Leestijd 5 minuten

Vind de perfecte feedmanagementtool voor jouw webshop

De coronacrisis is een aanjager van het online shoppen, meldde De Tijd begin dit jaar. Dat is niet verwonderlijk, want fysieke winkels moeten regelmatig tijdelijk sluiten. Het wereldwijde web is vervolgens de enige plek waar de shopper geen last kan ervaren van Covid-19. Ondernemers die voorheen e-commerce schuwden, konden niet wachten om een webshop te laten maken.

Als direct gevolg van deze ontwikkeling groeide de populariteit van feed-gebaseerde kanalen zoals Google Shopping, Facebook Shopping en andere marktplaatsen of vergelijkingssites.

Maar om je producten via zo’n feed-gebaseerd kanaal te tonen, moet je eerst een productfeed hebben. Het kiezen, aanmaken en beheren van een productfeed is echter geen piece of cake. Gelukkig bestaan er tools voor.

Feed management tools webshops

Wat is een productfeed?

Een productfeed is een bestand met daarin jouw volledige productdatabase. Meestal is dit in de vorm van een XML– of CSV-bestand. Het bestand bevat alle belangrijke informatie, zoals productnamen, foto’s, prijzen, verzendmogelijkheden, stockgegevens, productcategorie. Al deze informatie staat netjes gebundeld per product. Elke regel geeft informatie over één product. Zo’n productfeed kan duizenden regels bevatten met productinformatie afhankelijk van de grootte van jouw aanbod.

Wanneer je gebruik wilt maken van een feed-gebaseerd kanaal, moet je productinformatie aanleveren en die aanlevering gebeurt via zo’n productfeed.

 

De moeilijkheid van het beheren van een productfeed

Er zijn veel verschillende manieren om een productfeed aan te maken en te beheren. De manier die je gebruikt is afhankelijk van jouw webshop en het CMS.

Aangezien er best wat technische kennis voor nodig is, kan je best door jouw websitebouwer een XML-feed laten aanmaken. In sommige gevallen moet de feed vanaf de basis opgemaakt worden, maar voor de meeste contentmanagementsystemen zijn er plug-ins beschikbaar die een URL voor je genereren. Dat bestand wordt gehost op de website zodat je voorraad automatisch geüpdatet wordt.

Je kan gewoon met deze URL aan de slag, maar er zijn plug-ins en tools die het beheer ervan een stuk gemakkelijker maken. Wanneer je enkel zo’n URL hebt, kan je zelf niet echt aanpassingen doen zoals gegevens toevoegen, zaken verwijderen en verschillende feeds aanmaken. Wanneer je werkt met een feedmanagementtool, is dat wél mogelijk.

 

Feed management tools webshops

Fotobron: Direct Media op StockSnap

 

Je opties voor feedmanagement

Feedmanagement via een plug-in

Ik schrijf dit artikel voor een websitebouwer die gespecialiseerd is in WordPress en WooCommerce, dus neem het mij niet kwalijk als ik mij op deze platformen richt. Voor WordPress-websites met een WooCommerce-webshop kan je eenvoudig een feed aanmaken en beheren via een plug-in. Er bestaan verschillende plug-ins die je hiervoor kan gebruiken. Wij gebruiken voor onze klanten graag de WooCommerce Product Feed Manager.

Via deze plug-in kan je eenvoudig een feed aanmaken én hier aanpassingen in doen. Je kan kiezen of je alle producten in de feed wilt of enkel bepaalde categorieën. Ook kan je verschillende elementen toevoegen of weglaten. Met deze plug-in kan je feeds aanmaken voor verschillende feed-based platformen zoals Google Shopping, Facebook Shopping, Bing, Marktplaats en verschillende affiliatesplatformen. En wat nog een grote plus is, voor de prijs moet je deze plug-in zeker niet laten liggen. De gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden en de betaalde versie kost slechts $ 59,99 per jaar.

Ik durf geen adviezen te geven voor shops die niet in WordPress zijn gemaakt. Heb je een webshop in Magento, Shopify of een ander platform? Informeer dan bij de bouwer van jouw webshop naar advies omtrent een feedmanagementtool.

Wil je enkel een Facebook-feed aanmaken? Dan kan je WooCommerce ook direct linken met je Facebook-catalogus en de Facebook for Woocommerce-extensie gebruiken. Je kan deze gratis installeren. Daarna link je eenvoudig je producten met Facebook. Het nadeel hiervan is dat je hiermee dus enkel een Facebook-feed kan maken. Mocht je later besluiten dat ook via andere marktplaatsen wilt verkopen, dan zal je een andere tool of extensie moeten gebruiken. Je doet dan dubbel werk.

 

Feedmanagement via een tool

Er bestaan ook talloze externe feedmanagementtools. In tegenstelling tot de plug-ins waarover ik hierboven schreef, kan je deze tools gebruiken met verschillende contentmanagementsystemen. Om zo’n tool te gebruiken heb je van jouw websitebouwer een XML- of CSV-bestand nodig met jouw producten erin. Via de tool kan je dan de productinformatie wijzigen, aanpassingen doen en specifieke feeds maken voor verschillende kanalen.

Een van de bekendste tools is Channable. Andere populaire tools zijn GoDataFeed en DataFeedWatch. Dit zijn stuk voor stuk krachtige tools met veel mogelijkheden. De prijs wordt meestal bepaald aan de hand van het aantal producten dat je in jouw feed hebt. Hoe meer producten, hoe duurder. Wanneer je veel verkoopt via de feed-based kanalen, heb je deze investering natuurlijk snel terugverdiend.

Feedmanagementtool webshop

 

Handmatige feed

Wanneer je een zeer beperkt aanbod hebt, kan je ook een handmatige een feed aanmaken. Let wel op! Doordat je de feed handmatig aangemaakt hebt, zullen de voorraadgegevens niet up-to-date zijn. Dit zal je dus steeds handmatig moeten bijhouden.

 

Feed management tools

Fotobron: Kevin Phillips op Pixabay

 

Voordelen van feed-based platformen

Er zijn massa’s voordelen aan het gebruik van feed-based platformen. Denk aan:

  • Meer traffic naar je website en dus een groter bereik.
  • Je kan de producten targeten naar mensen binnen jouw doelgroep. Je bereikt dus niet enkel meer mensen maar ook relevantere mensen.
  • Je kan makkelijk een nieuwe doelgroep bereiken.
  • Sturen op ROI wordt mogelijk.
  • Je verkrijgt waardevolle informatie die je kan analyseren en later gebruiken voor optimalisaties.
  • Bepaalde producten kunnen extra gepusht worden wanneer je een grote voorraad hebt of wanneer je een goede marge hebt op een bepaald product.

 

Welke feedmanagementtool is de beste?

Welke feedmanagementtool je het best gebruikt, hangt volledig af van jouw doelen en jouw webshop. Het is een persoonlijke keuze waar je de verschillende elementen tegen elkaar moet afwegen.

Waar moet je zeker op letten:

  • Of de tool/manier compatibel is met jouw contentmanagementsysteem.
  • Welke features de tool biedt.
  • Wat de kostprijs is van de tool.
  • Hoe gebruiksvriendelijk de tool is.

Begint het al te duizelen door al deze verschillende mogelijkheden? Geen stress! Ik kan je begeleiden bij het maken van een keuze. Geef mij een belletje en we bekijken samen hoe we voor jouw bedrijf een complete én functionele feed kunnen opzetten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill