Leestijd 3 minuten

Het probleem van te vaak gebruikte stockfotografie en hoe je het omzeilt

Echt waar, mijn hoofd ontploft als ik nog één keer een website, brochure of billboard zie met die uitgekauwde rotfoto’s van het perfecte gezinnetje van vier, van een baastype in maatpak dat zelfverzekerd in de camera kijkt, of van collega’s die onnatuurlijk enthousiast naar een computerscherm wijzen.

Stockfotografie… ja, laten we het daar eens over hebben vandaag.

Cliche stockfotografie

Blije vrouwen en hun salades

Er zijn momenten waarin stockfotografie op zijn plaats is: je wilt een blogartikel illustreren, er moet een achtergrondfoto in je brochure komen, je PowerPoint-presentatie heeft een leeg hoekje dat vraagt om opvulling.

Echt, ik ben niet tegen stockfotografie. Je hebt als bedrijf nu eenmaal niet altijd het budget om iedere keer een fotoshoot te laten doen wanneer je een afbeelding nodig hebt.

Wél heb ik in mijn jaren als grafisch ontwerper en webdesigner een afkeer ontwikkeld voor stockfoto’s waar het clichégehalte vanaf straalt.

Goed, van mij kan je zeggen dat ik vakidioot ben en anders naar grafisch werk kijk dan een gemiddelde persoon. Maar het ding is dat foute stockfotografie ook door Jan met de pet wordt ervaren als onoprecht. Misschien zal een doorsneemens er niet bewust bij stilstaan dat die al te perfecte foto’s een soort visueel braaksel zijn, maar onderbewust zal hij voelen dat er iets niet klopt aan die beelden.

Enkele van de meest overdreven stockfotoconcepten hebben inmiddels de status van meme bereikt. Google maar eens op Women Laughing Alone With Salad. Nee, wacht, ik zal het je makkelijk maken. Op het wereldwijde web vond ik een collage die perfect laat zien hoe belachelijk sommige stockfoto-ideeën zijn.

 

 

Ik wil echter een tweede probleem van veel stockfoto’s aankaarten, en dit probleem is veel kwalijker dan het bovenstaande.

 

Toont stockfotografie wel de wereld zoals hij is?

Los van het ongeloofwaardige en onoprechte aan sommige stockfoto’s, is er het probleem dat traditionele stockfoto’s vaak niet de wereld laten zien zoals hij is. Tot voor kort was vrijwel iedereen die ik in een stockfoto zag blank, hetero, tussen de twintig en dertig jaar en in gezonde conditie.

Eigenaardig, want als ik de wereld om mij heen bekijk zie ik gekleurde mensen, kinderen, ouderen, mensen met een handicap of een andere geaardheid, en talloze anderen die om wat voor reden dan ook niet aan het clichématige stockfotoplaatje voldoen.

 

 

Als je dus wilt dat jouw merk uitstraalt dat het een divers publiek als doelgroep heeft, en niet alleen saladevretende blanke vrouwen, is het aan te raden om selectief te zijn wanneer je stockfoto’s kiest.

Maar hoe kan het anders? Hoe kan het beter?

 

Stockfotografie voor de 21ste eeuw

Het doet mij (en de wereld) goed dat er in de laatste jaren steeds meer creatievelingen zijn opgestaan om realistischere stockmaterialen te maken.

Stockfotowebsites als Pexels en Unsplash zijn goede bronnen voor beelden die er natuurlijk uitzien. Je moet hier hard zoeken om een foto te vinden van het onnatuurlijke niveau van de salade-etende vrouw. De foto’s zijn overigens gratis te gebruiken. Bovendien scoren deze websites hoog op vlak van diversiteit.

Daarmee houden je opties echter nog niet op:

 

Amrit Pal Singh avatars

Afbeeldingbron: amritpaldesign.com

 

Betere stockfotografie voor jouw merk

Kort samengevat zijn er drie goede redenen waarom je moet afstappen van clichématige stockfoto’s:

  1. Het maakt je merk minder geloofwaardig omdat de foto’s er onnatuurlijk uitzien;
  2. Het maakt je merk minder geloofwaardig omdat je doelgroep diezelfde foto’s al bij honderd andere merken heeft gezien;
  3. Het zorgt voor een afstand tot het deel van je doelgroep dat zich niet herkent in die foto’s.

Doorspit Pexels en Unsplash, of een van de andere bronnen die ik heb genoemd, en je zal zien dat je nooit meer hoeft terug te grijpen naar cliché’s.

Het zal je branding ten goede komen. En dat versterkt je merk op ongekende wijze.

 

Lees ook: 10 beste websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill