schrijf teksten waarin benefits centraal staan

Ik wil nog eens terugkomen op de eerder genoemde benefits. Schrijf teksten waarin de benefits centraal staan aan de hand van de volgende 3 stappen:

  1. Schrijf de producteigenschap op (bijvoorbeeld hippe rugzak).
  2. Noteer daarachter de benefit (waterdichte Teflonlaag laat geen regen door).
  3. Plaats daarnaast vervolgens de reden waarom de benefit het leven beter maakt van de klant (men kan vanaf heden op modieuze wijze spullen vervoeren en tegelijkertijd de regen trotseren).

 

5. Stimuleer de verkoop door schaarste te tonen

Mensen zijn sneller geneigd te kopen wanneer ze voelen dat een product schaars is. In webwinkels wordt dit feit vaak benut door meldingen als ‘Nog slechts 1 exemplaar beschikbaar’ te tonen. Zit je aan de laatste stuks van jouw voorraad? Vermeld het dan zeker in je webshop!

 

6. Zet gevoelswoorden in om het onderbewustzijn te prikkelen

Lang niet alle informatie die we in ons opnemen gebeurt bewust. Vooral gevoelswoorden worden vooral door ons onderbewustzijn geregistreerd. Gevoelswoorden zijn bijvoorbeeld proeven, ruiken, horen, zien en voelen. Bij het zien van een gevoelswoord wordt het gevoelsdeel van de hersenen geprikkeld. Iemand die teenslippers verkoopt kan gevoelswoorden als buigzaam, glad, ribbelig en licht in zijn productomschrijvingen zetten. En dat werkt net zo goed bij e-commerce. Wil je weten welke termen bij jouw product of dienst passen? Kijk in online beoordelingen over jouw product- of dienstengroep welke gevoelswoorden de klant gebruikt. Het zijn die woorden die jij vervolgens toepast in je omschrijvingen.

 

 

7. Wees eerlijk over je gebreken

Mensen weten heel goed dat geen enkel product perfect is. Je moet daarom iets doen wat een beetje tegennatuurlijk voelt: je moet je gebreken niet willen verbergen. Tot in bepaalde mate althans. Het toevoegen van een minidosis negativiteit in je productomschrijving kan het product juist aantrekkelijker maken. Is de hippe, waterdichte rugzak slechts in één kleur beschikbaar? Vermeld het: ‘Slechts in 1 kleur beschikbaar.’

 

8. Stimuleer herhalingsbezoek

Nieuwe klanten werven kost meestal veel geld, dus het is logischer om klanten die al bij je zijn zo lang mogelijk als klant te behouden. Heeft iemand net in je webshop een aankoop gedaan? Plaats de volgende vraag in beeld: ‘Zou u in de toekomst overwegen om nog eens bij ons te kopen?’ Antwoordt de klant ‘ja’, stuur hem of haar dan een kortingscode of coupon. Tien euro korting bij de volgende aankoop van honderd euro is bij iedereen welkom.

 

9. Versterk je toppagina’s met krachtwoorden

Pas de volgende woorden veelvuldig toe in je productomschrijvingen: jij, gratis, omdat, stel je voor, en nieuw. Het doet wonderen. Gebruik Google Analytics om te zien wat je meest bezochte pagina’s zijn en zet die krachtwoorden erin. (Overigens zijn er nog vele andere nuttige krachtwoorden. In dit artikel op nocrap.online zijn er maar liefst 792 opgesomd.)

 

10. Doe inspiratie op bij grote e-commerce-bedrijven

Nee, ik tracht je niet aan te sporen tot plagiaat. Wat je als kleine of middelgrote ondernemer wél moet doen, is kijken hoe grote multinationals hun productomschrijvingen aanpakken. Laat je inspireren en stimuleren. Grote bedrijven hebben nu eenmaal grote budgetten om onderzoek te doen naar de beste teksten.

 

11. Doorbreek de monotonie van een pagina

Doorbreek de monotonie van je productpagina’s door er soms een ongebruikelijke kreet tussendoor te gooien. Leg vervolgens in kleinere letters uit wat je bedoelt met de kreet. Dit doet lezers stoppen in hun leesproces, waardoor ze gaan nadenken over het product. Apple gebruikt deze techniek sinds jaar en dag op hun website.

 

Tips e-commerce webshops

Fotobron: Armand Valendez op Pexels

 

12. De taal van de klant is de taal die jij moet spreken

Als jij je product omschrijft aan een vriend of familielid, gebruik je dan termen als ‘excellente resultaten’ en ‘buitengewone innovatie’? Nee, natuurlijk niet. (Tenzij je de saaiste gesprekspartner ooit bent.) Echte mensen praten niet in zakelijke taal. Bekijk beoordelingspagina’s waarop jouw type product wordt besproken en verzamel opvallende zinnen die door klanten zélf zijn geschreven.

 

13. Geef de klant het gevoel dat hij richting een doel werkt

Weet je wat de reden is dat zoveel bedrijven stempelkaarten uitdelen? Mensen houden van het gevoel dat ze ergens naartoe werken. Ze willen die gratis portie noedels wanneer ze die tien stempels hebben. En dus blijven ze kopen tot de kaart vol is. (Om daarna opnieuw te beginnen.) Niet alleen voor noedelrestaurants is deze methode effectief, maar ook voor webwinkels brengt ze kruiwagens vol geld binnen.

 

14. Gebruik rijmende zinnen

Rijm maakt een tekst makkelijker te herinneren en eenvoudiger te overdenken. Dit zorgt ervoor dat rijmende zinnen als geloofwaardiger worden beschouwd dan niet-rijmende. Maar overdrijf niet, je schrijft geen dichtbundel.

 

15. Wees buitengewoon specifiek

Een zeer specifieke productomschrijving zorgt ervoor dat mooie koppen en vlotte kreten geloofwaardig worden. Vermeld het kleinste detail om je grootse titels kracht bij te zetten. Door die details snapt de klant dat je de waarheid vertelt.

 

16. Doe je voordeel met sociale beïnvloeding

Productbeoordelingen die zijn geschreven door andere klanten stellen nieuwe klanten gerust. Plaats een beoordelingswidget op je site (of laat dat doen door onze webshopbouwer in Antwerpen). E-mail klanten die jouw product hebben gekocht. Bied een korting aan in ruil voor het plaatsen van een review.

 

17. Gebruik korte verhaaltjes om de klant te prikkelen

Niet alleen in je blogs zijn verhalen op hun plaats. Ook op productpagina’s van webshops kunnen korte verhaaltjes verwerkt worden. De verhaaltjes moeten relateren aan de belevingswereld van je klant. Korte verhalen die a-typisch zijn aan een productomschrijving blijken soms de beste manier te zijn om een product te verkopen.

 

 

18. Maak gebruik van associatieve priming

Bepaalde afbeeldingen en vormen leiden tot associaties met bepaalde producten. Dat is geen toeval; slimme marketingmensen weten dat ieder mens denkt in beelden, zelfs als hij of zij zich daar niet van bewust is. Door het gebruiken van bepaald beeldmateriaal kun je een gevoel teweegbrengen dat jij geassocieerd wilt hebben met jouw product. Associative priming heet deze techniek. En die werkt net zo goed bij e-commerce. Coca-Cola is een goed voorbeeld omdat iedereen hun reclames kent: ze willen dat je hun product met feestelijkheid associeert en zullen dus in hun communicatie afbeeldingen en vormen gebruiken die bruisen van het feest.

 

19. Plaats de hoofdboodschap aan het begin en einde

Mensen onthouden dingen die ze aan het begin en aan het einde hebben gelezen, maar vergeten het meeste van wat er tussenin staat. Plaats de essentie van je boodschap dus niet in het midden van je verhaal, ongeacht of dat verhaal een klein tekstje op een productpagina is, of een uitgebreide geschiedschrijving op de ‘Over ons’-pagina.

 

Tot slot: Eerst visie, dan foefjes

Tijd om jou in de war te brengen. Na het lezen van al het bovenstaande, wil ik één van mijn favoriete citaten over e-commerce met je delen:

Chase the vision, not the money; the money will end up following you.

Deze woorden werden gezegd door Tony Hsieh, de baas van online schoenenwinkel Zappos.

Waarom ik denk dat deze woorden jou in de war brengen? Omdat ik deze hele blog lang slimme winstgevende trucs voor webshopeigenaren geef, en nu eigenlijk zeg dat je je niet moet laten leiden door het geld.

Dit is mijn mening (en ook die van Tony Hsieh): als het idee, of je visie, achter je onderneming niet deugt, kun je wel honderden e-commerce-foefjes toepassen, maar het zal geen of weinig resultaat opleveren.

De items in dit blogartikel moeten voor jou als ondernemer dus niet een eerste stap zijn, maar een vervolgstap wanneer je de basis van je merk op orde hebt (wat je kunt doen door te investeren in herkenbare branding, aansprekende storytelling, betoverend webdesign en doordachte online marketing).

Ik wens je overdonderend veel succes met het opzetten en uitbaten van je e-commercewebsite.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill