Leestijd 4 minuten

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, SDG’s en ESG: wat betekent dat precies voor mijn bedrijf?

Als het meest groene lid van de Motionmill-clan probeer ik zoveel mogelijk aspecten van mijn leven te verduurzamen. Motionmill hoort daar dus ook bij. Zo kan je in onze duurzaamheidsverklaring lezen hoe wij als kleine kmo streven naar maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. But first things first… Verantwoord en duurzaam ondernemen zijn hot topics, met termen zoals MVO, SDG’s, ESG,… maar wat betekent dit nu allemaal voor jou en je bedrijf?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en SDG’s-Motionmill communicatiebureau.jpg

Wat is Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen waarbij een onderneming waarde creëert op economisch gebied (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet). De basis is in se bewust omgaan met de (toekomst van onze) planeet en haar inwoners.

 

Wat zijn SDG’s?

De Sustainable Development Goals (SDG’s) werden in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld om een duurzame toekomst voor iedereen te bevorderen. Deze 17 doelen hebben betrekking op gebieden zoals klimaatverandering, duurzame energie, armoedebestrijding, gezondheid en onderwijs. Met een diepgaande transitie als uitgangspunt, heeft de VN zo een breed en globaal actieplan opgezet om de uitdagingen op het vlak van economische en sociale ontwikkeling, leefmilieu en vrede samen te brengen.

SDG's Motionmill Antwerpen

Lees hier meer over de 17 SDG doelen: www.sdgs.be

 

En ESG?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen hangt nauw samen met ESG, wat staat voor Environmental, Social en Governance of vrij vertaald: omgeving/planeet, sociaal/maatschappelijk en bestuurlijk. Voor zowel MVO als ESG is het uitgangspunt het stimuleren van ondernemingspraktijken die goed zijn voor profit, people en planet, maar ESG is iets concreter.

Het ESG-framework wordt gebruikt om de impact van een onderneming op de drie domeinen (Environmental, Social en Governance) in kaart te brengen, doelen en acties te formuleren en de resultaten hiervan te meten. Bovendien zijn er voor ESG (Europese) standaarden vastgelegd, wat een internationaal representatieve ESG-rapportage gemakkelijker maakt.

SDG en ESG hebben raakvlakken, maar zijn niet hetzelfde. SDG’s zijn de doelen die overheden stellen, terwijl ESG een manier is waarop ondernemingen deze doelen kunnen meten en bereiken.

 

Waarom zou je duurzaam ondernemen?

Kort door de bocht is maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen een goed plan omdat je zo mee je schouders kan zetten in het (nog iets langer…) voortbestaan van onze planeet. Zo kunnen we de aarde inrichten als een aangename omgeving om in te leven. Te geitenwollen sok? Laten we het even door een meer zakelijke loep bekijken. Als bedrijf heb je er baat bij duurzaam te ondernemen, want…

 

Door duurzaam te ondernemen kun je kosten besparen

  • Zo kan het investeren in groene energie je een flinke besparing op de jaarlijkse energierekening opleveren.
  • En een duurzaam personeelsbeleid leidt tot gelukkiger personeel. Met als gevolg minder ziekteverzuim én dus minder kosten. Want wist je dat een zieke werknemer in 2022 minimaal 1465 euro per jaar kostte? Deze kost steeg in de afgelopen vijf jaar met 28%! Dus je hebt er baat bij je team happy te houden :).
  • Bovendien zijn er de laatste jaren best wat subsidies in het leven geroepen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren.

 

Maatschappelijk ondernemen is goed voor je werk én je merk

Verschillende onderzoeken tonen aan dat consumenten maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame producten steeds meer naar waarde schatten.

Enkele bevindingen uit de 2023 Monitor Merk & Maatschappij van b-open.nl:

  • Bij 52% van de consumenten is de maatschappelijke impact van een merk of de duurzame aspecten van een product of dienst van invloed op hun keuze bij de aanschaf ervan.
  • Energiebedrijven en supermarkten zijn de sectoren waar consumenten het meeste op duurzaamheid letten.
  • De belangrijkste duurzaamheidsthema’s zijn: fair-trade, zo min mogelijk plastic, zo min mogelijk belasting van het milieu, behoud van de natuur en dierenwelzijn.
  • Bovendien vindt 51% dat producten of diensten die maatschappelijke schade veroorzaken verboden zouden moeten worden door de overheid.

Als bedrijf heb je er dus baat bij een duurzaam beleid te voeren. Klanten zullen geneigd zijn om eerder voor jouw product te kiezen. Het blijkt zelfs dat ze bereid zijn er meer voor te betalen.

Maar.. maak je niet schuldig aan greenwashing!

54% van de consumenten beweert dat hun vertrouwen in merken wordt groter als ze laten zien dat ze een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Terwijl 42% zegt dat ze de claims ‘maatschappelijk verantwoord’ of ‘duurzaam’ wantrouwen. It’s a fine line…

Wil je meer weten? Download de Monitor Merk & maatschappij van b-open dan hier

 

Met MVO maak je je bedrijf klaar voor de toekomst

Op 28 november keurde de Europese Raad het voorstel voor een nieuwe richtlijn goed: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit houdt in dat sinds januari 2024 alle grote ondernemingen verplicht aan duurzaamheidsrapportering moeten doen. Met grote ondernemingen bedoelt men ondernemingen die minstens 2 van de 3 onderstaande benchmarks overschrijden:

  • 250 werknemers
  • 40 miljoen euro omzet
  • 20 miljoen euro balanstotaal

Daar hoef ik mij als kleine kmo toch niet veel van aan te trekken, zul je denken. Maar dat doe je best wel. Want die grote bedrijven houden steeds meer rekening met de duurzaamheid van hun toeleveranciers (jij dus). En met de eerder genoemde voordelen voor kostenbesparing en je bedrijfsimago pluk je de vruchten van het maken van jouw bedrijf tot een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Vanaf boekjaar 2026 zullen middelgrote en kleine ondernemingen trouwens niet langer vrijgesteld zijn van de CSRD.

Als jij wil dat je bedrijf in de toekomst bestaansrecht heeft, dan moet je het tot in de kern duurzaam maken.
– Paul Polman, oud-CEO van Unilever

 

Laten we samen aan een duurzame toekomst werken

Als je ondersteuning zoekt bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, mag je altijd contact met me opnemen voor een kennismakingsgesprek. Zo kunnen we samen kijken naar je duurzaamheidscommunicatie, het ontwikkelen van een sustainability-strategie of de opmaak van een ESG-rapportage. Bij Motionmill kom je terecht bij een dynamisch team van grafische vormgevers, strategen, copywriters en marketeers met een hart voor duurzaamheid. We helpen je dus graag!

Boek een kennismakingsgesprek of mail Jennifer

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill