Hoe kan ik snel en gemakkelijk mijn WordPress-website laten vertalen?
Mais oui, het is a piece of cake om een WordPress-website te laten vertalen. De snelste en meest accurate manier om het te doen is met de WordPress-plug-in WPML, wat de afkorting is van WordPress Multilingual Plugin.
Nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd, vraag je via de plug-in offertes aan bij aangesloten vertalers. Deze zien direct via de plug-in hoeveel tekst vertaald moet worden. De vertaler van jouw keuze voert zijn vertaling direct in op de juiste plek binnen je website.
Klinkt goed, toch? Laten we eens kijken hoe WPML precies werkt.
WPML vult een tekortkoming van WordPress aan
Je kunt WordPress in elke gewenste taal vertalen. Het is supergemakkelijk om een website in eender welke taal aan te maken.
De meest populaire WordPress-thema’s en plug-ins zijn in vertaalde versies beschikbaar, waardoor het voor iedereen ter wereld mogelijk is om een WordPress-site in hun eigen taal te starten.
Standaard ondersteunt WordPress echter slechts één taal tegelijk. Wat als je meerdere talen op een site zou willen gebruiken om een veel groter publiek te bereiken?
Overheden, internationale bedrijven en onderwijsinstellingen moeten hun website vaak in meerdere talen aanbieden. In ons Belgenlandje hoef je zelfs niet over de grens te handelen om een meertalige site nodig te hebben: een Vlaams bedrijf dat ook klanten uit Wallonië en Brussel wil aantrekken, moet wel een Franstalige versie hebben.
Een manier om meerdere taalopties aan te bieden, is door WordPress in subdomeinen voor elke taal te installeren. Dit is een hoop gedoe, omdat je updates moet beheren en een back-up moet maken van al die installaties.
WPML lost dit probleem op door je website meertalig te laten worden. Je kunt dezelfde WordPress-installatie gebruiken om content in veel verschillende talen te maken.
WPML biedt een eenvoudig te gebruiken interface voor het beheren van vertalingen. Het voegt ook opties voor het wisselen van taal toe voor je gebruikers.
De voordelen
De voordelen van WPML zijn talrijk, is mijn ervaring als WordPress-websitebouwer:
- WPML bespaart tijd bij het inventariseren van teksten. Zonder WPML moet je handmatig een inventarisatie maken van al je websiteteksten. Je moet iedere letter tekst uit je website in een tekstdocumentje kopiëren en plakken. Alleen deze taak kan al uren duren. Omdat op WPML aangesloten vertalers direct via de plug-in een inventarisatie van je teksten kunnen krijgen, vervalt de noodzaak dat jij handmatig je teksten moet doorkammen.
- WPML maakt vertalingen accurater. De vertaler ziet via WPML niet alleen de tekst die vertaald moet worden, maar omdat hij de tekst in de context van de websitepagina kan zien, begrijpt hij beter de context van een zin of woord. Daardoor kan hij zijn woorden beter kiezen.
- WPML zorgt ervoor dat ieder woord vertaald wordt. Wanneer je zelf handmatig teksten uit je site moet kopiëren en plakken, bestaat altijd de kans dat je ergens een stukje tekst vergeet te inventariseren. Een metabeschrijving, SEO-titel, widget of knoptekst is snel over het hoofd te zien. Wanneer de vertaler met WPML werkt, kan hij echter direct kijken waar er nog gaten in de vertaling zitten.
- WPML maakt het gemakkelijker om snel offertes te krijgen. Simpelweg op de knop drukken waarmee je een offerte aanvraagt, en de aanvraag wordt verstuurd naar aangesloten vertalers die de gewenste taal beheersen.
- WPML bespaart tijd bij het plaatsen van de vertaling. Waar je zonder WPML zelf alle vertalingen uit een tekstdocument in je site moet kopiëren en plakken, kan de vertaler met WPML de vertaling direct op de juiste plek in je site zetten.
- WPML heeft ook voordelen wanneer je niet met vertalers werkt. Misschien heb je zelf wel je website vertaald, of misschien had je je website al op een meer traditionele manier laten vertalen en hoorde je pas later van het bestaan van WPML. Maar ook wanneer je je website niet door externe WPML-aangesloten vertalers wilt laten vertalen, zijn er voordelen. Dankzij WPML kan je snel en simpel kopieën van bestaande pagina’s maken, die je vervolgens kunt vullen met je vertalingen. WPML zorgt dan automatisch voor een taalvlaggetje op vertaalde pagina’s, zodat je websitebezoekers met een enkele klik de vertaalde pagina kan raadplegen. Dankzij WPML houd je ook het overzicht: op het dashboard van je website zie je direct welke pagina’s al vertaald zijn en welke nog wachten op een vertaling.
De nadelen
Ik zal eerlijk zijn, er zijn ook nadelen aan WPML:
- WPML beperkt je keuze aan vertalers. Om als vertaler via WPML te kunnen vertalen, moet je aangesloten zijn. Heb je in het verleden al eens voor een offline project met een goede vertaler samengewerkt, maar is deze niet aangesloten op WPML? Dan zal je helaas op zoek moeten gaan naar iemand anders.
- WPML vertraagt je website. WPML is negatief voor de laadsnelheid van je pagina’s. Wil je WPML op je site gebruiken, dan zal je andere laadsnelheidverbeterende maatregelen moeten nemen om de vertraging van WPML te compenseren. Nu, ik zeg er wel bij dat dit alles dramatischer klinkt dan het is. Ja, WPML is een vertragende factor, maar denk nu niet dat je pagina’s er ineens twintig seconden over zullen doen om te laden. Ik heb het over maximaal een seconde extra laadtijd per pagina.
- WPML beschikt niet over een gratis versie. Prijzen van WPML variëren van $ 29 per maand tot $ 159 per maand. Dit bedrag hoef je vaak echter niet te betalen wanneer je je website door een websitebouwer hebt laten maken die over een Multilingual Agency-pakket beschikt. Verderop vertel ik meer over de prijzen van WPML en over de optie om mee te liften op het pakket van een websitebouwer.
Mijn ervaring is dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, zeker als de te vertalen website omvangrijk is, of naar meerdere talen vertaald moet worden.
Hoeveel kost WPML?
WPML is een premium plug-in en is dus niet gratis te downloaden. Je koopt de plug-in op de officiële website.
De goedkoopste versie, Multilingual Blog, kost $ 29,00 voor het eerste jaar en daarna $ 21,00 per jaar voor support en updates. Ik vind dit pakket nogal beperkt qua mogelijkheden. Je kunt er geen widgets of WooCommerce-producten mee vertalen, en ook pagina’s en berichten die gemaakt zijn met een page builder als Elementor of Divi zijn niet te vertalen.
Je hebt dan ook al snel de Multilingual CMS versie nodig, die $ 79,00 kost voor het eerste jaar en daarna $ 59,00 per jaar voor support en updates.
Wat misschien een geruststelling is: je bent niet verplicht je licentie te verlengen. Zelfs al betaal je niet meer voor WPML, dan zal de plug-in voorlopig gewoon blijven werken. Wel krijg je geen updates en support meer. Voor de korte termijn is dit niet zo erg, maar je moet weten dat je op de lange termijn eigenlijk niet zonder updates kunt. Of goh, het kan wel, maar dan krijg je een instabiele site vol veiligheidslekken. En dat is ook niet wat je wilt, nietwaar?
Meeliften op het WPML-pakket van je websitebouwer
Zoals ik al vermeldde, zijn er veel websitebouwers die een Multilingual Agency-pakket afnemen bij WPML. Met dat pakket kunnen ze een oneindig aantal websites voorzien van WPML zonder extra kosten per website. Websitebouwers die over zo’n pakket beschikken (ik ben er zelf één!), installeren WPML vaak voor een zeer schappelijk bedrag op je website.
WPML-specialist in Antwerpen
Je kunt WPML via je WordPress-dashboard downloaden, installeren en configureren. Kan je hierbij hulp gebruiken? Je weet me te vinden. Ik help alle eigenaren van WordPress-websites, ook als de website niet door mij gemaakt is. Als WordPress- en WPML-specialist in Antwerpen krijg ik regelmatig ingewikkelde uitdagingen op mijn virtuele bord. Ik ben er zeker van dat ik ook jou kan helpen.
Een meertalige WordPress-website maken met WPML
In mijn jaren als websitebouwer heb ik geleerd dat WPML, ondanks de paar nadelen, veruit de snelste en gemakkelijkste manier is om een WordPress-website te vertalen. Mijn advies is om het zeker een kans te geven.
In het thema van dit artikel zal ik meertalig afsluiten: veel succes, good luck, viel Erfolg, bonne chance!