Leestijd 5 minuten

Essentieel voor een goede business? Een goede API!

Het is opvallend. Elke (potentiële) klant waarmee ik praat, wil eigenlijk één ding: ‘Dat mijn website alles kan.’

Een voorbeeld:

 • Jouw webbezoeker moet makkelijk in de webshop een aankoop kunnen doen.
 • Alle persoonsgegevens gaan netjes in het klantenbestand.
 • De financiële data wordt automatisch naar het boekhoudsysteem verstuurd.
 • Als jouw koper aanvinkt dat je hem nog mag contacteren, dan komt hij ook meteen in jouw mailinglijst terecht.

Het goede nieuws is dat ik aan die klant ook maar één ding moet antwoorden:

‘Wat je nodig hebt, is een goede API.’

Motionmill zorgen voor een goede business

Wat is een API?

Een API is een Application Programming Interface, een koppeling tussen verschillende systemen. Dat vertelt je nog niet heel erg veel, dus laat ons even simpel uitleggen hoe een API werkt.

Een API is vergelijkbaar met een tolk die het gesprek vertaalt tussen twee personen die een andere taal spreken.

Dankzij API’s corresponderen verschillende programma’s met elkaar en kunnen ze elkaar opdrachten doorgeven en die uitvoeren.

Wil je een tekstdocument printen, dan gaat jouw Word-programma je printer niet overnemen en besturen. Wel gebeurt het volgende: jouw tekstverwerker stuurt een afdrukboodschap via een API naar jouw printer en doet dat in een taal die de printer begrijpt.

Zo koppel je ook jouw website met systemen en platformen die je gebruikt in jouw bedrijf. Heb je een database of CRM-systeem? Of een ERP-systeem dat jouw financiën, bedrijfsprocessen en productie beheert? Een goede API zorgt ervoor dat de juiste informatie automatisch in de juiste systemen terechtkomt.

 

Waarom is het essentieel dat jij weet wat een API is? 

Je bent geen programmeur en niet technisch aangelegd? Toch is het interessant om te weten waarom een goede API essentieel is.

Niet elk programma of applicatie die jij wil gaan gebruiken biedt een API aan. Met andere woorden: als je een softwarepakket (een CRM of klantendatabase, bijvoorbeeld) aankoopt, is het belangrijk om na te gaan of je dat kan aansluiten op de programma’s die je al gebruikt en kan laten corresponderen met jouw website.

Want als je geen API hebt die de taal van jouw gloednieuwe softwarepakket spreekt dan kies je beter voor een andere oplossing. Zo kunnen jouw bestaande programma’s en jouw website communiceren en verlopen jouw business processen efficiënter.

 

Motionmill goede API

 

Automatiseer zelf je huis en werkplek met handige apps

Ook jij werkt ongetwijfeld al met een aantal verschillende tools, apparaten en systemen in je huis of op kantoor. Met IFTTT en Zapier kan je al een heel eind verder om die apps, apparaten en software met elkaar te laten communiceren zonder dat je complexe API’s moet (laten) coderen.

 

Een smart home of office met IFTTT

Wil je graag dat jouw thermostaat aanslaat wanneer je op 20 minuten van je huis bent? Of dat je lampen gaan branden als het buiten donker wordt? Dan is IFTTT – If This Then That – exact wat je nodig hebt . IFTTT is een handige applicatie die je (smart home) apparaten, applicaties en webdiensten met elkaar laat praten en zo handelingen of processen automatiseert, een API-software dus.

IFTTT geeft je de mogelijkheid om jouw eigen slimme commando’s aan te maken; ‘applets’ genaamd. Als apparaat A iets doet (if this), dan zet IFTTT een andere actie in gang (then that).

Met een simpele applet kan je bijvoorbeeld:

 • automatisch alle foto’s waarin je getagd wordt in jouw Dropbox of op jouw telefoon opslaan.
 • een nieuw bericht op je website meteen op je sociale mediakanalen laten posten
 • je muziek opstarten eens je het licht aansteekt in de hal.

Je hebt uiteraard de juiste apparaten en apps nodig die compatibel zijn met IFTTT. De applicatie ondersteunt ondertussen al honderden diensten: van je WordPress website, je sociale media tot je Fitbit, je verlichting en je robotstofzuiger.

 

Efficiënter werken met Zapier

Waar IFTTT je hele huis of kantoor ombouwt tot een smart home of office, helpt Zapier je jouw werk een pak efficiënter te doen. Zapier is een makkelijk te installeren API-tool die verschillende apps met elkaar laat communiceren:

 • Mailchimp,
 • Google Analytics,
 • Slack,
 • Twitter,
 • WooCommerce,
 • Asana,
 • Gmail

Zapier ondersteunt ondertussen al meer dan 2000 apps en webdiensten.

Waar je bij IFTTT een applet aanmaakt, heet een koppeling bij Zapier ‘een zap’.

 • Automatiseer jouw financiële transacties en laat ze rechtstreeks opnemen in een Google Sheet.
 • Voeg je webshopklant na een aankoop rechtstreeks toe aan je nieuwsbrieflijst.
 • Maak een Google Calender-item aan bij elk nieuwsbericht dat je op je WordPress-website plaatst.

Ook hier zijn de opties bijna eindeloos. Het grote voordeel van Zapier is dat je repetitieve taken tot een minimum beperkt met een aantal slimme zaps. Informatie en data komen rechtstreeks in de juiste apps, documenten en kanalen terecht.

Gedaan met tijdverslindend handmatig aanvullen van spreadsheets, lijsten en kalenders. Zapier helpt je tijd besparen en meer rust vinden. Zo heb je extra ruimte om je te focussen op zaken die écht belangrijk zijn om je onderneming te doen groeien.

 

Nog niet helemaal duidelijk? Motionmill helpt je verder.

Het API-verhaal klinkt je interessant in de oren, maar je weet nog niet helemaal hoe jij er je voordeel mee kan halen of hoe je jouw systemen kan integreren?

Gelukkig hoef je zelf helemaal geen API-expert te worden. Bij Motionmill kan je terecht met al jouw vragen.

Wij bekijken welke programma’s je gebruikt en hoe je jouw website wil inzetten. Zo wordt jouw webstek een fundamenteel onderdeel van al jouw bedrijfsprocessen.

Een website laten maken die niet alleen user-friendly en aantrekkelijk is, maar ook perfect correspondeert met jouw software? Kom even vrijblijvend praten met Mark.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill