Leestijd 2 minuten

Korte, begrijpelijke webteksten laten juist zien dat je verstand van zaken hebt

‘Hoe minder iemand weet, hoe meer jargon hij gebruikt,’ luidde onlangs nog een kop in het NRC Handelsblad. Je lijkt niet slimmer omdat je moeilijke woorden gebruikt, is de boodschap die eindredacteur Japke-d. Bouma met haar artikel wil overbrengen.

Toch voelen nog veel bedrijven de noodzaak om lang en wollig te schrijven op hun websites en in hun brochures. Ze denken daarmee vakkundig over te komen. Njet!

Als copywriter en online marketeer stem ik in met Japke-d.: hoe begrijpelijker je schrijft, hoe vakkundiger je overkomt.

Simpele webteksten schrijven

Reden nr. 1 voor begrijpelijk schrijven: vakkundige mensen schrijven simpel

Vakkundige mensen schrijven simpel. Punt. Dit is dé ultieme reden om begrijpelijk te willen schrijven.

Dit is geen mening; het is wetenschappelijk onderbouwd. In een artikel op Frankwatching haalt dr. Esmeralda Kleinreesink een onderzoek onder Amerikaanse universiteiten aan. Het onderzoek vergeleek universiteiten met een lage status met universiteiten met een hoge status. Wat bleek? Hoe beter de universiteit, des te minder jargon gebruiken de studenten.

Kleinreesink schrijft:

‘Hoe lager een universiteit staat op de US News and World Reports universiteitsranglijst, hoe lastiger leesbaar de titels van hun proefschriften zijn. Ze zijn langer en hebben moeilijkere woorden met meer lettergrepen.’

Het Amerikaanse onderzoek heeft een conclusie die meer dan helder is: hoe eenvoudiger je iets uitlegt, hoe slimmer je wordt ingeschat door je publiek en hoe overtuigender je bent.

 

Lees ook: Dit is waarom ook taal het succes van jouw merk bepaalt

 

Je lezers straffen je af op moeilijke teksten

Kleinreesink noemt een tweede onderzoek dat het bovenstaande bevestigt. Daniel Oppenheimer schreef in Consequences of Erudite Vernacular Utilized Irrespective of Necessity: Problems with Using Long Words Needlessly (waarbij het tweede deel expres hetzelfde zegt als het eerste, maar dan in heldere taal) dat lezers de auteur afstraffen als we hem niet begrijpen. Kleinreesink beschrijft enkele manieren waarop dat is onderzocht, die ik hier niet allemaal zal opschrijven.

Waar het om gaat is dit: we zien het vloeiend begrijpen van een tekst als een maatstaf voor de intelligentie van de schrijver. ‘Als je mij het duidelijk kunt maken, dan begrijp je zelf de materie kennelijk erg goed,’ redeneert de lezer.

 

 

Maak je webteksten begrijpelijk

Alles wat ik hierboven beschrijf, bevestigt eens te meer dat je de teksten op je website in begrijpelijke woorden moet schrijven.

Wanneer jouw bedrijf in korte, heldere zinnen communiceert, zien (potentiële) klanten je sneller als vakkundig, wat je een voorsprong kan geven op concurrenten. Duidelijk geschreven webteksten tonen respect voor je lezers, wat helpt bij het opbouwen van een goede onderlinge relatie.

Je woorden moeten (potentiële) klanten overtuigen, dus het is belangrijk om ze zorgvuldig te kiezen. Je werkveld mag dan complex en verfijnd zijn, maar je schrijfwerk moet dit op eenvoudige wijze uitdrukken.

 

Leestip: Wil je meer online conversie? Gebruik deze 4 vernietigende woorden niet!

 

Pas de principes van duidelijke taal toe

De principes van duidelijke taal zijn onder meer:

  • Structureer je tekst logisch.
  • Gebruik koppen, subkoppen, lijsten en tabellen om lezers te helpen door je teksten te navigeren.
  • Schrijf korte, ongecompliceerde zinnen en laat alles weg wat niet nodig is om je boodschap over te brengen.
  • Kies gewone, alledaagse woorden in plaats van jargon of technische termen. Is een jargonwoord écht niet te voorkomen? Leg dan uit wat je bedoelt of voeg een hyperlink toe naar een interne pagina of externe website waar het begrip uitgelegd wordt.
  • Gebruik alleen acroniemen wanneer dit absoluut noodzakelijk is en definieer ze altijd de eerste keer dat ze verschijnen.
  • Maak handig gebruik van witruimte, typografie die makkelijk te lezen is en visuele hulpmiddelen. Meer over witruimte lees je in dit artikel.

Ga aan de slag met mijn tips en maak je website zo kristalhelder als water uit een bergbeekje. Succes!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill