Leestijd 6 minuten

Wanneer mag een webdesigner zich een WordPress-specialist noemen?

Wat maakt dat een webdesigner zich een WordPress-specialist kan noemen?

Deze vraag is relevant voor iedereen die overweegt een WordPress-website te laten maken, maar geen genoegen wil nemen met amateurwerk.

Helaas is deze vraag niet objectief te beantwoorden. Er bestaan geen wetten die zeggen wanneer je jezelf een WordPress-specialist mag noemen.

Zelf heb ik ruim 15 jaar ervaring met het bouwen van WordPress-sites. Ik heb over de jaren creaties van wisselende kwaliteit onder ogen gehad.

Op basis van mijn ervaringen geef ik je mijn mening. Ik presenteer je mijn 7 eisen waar een WordPress-webdesigner aan moet voldoen voordat hij zich een specialist mag noemen.

WordPress-specialist

Om de titel ‘WordPress-specialist’ te mogen dragen, moet een webdesigner naar mijn mening verstand hebben van alle WordPress-disciplines: thema’s, grafisch ontwerp, plug-ins, veiligheid, snelheid, koppelingen en SEO.

Ik zal deze disciplines één voor één behandelen en uitleggen waarom ze zo belangrijk zijn voor een goed werkende WordPress-website.

 

Discipline 1: WordPress-thema’s

Veel website-eigenaren kiezen voor een WordPress-website op basis van een kant-en-klaar thema. Zo’n thema (ook vaak template of op zijn Engels theme genoemd) is een kant-en-klaar ontwerp waar alle techniek al in steekt. Alle tekstblokken en fotovakken staan al op hun plaats. Ze zijn gevuld met plaatsvervangende lorem ipsum en willekeurige afbeeldingen.

Om zo’n thema gereed te maken, moet de webdesigner hem ontdoen van eventuele functies die de website-eigenaar niet nodig heeft. Verder moet het thema nog gevuld worden met jouw eigen teksten en afbeeldingen.

Een WordPress-website maken met een thema is een vrij gemakkelijk discipline. Maar omdat thema’s een populaire methode zijn om een website te maken, moet het zeker tot de expertise van de WordPress-specialist behoren.

Wil je weten of je moet kiezen voor een thema of juist voor maatwerk? Lees dan ons artikel Een WordPress-website op maat of op basis van een template?.

 

Webdesigner als WordPress specialist - template Ventures by Sabrina screenshot

Ventures by Sabrina, een website van Motionmill op basis van een thema

 

Discipline 2: Grafisch ontwerp

Er zijn beperkingen aan WordPress-thema’s. Thema’s bevatten slechts de technische functionaliteiten die de maker erin heeft gestopt. Functionaliteiten zijn weliswaar toe te voegen, maar dat vergt vaak relatief veel werk (disproportioneel veel in vergelijking tot een maatwerksite). Ook zijn websites op basis van een thema vaak langzaam, omdat ze allerlei toestanden bevatten die je eigenlijk niet nodig hebt.

Veel website-eigenaren kiezen daarom liever voor een maatwerkwebsite. Dat betekent dat de websitebouwer de website helemaal op basis van jouw behoeften opzet. Alleen datgene wat jij nodig hebt, komt in de website.

Voor dit soort maatwerk moet een webdesigner goed zijn in grafisch ontwerp. Want waar bij een thema het grafische werk al gedaan was, moet dat bij een maatwerksite van nul af nog gedaan worden.

Grafisch ontwerp komt in duizend gradaties, van abominabel slecht tot wonderbaarlijk mooi.

Een echte WordPress-specialist ontwerpt mooie websites.

 

Fake Images

Fakeimages.be, een maatwerk website gebouwd door Motionmill

 

Discipline 3: Plug-ins

Het toffe aan WordPress is dat je je websitefuncties gemakkelijk kan uitbreiden. Je doet dat met plug-ins. Wil je formulieren toevoegen aan je website? Dan zet je bijvoorbeeld de plug-in Gravity Forms op je website. Wil je van je website een webshop maken? Dan heb je WooCommerce nodig.

Een WordPress-specialist weet als geen ander hoe je plug-ins installeert en configureert.

Maar hij heeft ook een adviserende rol. Hij kan jou vertellen welke plug-ins aansluiten bij jouw noden. Om dit te kunnen doen moet de specialist uitgebreide kennis hebben van alle plug-ins die op de markt zijn.

Motionmill-Webshop wonderweekend 3

Wonderweekend.be gebruikt geavanceerde formulieren voor het boeken van tickets

 

Discipline 4: Veiligheid

Een ware WordPress-specialist weet hoe je een website moet beveiligen tegen kwaadwillende hackers en bots. De website moet veilig zijn voor jou als eigenaar én voor de bezoekers.

Er zijn talloze handelingen die bijdragen aan de veiligheid van een WordPress-website, waaronder:

  • Het installeren van een SSL-certificaat. Dit garandeert dat bezoekers veilig persoonlijke gegevens kunnen delen met je website. Meer hierover op deze pagina.
  • Inloggen via een niet-standaard URL. Standaard is de slug van de inlogpagina van een WordPress-website /wp-admin, bijvoorbeeld motionmill.com/wp-admin. Hackers weten dan ook meteen waar ze moeten zijn om hun hackpoging te beginnen. Een echte WordPress-specialist wijzigt die standaardslug in iets unieks wat alleen hij en jij weten.
  • De naam en ID van de admin veranderen. Standaard heet de hoofdbeheerder van een WordPress-site ‘admin’ en heeft hij ID_1. Een websitebouwer die een beetje slim is verandert deze naam natuurlijk.
  • Kwetsbare plug-ins bijhouden en updaten. Als je websitebouwer ook na oplevering support levert, kan je hem vragen om regelmatig je plug-ins te updaten. Ook sommige hostingbedrijven, zoals WPorters, doen dit voor je. Zelf gebruik ik voor alle sites die ik bouw de beveiligingsplug-in iThemes Security, die mij elke veertien dagen een rapport geeft van kwetsbare plug-ins. Als ik zie dat deze door mijn klanten worden gebruikt, zorg ik ervoor dat ze gepatcht worden.
  • Verkeerde inlogpogingen afstraffen. Dit is niet standaard, maar een WordPress-expert kan het instellen. Op elke website die ik bouw kan je bijvoorbeeld maar drie keer een foute gebruikersnaam of wachtwoord invullen. Daarna kan je 15 minuten niet inloggen. Herhaal je dit enkele keren, dan kan je met het gebruikte IP-adres nooit meer inloggen. Dit houdt hackers heel efficiënt buiten!

 

Tips voor WordPress-websites

Evenaar.tv is een website met strenge beveiliging

 

Discipline 5: Snelheid

Een trage website is erg frustrerend voor jou als websitebeheerder. Iedere keer wanneer je iets aan je site wilt aanpassen, moet je lang wachten voordat een pagina geopend en opgeslagen is.

Nog vervelender is het voor je sitebezoekers, die op je site gekomen zijn om snel informatie op te zoeken of iets aan te kopen. Je moet dan ook niet verrast zijn wanneer mensen je langzame website snel weer sluiten.

Een WordPresser die zijn vak verstaat weet welke dingen hij moet doen om een website snel te houden:

  • Geen overbodige plug-ins installeren. Elke plug-in die je installeert, maakt de website iets trager. Een goede websitebouwer weegt dan ook altijd goed af of een plug-in wel echt nodig is.
  • Liefst geen page builders gebruiken. Zogenaamde page builders zijn funest voor je websitesnelheid.
  • Afbeeldingen verkleinen. Afbeeldingen van vele megabytes groot hebben als resultaat dat een webpagina langzaam laadt. De betere webdesigners onder ons verkleinen afbeeldingen eerst. Ook bestaan er plug-ins die dit voor je doen.

Dit zijn slechts enkele handelingen die een goede sitebouwer uitvoert om een snelle website te maken.

Je websitesnelheid heeft overigens ook invloed op je ranking in Google. Hoe sneller je website, hoe hoger in Google je komt. We zullen dit thema eens onder de loep nemen in de volgende paragraaf.

 

WordPress specialist Antwerpen

Scutum-security.be scoort hoog op snelheidstests

 

Discipline 6: SEO

Search engine optimization (SEO, of ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd) zijn handelingen die als doel hebben je website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten komen. Denk vooral aan Google, want andere zoekmachines doen er eigenlijk niet toe.

Je ranking in Google wordt ten eerste bepaald door je content, door je on-page SEO. Dit deel valt niet meestal onder de verantwoordelijkheid van je websitebouwer. Dit deel neemt een copywriter voor zijn rekening.

Waar je websitebouwer wél veel invloed op heeft, is de techniek van je website. Je websitetechniek is van beduidend belang voor je SEO:

  • Zoals we bij het vorige item al zagen, moet je website snel zijn om goed te scoren in de zoekmachines.
  • Je sitestructuur moet dusdanig gemaakt zijn dat Google snel alle pagina’s kan vinden.
  • Je website moet voorzien zijn van een plug-in die assisteert bij je on-page SEO. Voor WordPress gebruik ik altijd graag Yoast.
  • Je pagina’s moeten in de back end niet aangeduid zijn als ‘no index’.

Enzovoort, enzovoort. Ik kan hier onmogelijk alle technische SEO-factoren noemen. Dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat jouw websitebouwer ze kent.

 

SEO-specialist Antwerpen

Fietsendegeus.be scoort zeer hoog in Google op alle relevante zoekwoorden

 

Discipline 7: Koppelingen

Moet je website gekoppeld worden aan je kassasysteem, je boekhoudprogramma, je CRM-software of aan een ander stukje externe software? Een WordPress-expert draait er zijn hand niet voor om.

Koppelingen maken tussen een website en externe programma’s is echter niet makkelijk. Daarom beschouw ik iemand pas als een ware WordPress-koning wanneer hij of zij probleemloos twee of meerdere stukken software met elkaar laat communiceren.

 

Echte WordPress-specialisten zijn zelden 1 persoon

We zijn aan het einde van mijn lijst. Gebruik dit overzicht om kritisch te kijken naar de verschillende websitebouwers die je wilt benaderen.

Onthoud ook: echte WordPress-specialisten zijn zelden 1 persoon. Dat klinkt raar, ik weet het. Want hoe kan iemand nu meer dan één persoon zijn?

Het ding is, dat het moeilijk is voor één persoon om alle disciplines 100% te beheersen. Daarom hebben websitebureaus een enorm voordeel op individuele websitebouwers. Bureaus hebben alle disciplines onder één dak, terwijl een individu onmogelijk een expert kan zijn in ieder discipline.

Een nadeel van een bureau is dan weer dat ze vaak duurder zijn dan freelancers.

Het ligt een beetje aan je wensen. Ben je een beginnende ondernemer met een beperkt budget en zal de website eerder een visitekaartje zijn dan een echte verkoopmachine? Dan kan een freelancer je ongetwijfeld perfect helpen.

Wil je echter leads genereren of producten verkopen met je website en wil je dat jouw online aanwezigheid pico bello is? In dat geval klop je beter aan bij een websitebureau.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill