Leestijd 7 minuten

Scoren met zoekwoorden, hoe doe je dat goed (met gratis tools)?

Mensen zijn al sinds het begin der tijden constant op zoek: naar eten, naar drinkbaar water, naar God, een lief, naar kennis en in tussentijd ook heel erg vaak naar allerhande producten en diensten. Althans, dat laatste laten we ons vertellen door Google Trends.

En wie kan Google tegenspreken? Het is de meest gebruikte website op het internet én het orakel van de 21ste eeuw. Heb je een vraag? Google geeft raad.

Google krijgt dagelijks 8,5 miljard zoekopdrachten te verwerken. De meeste mensen gebruiken Google minstens 3 keer per dag.

En… belangrijk voor iedereen die producten en diensten aan de man brengt: 46% van de zoekopdrachten naar een bepaald product of dienst start… bij Google.

Gratis scoren met zoekwoorden Motionmill Online Marketing Antwerpen

Maak van zoekwoorden je prioriteit

Geen wonder dus dat we er al jaren op hameren dat SEO, of Search Engine Optimisation, tot je prioriteiten moet behoren. Want als je niet gevonden wordt, dan ga je minder verkopen. Zo simpel is het.

Hoe kan je jouw ranking in Google verbeteren? Ontdek hier 201 factoren die bepalen hoe hoog je scoort in Google.

Wat is de hoeksteen van een goede SEO-strategie? Effectieve zoekwoorden! En hoe vind je die? Met een zoektermenonderzoek of keyword research.

 

Wat is een zoektermenonderzoek?

Zoektermen zijn (een aantal) woorden die mensen intypen in een zoekmachine wanneer ze op zoek zijn naar een product of dienst.

Het doel van een zoektermenonderzoek is dus die zoekwoorden of keywords te vinden die mensen op jouw website doen belanden, de zoektermen die het meest gebruikt worden om het product of dienst terug te vinden dat jij aanbiedt. Want als jij met die zoektermen gaat werken, dan levert jou dat een significante stijging in bezoeken op jouw website op.

Zoekwoordenonderzoek is een van de belangrijkste pijlers van SEO of zoekmachineoptimalisatie en dus een niet te versmaden onderdeel van een succesvolle online marketingstrategie.

 

Onderzoek de basis voor je begint

Voor je je op een zoekwoordenonderzoek stort, keer even terug naar de doelstellingen van jouw online marketingstrategie.

Ga nu ook even kijken naar jouw website.

  • Hoe goed is de kwaliteit van jouw content? Toon je expertise en zie je omzet stijgen dankzij inbound marketing.
  • Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website? – Zorg dat je je klanten niet meteen verliest door een onhandig webdesign: ga voor quality user experience (UX).

Hoe hoger de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van jouw website, hoe beter jouw (nieuwe) webbezoekers de weg richting de kassa vinden. En dat is toch de bedoeling.

Staat alles online op de juiste plaats? Dan is het tijd om meer klanten richting jouw website of webshop te lokken met een succesvol zoekwoorden-onderzoek.

 

Hoe begin je aan een zoekwoorden-onderzoek in 2023?

Keyword research bestaat uit drie grote stappen:

  1. Produceer zoveel mogelijk zoekwoorden.
  2. Filter jouw zoektermen tot de meest efficiënte en eenvoudige.
  3. Maak een ranking van je keywords.

In een heel boeiende en uitvoerige blog, ‘In 2021 is zoekwoordenonderzoek belangrijker dan ooit’ beschreef onze marketingstrateeg Alexander hoe je een goede lijst met zoektermen kan opstellen en implementeren. Die blog staat nog steeds als een huis en helpt jou een sterke basis te leggen voor jouw zoektermenonderzoek. Je leest dat artikel hier.

Voor een keywordonderzoek gebruiken we vaak betalende tools zoals Semrush. Omdat we begrijpen dat je ook graag je online business ziet groeien in tijden van inflatie en hoge energiefacturen, zochten we voor jou 5 gratis tools uit die je kan gebruiken voor jouw zoekwoordenonderzoek.

  1. Ubersuggest
  2. Keyword Surfer
  3. Google Ads Keyword Planner (en een zijsprong naar Bing Webmaster)
  4. Google Trends
  5. Google Search Console

 

Uitgelicht: de 5 gratis tools voor jouw zoekwoorden-onderzoek

Gratis scoren met zoekwoorden - 5 gratis tools - Motionmill Online Marketing Antwerpen

 

1. Ubersuggest

Wil je keywordonderzoek doen, maar heb je niet meteen het budget. Geen nood: de gratis tool bij uitstek is Ubersuggest (die ook een betaalde variant heeft). SEO-expert Neil Patel nam in 2017 Ubersuggest over en ontwikkelde het verder tot een bijzonder handige SEO-tool.

Ubersuggest toont je niet alleen de zoekvolumes van keywords, het geeft je ook een goede inkijk in hoe het met je concurrenten staat. Je krijgt een overzicht van zoektermsuggesties en hoe je concurrenten zelf met keywords aan de slag gaan. Ubersuggest geeft ook de meest concurrentiële URL’s voor jouw zoektermen mee.

De feature ‘content ideeën’ geeft je bovendien een shot inspiratie voor nieuwe content. En dat is weer een plus voor je inbound marketing.

 

2. Keyword Surfer

Keyword Surfer is een gratis alternatief voor de betalende Keywords Everywhere. Het is een gratis extensie die je kan downloaden voor Chrome. Keyword Surfer geeft je enorm veel bruikbare data:

  • het geschatte aantal bezoekers voor een url (per locatie).
  • het aantal keer een zoekterm de voorbije maand is ingetypt
  • hoeveel kwalitatieve backlinks er zijn (of hoe vaak andere websites verwijzen naar die url).
  • suggesties voor zoekwoorden gerelateerd aan de zoekterm die jij intypte.

Een nadeel van de tool: de extensie is momenteel enkel beschikbaar voor Chrome.

 

3. Google Ads Keyword Planner

Een goede plaats om andere gerelateerde zoektermen en -woorden te vinden is de Google Ads  Keyword Planner. Wat je nodig hebt: een lijst met zoektermen uit je vooronderzoek. Geef die termen in en de Google Ads Keyword Planner genereert een lange lijst met gerelateerde termen.

Deze advertentiezoektermplanner – what’s in a name – is er specifiek op gericht om advertenties aan te maken, de opgegeven statistieken zijn dus geen zekerheid, maar eerder een relatieve benadering van hoe goed een zoekterm het zou doen als je er een advertentie rond maakt. Neem dus niet zomaar aan dat een bepaalde zoekterm ook exact zo vaak in de zoekbalk zal worden ingevuld als voorspeld wordt. Wat je wel kan doen is het verschillende zoektermen afwegen tegenover elkaar op basis van de voorspellingen.

 

Misschien even Bing Webmaster Tools proberen?

Ook met minder populaire zoekmachine Bing heeft uiteraard een tool om de effectiviteit van jouw zoekwoorden mee af te toetsen. De Bing Webmaster Tools werkt ongeveer op dezelfde manier als de Google Ads Keyword Planner, met dat grote verschil dat de Googlevariant je een weergave van de betaalde search (SEA) toont en de Bing Webmaster je het bereik toont van organische zoekopdrachten (weliswaar in Bing).

Ook al ben je zelf geen fervent Bing-er, toch kan het interessante zoektermen en zoekopdrachten opleveren om toe te voegen aan jouw zoektermenlijst.

 

4. Google Search Console

Een vierde tool die je kan helpen om je zoekmachineranking te verhogen is de Google Search Console. Deze tool laat je  ontdekken welke zoektermen die je al gebruikt een duwtje in de rug nodig hebben.

Ongetwijfeld zijn er al keywords die je gebruikt en die nog net niet op de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP – Search Engine Results Page) terechtkomen.

Gebruik de Search Console om die zoektermen te ontdekken en daar meer op in te zetten. Want goed begonnen, is half gewonnen en met die zoekwoorden ben je al halfweg. Het loont zeker de moeite om daar even wat extra inspanningen voor te leveren.

 

5. Google Trends

Heb jij een product of dienst dat trendgevoelig of eerder seizoensgebonden is, dan kan Google Trends een interessante uitbreiding zijn voor jouw zoektermonderzoek.

Google Trends toont je welke onderwerpen hot zijn op een bepaald moment en welke zoekopdrachten op een zeker tijdstip meer voorkomen.

Google Trends vertelt je niet alleen welke zoektermen populair zijn, maar geeft je ook mee welke onderwerpen en zoekopdrachten samen een bepaalde trend vormen. Dit kan je een beter beeld geven over jouw potentiële klant en waar die precies naar op zoek is. En dat kan je dan weer gebruiken in je content marketing.

 

Met deze 5 tools kan je alvast een heel eind op weg, zonder dat je een groot budget nodig hebt.

 

Besparen op betalende SEO-tools én toch deskundige bijstand?

Heb je toch nood aan extra kennis, dan hebben wij bij Motionmill de expertise in huis om je bij te staan met raad en daad én we hebben een abonnement op betalende SEO-tools, zoals Semrush.

Onze online marketingstrateeg Alexander Gaspar is een echte krak in SEO en helpt je graag verder met jouw zoekwoordenonderzoek.

Dus spring even binnen of boek een videocall en hoor hoe Alexander én Motionmill jou kunnen helpen om van jouw SEO-strategie een succes te maken.

[mm_contact section_title=”Hulp nodig met je zoekwoordenonderzoek?” contact_box_title=”Boek een videocall” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met onze bedrijfstrategist en ontdek hoe hij je samen met onze marketingstrateeg verder kan helpen.” contact_id=”0″][/mm_contact]

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill