Leestijd 6 minuten

Dé trends voor logo-ontwerp van dit moment

Hopelijk schudden we gezamenlijk in 2021 de last van de coronapandemie van ons af. Dit geeft ondernemers als jij de kans om met hernieuwde moed een sterk merk neer te zetten.

Misschien is dit wel het ultieme moment om je merk een opfrisbeurt te geven. Poets je branding op, laat haar schijnen als nooit tevoren. Vergeet ook je logo niet.

Inspiratie nodig? Dit zijn dé trends op vlak van logo-ontwerp.

Trends logo-ontwerp Antwerpen

Trend 1: handgetekende afbeeldingen

We beginnen ons overzicht van trends voor logo-ontwerp met de toenemende populariteit van handgetekende afbeeldingen.

Sinds het begin van het digitale tijdperk maakt het merendeel van de logo-ontwerpers gebruik van computertechnologie. Computers geven de ontwerper immers de nauwkeurigheid en dynamiek die nodig zijn. In 2020 zagen we bijvoorbeeld veel logo’s die vectorillustraties implementeerden.

Maar af en toe heeft ook de designwereld een vlaag van nostalgie. Ontwerpers grijpen dan terug naar designtechnieken uit de tijd dat logo’s met de hand werden gemaakt. In 2021 zie je daarom voor het eerst in veel jaren weer merken met handgetekende afbeeldingen in de logo’s.

 

Logo-trends

Handgetekend logo van de Antwerpse kunstgalerij Artishocq naar ontwerp van Alexia Aflalo

 

Het is overigens niet puur nostalgie waar ontwerpers naar op zoek zijn (een mooie retro-look kan tenslotte altijd worden ontwikkeld met behulp van een computer). Het zijn eerder de imperfecte eigenschappen van handgetekende afbeeldingen die deze techniek zo aantrekkelijk maken. In 2021 zullen ontwerpers en merken de kans grijpen om hun ontwerpen te vermenselijken door de intieme en grillige aard van deze stijl te integreren.

Als je overweegt om het logo van je eigen bedrijf te laten (her)ontwerpen, dan is dit misschien wel de juiste richting. Ik raad handgetekende logo’s vooral aan als je het authentieke karakter van je merk naar voren wilt laten komen.

 

Leestip: Branding voor B2B-bedrijven: van saai naar buitengewoon

 

Trend 2: basisvormen met een twist

Hoewel het de meest elementaire bouwstenen van kunst en design zijn, hebben we geleerd dat vormen de kracht hebben om ook zélf iets te communiceren. Dat kan dus ook zonder in een groter geheel verwerkt te zijn. Denk aan de moderne logo’s die zijn gesmeed door de kunst- en designbewegingen van de twintigste eeuw. Toen wezen kunstenaars over de hele wereld de letterlijke weergave van zaken af. In plaats daarvan kozen ze voor lijnen, vormen en kleurvelden om een ​​boodschap over te brengen. Ontwerp ging van figuratief naar abstract.

Brandingexperts begrijpen dat een goed gemaakt logo op basis van een basisvorm een ​​beknopte boodschap aan de kijker kan overbrengen. Dus als het gaat om de huidige trends voor logo-ontwerp, is het niet zozeer een kwestie van ‘zullen we weer basisvormen gebruiken?’, maar eerder ‘hoe zullen we basisvormen weer gebruiken?’

Het afgelopen jaar was er veel hype rond geometrische 3D-vormen, waardoor ontwerpers het perspectief van kijkers konden veranderen. In veel logo’s van dit jaar zullen designers een soortgelijk resultaat willen behalen, maar met een plat ontwerp dat proporties vervormt, meerdere vormen combineert of vormen herhaalt binnen één logo-ontwerp.

 

Logo-trends

Een logo met basisvormen van Japo, naar ontwerp van Studio Bagaz

 

Trend 3: overlappende tekst

Woordmerklogo’s blijven populair. In dit type logo wordt de naam van het merk gebruikt in plaats van symbolen of vormen. Je zou daarom denken dat ze minder potentie hebben voor een creatief ontwerp, maar niets is minder waar.

De laatste tijd zijn woordmerken met serif-lettertypen een rage. Klassieke lettertypestijlen hebben hun weg gevonden naar onze moderne tijd. In 2021 zien we dat logo-ontwerpen vaak in deze gaan. Een extra creatieve manier waarop dit gebeurt, is door het toepassen van overlappende tekst, wat meer diepte geeft aan het logo zelf.

 

Logo-trends

Logo met overlappende tekst, naar ontwerp van Simon Walker

 

Vered Bloch, Creative Designer voor EditorX, verklaart de populariteit van logo’s met overlappende letters als volgt:

Een interessante trend die zich dit jaar in de typografische ontwerpwereld heeft ontwikkeld, is de terugkeer van serif-lettertypen. De trend werd steeds meer zichtbaar in alle media, vooral in webdesign, en kwam uiteindelijk terecht in het logo-ontwerp. Overlappende teksten – waarbij de ene letter boven de andere wordt geplaatst – creëert een boeiende variatie op het gebruik van serif-lettertypen, wat leidt tot nieuwe interpretaties van het merk.

Vergeet niet dat het ontwerpen van een op tekst gebaseerd logo betekent dat je moet overwegen welke letterstijl en kleur je merkidentiteit nauwkeurig weergeven. Als je besluit om overlappende tekst te gebruiken, overweeg dan om ook een ​​variabel logo te maken, een alternatieve versie dus. Dat kan een kleine weergave zijn met slechts één letter, of een weergave met alleen de initialen van je merk. Deze zal perfect zijn als favicon en kan handig zijn voor producten waarvoor minder ruimte beschikbaar is.

 

Lees ook: Sitebranding: doe het met een stijlgids!

 

Trend 4: de terugkeer van klassieke symbolen

Klassieke symbolen worden uit de ontwerparchieven gehaald en in 2021 nieuw leven ingeblazen. We zien dat veel bedrijven algemeen erkende symbolen in hun logo’s opnemen – met gemoderniseerde versies van iconografie en motieven uit vervlogen tijden, en met herbestemming van mythische en religieuze emblemen om de boodschap van hun merk te versterken.

Deze trend biedt unieke creatieve uitdagingen, maar wanneer het goed wordt uitgevoerd is het de moeite meer dan waard. Zoek eerst een symbool dat een idee communiceert dat synoniem is met dat van jouw merk. Zoek vervolgens uit hoe je het kan reproduceren. In onderstaand voorbeeld wordt een handdrukpictogram gebruikt voor het logo van een artistieke coöperatie. Het opnieuw vormgegeven symbool wordt gebruikt om partnerschap en samenwerking te vertegenwoordigen, een eerbetoon aan het arbeidstijdperk van de jaren ’20.

 

Logo-trends

Klassieke symbolen in een logo naar ontwerp van Steve Wolf

 

Trend 5: optische illusies

Optische illusies zijn misschien wel de meest uitgesproken manier waarop merken dit jaar hun speelsheid tonen. Optische illusies zijn een slimme manier om het publiek meer aandacht te laten geven aan je logo. Een optische illusie voegt lagen, diepte en perspectief toe. Dit kan in je logo worden verwerkt met abstracte of geometrische vormen, of door te spelen met de letters van je merk.

Pas alleen op dat je niet overdrijft. Hoewel het toevoegen van optische illusies een geweldige manier is de aandacht van je doelgroep te grijpen, kan een te complexe of misleidende manier hen in verwarring brengen.

 

Een logo met optische illusie naar ontwerp van en gebruikt door Leya Clothing

 

Trend 6: analoge kleurenschema’s

Technisch gesproken zijn analoge kleuren de tinten die naast elkaar op het kleurenwiel zitten. In 2021 zien we dat menig merk zal overstappen van gedurfde contrasten en neonkleuren naar een subtieler visueel thema, gebruikmakend van analoge kleurenschema’s.

Als je voor een ontwerp als dit wilt kiezen, kies dan een primaire kleur als basis en verrijk deze met de aangrenzende kleuren, gedempte tinten of neutrale tinten. Dit kan een bijzonder aantrekkelijk effect geven. Vooral in gedurfde en complexe logo-ontwerpen kan een analoog kleurenschema ervoor zorgen dat de kleuren minder afleidend zijn, dat too much wordt. Een analoog kleurenschema kan kijkers een ontspannende en harmonieuze visuele ervaring geven.

 

Logo-trends

Logo met analoog kleurenschema naar ontwerp van Zvina Luke

 

Trend 7: het overtreden van ontwerpregels

Bij het maken van een logo leven de meeste ontwerpers volgens de basisregels van een goede compositie: een centraal brandpunt gebruiken, het evenwicht bewaren en een consistente visuele hiërarchie bereiken. Maar we weten allemaal dat regels gemaakt zijn om (soms) overtreden te worden. Dit zou niet meer waar kunnen zijn voor onze volgende trend voor logo-ontwerp, waarbij we zien dat ontwerpers afwijken van de regels die meestal zo strikt worden nageleefd.

Het overtreden van ontwerpregels hoeft niet te betekenen dat je ieder gevoel voor goed design loslaat. Kies een element van je logo-ontwerp en laat het opvallen. Als je logo bijvoorbeeld een woordmerk is van de naam van je bedrijf, kan je één letter onscherp maken door de lettergrootte te verkleinen of door deze buiten het denkbeeldige raster van de compositie te plaatsen. Door deze eigenzinnige stijl te implementeren, zal je logo zeker opvallen in de massa.

 

Logo-trends

In dit ontwerp breekt Simon Walker de ontwerpregels

 

Trend 8: natuurlijke elementen

In de natuur is constante vernieuwing een constante factor. Zeker wanneer het nieuwe jaar weer begint, zitten de thema’s ‘opnieuw beginnen’ en ‘een nieuwe start’ bij veel mensen in de hoofden. En hoewel een logo-ontwerp de sfeer van het buitenleven niet volledig kan nabootsen, kan het dit zeker vertegenwoordigen.

De natuur nabootsen in een logo zorgt ervoor dat je op een responsieve en inspirerende manier connecteert met je doelgroep. We zien al veel merken die bladmotieven, bloemenbeelden en aardetinten in hun logo’s laten voorkomen – zelfs buiten de gezondheids-, milieu- en duurzaamheidsbubbel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze ontwikkeling opgenomen is in mijn lijstje met trends voor logo-ontwerp.

 

Logo-trends

Natuurlijk element in een logo van Wix Logo Maker

 

Trend 9: emoji’s gebruiken

Emoji’s in een overzicht met trends voor logo-ontwerp? Ja, het is raar maar waar!

Iedereen houdt van emoji’s. De verzameling van meer dan 3.300 karakters verschaft ons een ruim visueel vocabulaire. Daarmee kunnen mensen emoties op een duidelijke en beknopte manier kunnen uiten.

In 2021 zien we dat ontwerpers emoji’s op nieuwe manieren in hun creaties integreren. Ik twijfel er niet aan dat ze ook gebruikt zullen worden bij het maken van logo’s. Voordat je het idee als volledig kitsch gaat beschouwen, moet je bedenken dat zelfs het New Yorkse Museum of Modern Art de invloed en het belang van emoji’s al onder de aandacht bracht. Dat deden ze in hun tentoonstelling Inbox: The Original Emoji.

Ik zie emoji’s op stijlvolle wijze evolueren en vind het gaaf dat deze luchtige afbeeldingen dit jaar hun weg vinden naar logo-ontwerp.

 

Logo-trends

Een emoji in een logo naar ontwerp van Wix Logo Maker

 

Trends voor logo-ontwerp: ga ermee aan de slag!

Ben je geprikkeld door één of meerdere van deze logo-trends? Dan kan ik je alleen maar adviseren om ermee aan de slag te gaan om te ontdekken of het bij jouw merk past.

Heb je zelf niet de benodigde skills om een ontwerp te maken? Ik kan niet alleen schrijven over trends voor logo-ontwerp, ik ben ook een ervaren designer! Ik help je met plezier.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill