Leestijd 3 minuten

Wat is de beste grootte voor een foto op een WordPress-website?

Als je een foto op je WordPress-website plaatst, wil je dat deze mooi scherp is. Je kan echter niet simpelweg al je foto’s van 5 mb per stuk zomaar op je website zwieren, want dan zou het lang duren om een pagina te laden. En dat jaagt potentiële klanten weg. Dus wat is de beste grootte voor een foto op een WordPress-website?

Beste grootte foto WordPress-website

6 adviezen over fotogrootte op WordPress-websites

Wilmar Dik, een beroepsfotograaf uit Den Haag, beschrijft in zijn leerzame artikel op Reclamebeeld.nl wat de beste grootte is voor een foto op een WordPress-website (of websites in het algemeen).

Dit zijn de meest belangrijke adviezen die hij geeft.

 

1. Analyseer welke apparaten je bezoekers vooral gebruiken om je website te bekijken

Met behulp van je Google Search Console kan je analyseren met welke apparaten je bezoekers je WordPress-website bekijken. Wilmar legt uit waarom je dit moet doen:

‘Bezoekers van je website bekijken je website met verschillende schermresoluties. Je site zal bekeken worden op grote 4K-resolutieschermen (3840×2160 pixels), smartphones en alle schermen met diverse pixelformaten daartussen.’

Om je bezoekers een goede kijkervaring te geven, moet je dus weten of ze vooral op gsm of op desktop of misschien zelfs via hun tv’s kijken. Zie je dat jouw bezoekers vooral op gsm naar je website surfen, dan volstaat het om afbeeldingen van maximaal 1920 x 1080 pixels te gebruiken. Dit is wat tegenwoordig full HD heet.

Wilmar geeft een extra tip over schermgroottes:

‘Richten jullie je bijvoorbeeld op vormgevers, artdirectors, fotografen, gamers of reclamebureaus? Dan is het handig je site in te richten op bezoekers die met grote monitoren werken.’

 

2. Maak headerfoto’s groter dan de rest

De headers van je websitepagina’s zijn doorgaans de blikvangers van je website en het eerste wat een nieuwe bezoeker van jouw bedrijf te zien krijgt. Daarom wil je dat de foto’s die hier getoond worden scherp zijn. Wilmar vertelt hierover:

‘Foto’s die je plaatst bovenaan een website hebben vaak de volledige breedte van een scherm. Dan is het dus handig dat die foto 1920 pixels breed is. Als die foto dat niet is en je maakt gebruik van een foto die maar 1600 pixels heeft, dan zal die foto op een scherm met een breedte van 1920 pixels op 120% worden weergegeven.’

Zorg er hoe dan ook voor dat je headerfoto’s 1920 pixels breed zijn! (Meer mag uiteraard ook als uit je analyse bleek dat men vooral op grotere schermen naar je site surft.)

 

Beste grootte foto WordPress-website

Fotobron: George Milton op Pexels

 

3. Maak foto’s niet breder dan de plek waar deze getoond wordt

Je kan een Quad HD-afbeelding van 2560 pixels uploaden naar je WordPress-website, maar als je deze toch alleen maar in een fotoblokje van bijvoorbeeld 700 pixels zet, is dit eigenlijk niet nodig. Op die manier krijgen je foto’s niet meer kB’s of mB’s dan noodzakelijk is. Ook Google houdt overigens niet van te zware foto’s, dus het is ook nog eens goed voor je SEO om hierop te letten.

 

4. Verklein foto’s als dat nodig is

Bekijk voor iedere foto die je op je website wilt zetten hoeveel pixels die foto heeft en hoeveel ruimte die foto op je site krijgt. Foto’s zijn snel een paar mB’s en dat is te veel, legt Wilmar uit:

Die foto’s zijn niet gelijk geschikt om op je site te plaatsen. Foto’s van een paar mB’s zijn veel te groot, zowel in pixelformaat als gewicht. Zorg dus dat je die foto’s verkleint naar het formaat dat die foto op je website krijgt.’

Je kan altijd aan je fotograaf vragen om de foto’s in verschillende formaten aan te leveren. Of als je een beetje handig bent, kan je zelf Photoshop of andere software gebruiken.

 

Beste grootte foto WordPress-website

Fotobron: JESHOOTS.COM on Unsplash

 

5. Let op het gewicht van de foto in kB

In principe hoef je nooit een foto van meer dan 500 kB op je WordPress-website te plaatsen, vertelt de Haagse fotograaf. Hij voegt eraan toe:

‘Verreweg de meeste foto’s op websites zullen tussen de 20 en 200 kB zijn. Headerfoto’s met een breedte van 1920 pixels kunnen tussen de 150 en 400 kB van een prima kwaliteit zijn.’

Ook ruimt Wilmar meteen het misverstand uit de weg dat het aantal kB’s alleszeggend is over de kwaliteit van de foto. Dat is namelijk niet zo. Het ligt aan het bronbestand en de manier van opslaan. En ook wat er op de foto staat heeft invloed op het aantal kB’s. Een grasveld, zo verklaart de fotograaf, kost bijvoorbeeld veel ruimte om goed op te slaan als JPG-bestand, terwijl een JPG van een effen vlak veel minder opslagruimte inneemt.

 

6. Verklein vanuit een goed bronbestand

Wanneer beroepsfotografen fotograferen, worden hun foto’s steevast in het zogenaamde RAW-formaat opgeslagen. De ‘oerbestanden’ kunnen ze gemakkelijk omzetten in JPG-foto’s die goed van kwaliteit zijn. Het is daarom altijd het beste om te verkleinen vanuit het oorspronkelijke bronbestand.

Is je origineel echter een JPG-bestand (zoals een foto die je met je gsm hebt gemaakt) dan is het lastiger om de kwaliteit hoog en de kB’s laag te houden.

 

Voor meer handige tips over bedrijfsfotografie kan je terecht op de website van Wilmar, Reclamebeeld

 

Hulp nodig?

Ik wens je veel succes bij het fotografisch verrijken van je website! Heb je hulp nodig? Ons webdesignbureau in Antwerpen helpt je graag – ook met het instellen van de ideale grootte voor foto’s op je WordPress-website.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill