Leestijd 7 minuten

Scoor met je videomarketing! Zorg voor een goede spanningsboog in je video’s

Heb jij dit al meegemaakt? Je maakt een uitgebreide video waarmee je je product of dienst in de kijker zet. Alleen werkt het gewoonweg niet. Mensen haken af of beginnen je video zelfs nog niet te bekijken…

Wij merken het ook. Met de opkomst van sociale media hebben mensen een kortere aandachtsspanne dan ooit tevoren. Gelukkig zijn er strategieën die je kan toepassen om de aandacht bij je publiek te verhogen. Met een goede spanningsboog schiet je in de roos met je videomarketing.

Benieuwd hoe ook jij voor video’s kan zorgen waarmee je klanten aan de beeldbuis kleven? Lees dan zeker verder.

Hoe je ervoor zorgt dat mensen aandacht besteden aan je video’s

Goed de aandacht van je publiek trekken en vasthouden is cruciaal voor elke succesvolle vorm van storytelling.

Video’s zijn een erg krachtige vorm van online marketing, waar ook wij gebruik van maken. Maar dat kan een hele uitdaging zijn, want het wekken en behouden van aandacht is moeilijker geworden dan vroeger.

Er is gewoon enorm veel competitie op het internet. En dan bedoel ik niet alleen directe concurrentie, maar ook indirecte. Waarom zou iemand naar jou video kijken in plaats van een grappig filmpje op Facebook of TikTok? Als je daar al geen goed antwoord op hebt, zullen je klanten ook geen reden vinden. Begin dus altijd met een duidelijk doel en een nuttig onderwerp, dat zowel voor jou als je publiek iets kan betekenen.

Maar laten we aannemen dat je al goed begonnen bent met je onderwerp. Dat is al mooi, maar met al die concurrentie is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je video opvalt en ze de aandacht van je kijkers vasthoudt.

Daarom geef ik eerst enkele tips mee die je video’s aantrekkelijker maken. Maar ook de opbouw moet kloppen, dus als je verder leest zul je zien hoe je met een goede verhaalstructuur voor nog boeiendere video’s zorgt.

 

Optimaliseer de spanningsboog in je videomarketing - aandachtspanne verbeteren - Motionmill storytelling

Illustratie door Susanne Lamb, via GIPHY

 

6 tips om de aandacht te trekken en behouden

 1. Zorg voor een visuele blikvanger: Nog voor je video bekeken wordt, moet je mensen zover krijgen om op de afspeelknop te drukken. Je hebt hier 2 tools voor: een sterke titel en een aantrekkelijke videothumbnail. Vooral bij die thumbnail loopt het vaak mis. Je moet geen gekke smoel trekken zoals YouTubers het graag doen, maar het gezicht van je spreker tonen is een goed idee. Mensen hebben dat graag. Ik zou ook zorgen voor een thumbnail met veel kleur en met een titel in grote letters die het onderwerp van je video duidelijk communiceert.
 2. Begin de video sterk: De eerste paar seconden van je video zijn cruciaal om de aandacht van kijkers te trekken. Zorg ervoor dat je meteen begint met een interessant punt of een overtuigend beeld, zodat je publiek verder wilt kijken. Je moet er ook voor zorgen dat je de belangrijkste informatie al in het begin zet. Je mag aannemen dat niet iedereen je video zal uitkijken, dus je hebt er baat bij om ook deze kijkers zoveel mogelijk mee te geven wat je wilde communiceren.
 3. Houd het kort: De aandachtsspanne is korter dan ooit, dus het is belangrijk om je video kort en bondig te houden. Streef bij een advertentie naar een video van minder dan twee minuten voor een optimale spanningsboog. Heb je meer te vertellen? Dan zou ik overwegen om het onderwerp op te splitsen in delen. Je kan dan gebruik maken van meerdere korte filmpjes.
 4. Wees ook visueel aantrekkelijk: Gebruik hoogwaardige visuals en boeiende graphics om de aandacht van de kijkers vast te houden. Mensen kijken eerder naar een video die visueel interessant en gemakkelijk te volgen is. Je verhoogt de volgbaarheid van je video niet alleen met een duidelijk verhaal, maar ook met ondersteunende tekst. “Waar gaat dit nu weer over?” is een vraag die je kijkers NOOIT mogen stellen.
 5. Eindig met een call-to-action: Eindig je video met een duidelijke call-to-action, bijvoorbeeld door kijkers te vragen zich te abonneren op je kanaal of je website te bezoeken. Zo blijven ze sneller betrokken en geïnteresseerd in je merk op lange termijn.
 6. Vertel een verhaal doorheen je video: Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot verhalen, dus probeer een verhaal in je video te verwerken. Dit helpt om kijkers betrokken en geïnteresseerd te houden in je boodschap. Ook een combinatie van informatie en humor werkt hierbij goed om je boodschap beter over te brengen. Bovendien zorgt een klassieke verhaalstructuur ook voor een betere videostructuur. Dit is zéker belangrijk als je video toch wat langer moet zijn.

 

En dat verhaal?
Met een goede verhaalstructuur verbeter je de spanningsboog van je kijkers

Ik wil het toch nog even hebben over die verhaalstructuur. Als storyteller voel je dit vaak intuïtief aan, maar de meeste verhalen worden verteld in een drie-actstructuur: de setup, confrontatie/ontwikkeling en ontknoping. Dat is niet de enige formule die werkt, maar het is een klassieke methode die je verhaal, en dus ook je videomarketing, meeslepender maakt. Het loont dus om na te denken of ook jou onderwerp naar zo’n systeem omgezet kan worden. Vaak bied je met je dienst of product een oplossing aan op een probleem of uitdaging. Zoiets is eigenlijk ideaal voor een verhalende opbouw.

Maar je hebt er zo nog veel. Ik vind vooral de vijfdelige Piramide van Freytag een interessante formule. Gustav Freytag was een Duitse schrijver die nadacht over de spanningsbogen van zijn publiek. De structuur die hij hiermee ontwikkelde werkt ook mooi in marketingvideo’s. Ik zal het eens demonstreren met een voorbeeld: een marketingvideo voor de Apple AirTag.

 

Een goede spanningsboog in je video marketing - Piramide van Freytag - Motionmill storytelling

 

Introductie:

Klassiek worden hier de omgeving van het verhaal, de personages en de achtergrondinformatie vastgelegd.

 • Je stelt jezelf en/of je bedrijf voor en legt uit waar je het in deze video over gaat hebben. Al moeten Tim Cook en Apple daar niet veel voor moeten doen. Hoeveel uitleg je geeft zal natuurlijk afhangen van je bekendheid.
 • Spreek je kijker al aan door al een een probleem te vermelden waar veel mensen mee te maken hebben. In dit voorbeeld wordt dat het verliezen van hun sleutels of portemonnee. “Heb hij hier ook vaak mee te maken?”
 • Introduceer de Apple AirTag als oplossing voor dat probleem. Vat samen wat de AirTag doet en hoe dit werkt. De belangrijkste kenmerken van de Airtag mag je zeker al benadrukken (lange levensduur van de batterij, eenvoudig te installeren, bijvoorbeeld smartphone connectiviteit).

Stijgende actie:

Hier wordt het belangrijkste conflict of probleem van het verhaal geïntroduceerd en wordt de spanning opgebouwd.

 • Kort voorbeelden laten zien van problemen die je in het dagelijks leven tegenkomt (sleutels kwijtgeraakt, een handtas of rugzak gestolen).

Climax:

Dit is het keerpunt van het verhaal, waar het conflict of probleem zijn hoogtepunt bereikt en de uitkomst onzeker is.

 • Introduceer een rampscenario. Het is ochtend en je kan je autosleutels niet vinden. Je hebt net dé belangrijkste meeting in de voormiddag. En met een alternatief vervoersmiddel geraak je er nooit op tijd. Niemand kan je helpen… of toch?

Vallende actie:

Dit is waar de oplossing van het verhaal begint. De spanning begint te verdwijnen wanneer het conflict of probleem is opgelost.

 • Geef een demonstratie van de AirTag in actie. We gebruiken de “Find My” app om de verloren autosleutels te vinden. We hebben de oplossing gevonden!
 • Benadruk het gemak en de gemoedsrust die de AirTag kan bieden.

Conclusie:

Hier komt het verhaal tot een definitieve oplossing en worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt.

 • Vat de voordelen van de AirTag nog eens samen.
 • Ga in op mogelijke zorgen of bezwaren. “Is dit niet gewoon weer iets om bij te houden?”
 • Eindig met een sterk statement of beeld dat een blijvende indruk achterlaat. Bijvoorbeeld een tevreden klant die zijn sleutels of tas vasthoudt.
 • Geef een call-to-action zoals “bestel nu en verlies nooit meer uw sleutels!”.

 

Je ziet: je moet geen literatuur schrijven om gebruik te maken van een literaire opbouw. Of je nu een marketingvideo maakt over je bedrijf, of een andere vorm van storytelling gebruikt, de basisprincipes blijven gelden.

 

Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je video’s een eigen leven kunnen lijden!

Iedereen wilt graag dat hun video’s viraal gaan, maar daar bestaat geen magische oplossing voor. Maar met zo’n goede spanningsboog heb je wel al een boeiendere video gemaakt die je kansen zal verhogen. Dat is een al mooi begin, maar kan het nog mooier?

Als je onze tips volgde heb je ook gezorgd voor een sterke titel en een interessante thumbnail. Hiermee wordt je video ook interessanter om te delen.

video's delen - Optimaliseer de spanningsboog in je videomarketing

Illustratie door Debbie Ridpath Ohi, via GIPHY

 

Een laatste belangrijk ingrediënt is dus ook dat je dat delen eenvoudig maakt. Je kan je video’s rechtstreeks op sociale media plaatsen, maar ook op je eigen website kan je de kans op delen verhogen. Als je regelmatig video’s op je site plaatst is het interessant om duidelijke share buttons te voorzien en gebruik te maken van een extra call-to-action in tekstvorm. Heb je die nog niet? Dan kunnen we je als storytellers én websitebouwers uiteraard helpen.

[mm_contact section_title=”Hulp nodig met je videomarketing, storytelling en meer?” contact_box_title=”Boek een vrijblijvend gesprek” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Of je nu meer wil verkopen met een mooi verhaal, of het bereik van je website wil vergroten met een betere opbouw, Motionmill kan je helpen. We doen dat met onze expertise in storytelling, videomarketing en meer. ” contact_id=”8491″][/mm_contact]

 

Dat was onze call-to-action. Deel jij deze blogpost ook nog eens? ????

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill