Leestijd 5 minuten

Guerrillamarketing: 10 rebelse voorbeelden én een heldere uitleg

Ondernemers en marketeers spreken over guerrillamarketing alsof dit het meest revolutionaire idee is sinds de inkeping in het beschuit.

Maar is de hype terecht? Kan guerrillamarketing echt zoveel gratis publiciteit genereren als soms wel wordt beweerd? En (voor de oningewijden)… wat is guerrillamarketing eigenlijk?

Laten we eens kijken naar de definitie van deze term én naar 10 rebelse voorbeelden.

Guerrillamarketing België

Wat is guerrillamarketing?

Guerrillamarketing is een marketingtechniek die poogt om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. Guerrillamarketing is erop gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen.

Bovenstaande definitie vinden we op Wikipedia.

Op de website bedrijvenconsultant.nl lezen we dat een vleugje rebelsheid inherent is aan guerrillamarketing:

Guerrillamarketing maakt gebruik van onconventionele strategieën om de aandacht van de consument te trekken en aandacht te generen over het product of merk dat op de markt wordt gebracht. Guerrillamarketing kan storend, provocerend en brutaal zijn. Het is vaak ook nieuwswaardig en trekt een breed publiek.

Heb je goesting in een paar sprekende voorbeelden? Okidoki!

 

10 goede voorbeelden van guerrillamarketing

1. Flashmob op Antwerpen Centraal Station

Toen in 2016 de musical Grease naar Antwerpen en Gent kwam, besloot de producent om dit feit op een heel bijzondere manier in de kijker te zetten: met een heuse flashmob van 250 mensen!

De flashmob heeft Grease een onschatbare hoeveelheid gratis publiciteit gegeven. Wil je een flashmob organiseren? Doe het op een plek waar je de deelnemers en toeschouwers niet in gevaar brengt. Doe je het op privéterrein, vraag dan toestemming aan de eigenaar. Ik weet het, dat is misschien niet hoe een échte guerrilla het zou doen. Maar het garandeert een aangename afloop van je flashmob.

 

2. Verdronken billboard voor The Day After Tomorrow

Hoe promoot je een film die draait rond het stijgen van de zeespiegel en het verdrinken van alle landen op de planeet? Precies, door je reclamebord natte voeten te geven!

De maker van de film The Day After Tomorrow (of wellicht het reclamebureau dat door hen was ingehuurd) bedacht dit prachtige staaltje van guerrillamarketing.

guerrillamarketing

Als je goed kijkt, zie je achter het billboard zelfs het puntje van het Empire State Building boven het water uitsteken. Een prachtig detail dat het geheel nog fotowaardiger maakt!

 

Leestip: 5 onderschatte marketingtactieken die Belgische ondernemers vaker moeten benutten

 

3. Dronken mensen mogen hier parkeren

Wanneer je als overheid je volk bewust wil maken van de gevaren van rijden onder invloed, dan kan je ofwel een dure tv-campagne starten, of je past een stukje guerillamarketing toe en je laat alle Instagrammers de rest doen.

guerrilla marketing

‘Reserved for drunk drivers’, zeggen de letters op straat vlak naast een dikke boom. Rond de boom is met belijning een parkeervak uitgetekend.

Door het gevaar van rijden met alcohol in je lichaam zó zichtbaar te maken, blijft de boodschap beter hangen dan wanneer je hem alleen maar zou vertellen.

 

4. Barbecueverkoper gebruikt straatkolk in zijn guerrillamarketing

Het wonderbaarlijk met hoe weinig middelen je aan guerrillamarketing kan doen. Op de onderstaande foto zien we een voorbeeld van een barbecueverkoper die een barbecuespatel heeft vastgesoldeerd aan de roosters van een straatkolk. Naast de kolk lezen we in witte letters: ‘Need a new barbecue? Call Vijay Sales at 2421601017.’

guerrillamarketing

Dit voorbeeld laat zien dat goede guerrillamarketing niet veel hoeft te kosten. Met een minimum aan investering kan je iets creëren dat viraal gaat op het internet.

Het enige dat je nodig hebt, is een goed idee…

 

5. KitKat, een smakelijk bankje

Bij guerrillamarketing is het cruciaal dat je bestaande elementen in het landschap op een ongewone manier durft te gebruiken. KitKat deed dat door de rugleuning van een parkbankje de opdruk te geven van hun bekende chocoladesnack.

gurerilla marketing

Overigens kan je uit het voorbeeld van KitKat opmaken dat guerrillamarketing niet altijd ‘illegaal’ hoeft te zijn. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat een multinational als Nestlé het risico zou nemen om negatief in de media te komen vanwege een verboden marketingactie!

 

6. Mr. Proper poetst het zebrapad

Schoonmaakmerk Mr. Proper gebruikte de witte strepen van een zebrapad om aan te tonen hoe wit je wast met hun product.

ongewone marketing

Het is interessant om op te merken dat ze hun merknaam niet hebben vermeld; alles wat erop duidt dat Mr. Proper de afzender is, is het iconische mannetje. Tja, als je genoeg naamsbekendheid hebt, kan je je zoiets veroorloven…

 

Gerelateerd artikel: Deze designers durfden uit de doos te stappen

 

7. Guerrillamarketing voor een neushaartrimmer

Wat ik zo leuk vind aan guerrillamarketing, is dat je een bepaalde actie soms niet elders kan herhalen. De actie is dan zo hard gebonden aan een unieke eigenschap van zijn omgeving, dat het moeilijk of onmogelijk is om op een andere plek eenzelfde situatie te vinden. Het onderstaande reclamebord is hiervan een sprekend voorbeeld.

guerilla marketing

Het feit dat guerrillamarketing vaak uit unieke stukken bestaat, zorgt ervoor dat de acties iets kwetsbaars krijgen. Maar in deze kwetsbaarheid ligt ook de kracht: als de actie niet zo bijzonder uniek was, zou niemand erover praten.

 

8. Gladgeschoren gras

Deze fabrikant van scheermesjes huurde een enorm billboard langs een grote weg… om er vervolgens bij niets op te zetten (alleen hun logo staat klein rechtsonder). Waar het in dit stuk guerrillamarketing natuurlijk om gaat, is datgene dat vóór het billboard te zien is: het vijf meter grote scheermes dat tegen het billboard geplaatst is en de strook kort gemaaid gras die naar het scheermes loopt en uiteraard geschoren haar moet symboliseren.

guerillamarketing

Natuurlijk vergt een actie als deze wel het nodige voorbereidingswerk. Je moet goed met de eigenaar van het land afspreken dat hij niet in de tussentijd het overige gras maait!

 

9. Chauffeur, er zit een slang op uw bus…

Goed, je besluit als dierentuin om je bedrijf te promoten door middel van reclamebestickering op de buitenkant van stadsbussen. Waar kies je dan voor:

  • Optie 1: Een doorsnee sticker waarop gewoon een paar leuke dieren te zien zijn;
  • Optie 2: Een oversized monsterslang die de gehele bus fijnknijpt.

De dierentuin uit het onderstaande voorbeeld koos overduidelijk voor optie 2!

Dit is een actie die wat mij betreft op het randje balanceert van wat guerrillamarketing is. Rebels is deze actie immers niet (tenzij de zoo de bestickering stiekem ‘s nachts in het busdepot op de bus heeft geplakt. En low-budget zal het ook niet zijn. Maar vanwege de unieke vormgeving én het feit dat de actie waarschijnlijk enorm veel gratis publiciteit heeft opgeleverd, krijgt deze intimideren slang toch het voordeel van de twijfel. Wat vind jij?

 

Lees ook: 10 emotionele en briljante filmpjes waarvan je niet merkt dat ze reclame zijn

 

10. Stevige tape plakt zijn eigen reclame aan de muur

Een écht goede guerrillamarketingactie is visueel zo sterk, dat je verder niets hoeft uit te leggen met woorden. Voilà.

guerrilla marketing

En met deze laatste krachtige afbeelding komen we aan het einde van mijn 10 beste voorbeelden van guerrillamarketing. Is het iets voor jouw bedrijf? Dan zie ik graag binnenkort jouw Instagram-waardige creatie voorbijkomen in het straatbeeld!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill