Leestijd 5 minuten

Echt waar, het is oké om oude content te hergebruiken

Content is niet alleen een synoniem voor ‘tevreden’. Content is website-inhoud: artikelen, whitepapers, kennisboeken, vlogs, podcasts. Deze media zijn de ruggengraat van je inbound marketing en maken je website beter zichtbaar in zoekmachines. Bovendien helpt de content jou om je binnen je vakgebied te positioneren als expert.

Maar stel dat je dit alles al weet. Stel dat jij al jarenlang content creëert. Je kan je dan afvragen: ‘Is het oké om al die honderden blogartikelen te hergebruiken?’

Waarop mijn antwoord stellig luidt: ja, dat is helemaal oké.

Content hergebruiken tips

‘Content recycleren? Ben je lui ofzo?’

Een sceptische geest kan contenthergebruik zien als een zwaktebod. Dat is het echter niet.

De realiteit van de grotemensenwereld is namelijk, beste scepticus, dat bedrijven het enorm druk hebben en dat ieder uur dat in online marketing wordt gestoken geld kost.

Maar er zijn meer redenen waarom content hergebruiken soms dé oplossing is:

  • Je versterkt de boodschap die je bedrijf wil uitdragen.
  • Je helpt je SEO.
  • Content van topkwaliteit verdient het om een nieuw publiek te krijgen.

Ben je lui? Nee, je bent slim!

 

Recycleer erop los, maar doe het goed

Je gooit geen papier in de PMD-zak en evenmin werp je batterijen in de glasbak. Recycleren moet je goed doen, anders heeft het geen zin. Dat geldt net zo goed voor je content.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar de blogartikelen die mijn team en ik hebben geschreven, kan ik artikelen noemen die hopeloos verouderd zijn. Mijn collega Dirk schreef in 2014 over de Pigeon-update van Google. Dat was toen superrelevant, maar er is geen enkele reden om dit artikel anno 2021 op onze Facebook-pagina te delen.

Andere content heeft de tand des tijds beter doorstaan. Het oudste artikel op de Motionmill-site stamt uit 2006. Op internetgebied kan dat als een relikwie uit het pleistoceen worden beschouwd. En desondanks is het een stukje schrijfwerk dat nog steeds relevant is. Het bespreekt het evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit in een webdesign. Dit thema is nu nog even actueel als toen. Perfect materiaal om nog eens te delen dus!

Op een zelfde manier moet jij je content bekijken. Recycleer datgene wat herbruikbaar is en beschouw al het overige als restafval.

 

 

Ontdek of je content het hergebruiken waard is

Twijfel je of jouw content wel goed genoeg is om nog eens aan je publiek te presenteren? Misschien kan onderstaand schema je helpen.

 

Content hergebruiken schema

 

Update je content

Maak het jezelf niet te gemakkelijk. Soms is het onontkoombaar dat je een stukje content moet updaten voordat je het kunt hergebruiken:

  • Cijfers verouderen. Heb je in je artikel uit 2009 over fruitconsumptie geschreven dat de import van Groenlandse bananen met 24% is gestegen in België? Dan is het de moeite waard om actuele cijfers op te zoeken en die in de tekst te plaatsen. Vermeld ook altijd je bron of voeg een hyperlink toe die naar je bron verwijst.
  • Beeldmateriaal veroudert. Ook foto’s en diagrammen kunnen hun relevantie verliezen. Als het beeldmateriaal bovendien écht oud is, kan je soms zelfs aan de kwaliteit zien dat het uit een ander tijdperk stamt.
  • Er is altijd iets nieuws te melden. Is er recent een relevant feitje aan het licht gekomen met nieuwswaarde? Voeg het toe aan je artikel.
  • Er mag met titels geëxperimenteerd worden. Niet iedere pakkende titel scoort ook goed in de zoekmachines. Wil je dat jouw artikel hoog scoort in Google? Verander die pakkende titel van weleer in één die sterke zoekwoorden bevat.
  • Voeg eigen ervaringen toe. Stel dat je een artikel hebt geschreven over de nieuwste features van de Instagram Creator Studio. Dan heeft het meerwaarde om na enkele maanden het artikel te updaten met je eigen ervaringen. Vertel je lezer hoe je zelf die nieuwe features hebt ervaren en durf een stelling te nemen: vertel of de features deugen of niet.
  • Metagegevens verouderen. Het online zoekgedrag van je doelgroep kan over de jaren veranderen. Daarom kan het aan te raden zijn om je metagegevens te updaten. Geef het artikel een geactualiseerde metatitel en metaomschrijving. Menig contentmanagementsysteem (CMS) biedt de mogelijkheid om dit te doen. Voor een WordPress-website kan ik de plug-in Yoast adviseren. Onderstaande afbeelding laat zien welk deel van een Google-resultaat de metatitel is en welk deel de metabeschrijving.

 

metatitel metabeschrijving

 

Zorg voor redirects wanneer dat nodig is

Afhankelijk van je contentmanagementsysteem bestaat de kans dat de URL van je artikel verandert wanneer je een update uitvoert.

Voorbeeld: je hebt het artikel voor het eerst gepubliceerd op 5 oktober 2013. Jouw CMS heeft het artikel daarom de volgende naam gegeven: www.fruithandeljacobs.be/2013/10/05/jaarrapport-fruitconsumptie-belgie.

Omdat je het artikel een update hebt gegeven op 3 februari 2021 is de URL echter veranderd in www.fruithandeljacobs.be/2021/02/02/jaarrapport-fruitconsumptie-belgie.

Dit kan problemen geven wanneer iemand (bijvoorbeeld via Google of via jouw social media) op een link met de oude URL klikt. Deze persoon krijgt dan een foutmelding te zien.

Zorg daarom voor redirects naar de oude URL, zodat men automatisch doorgeleid wordt naar de nieuwe URL. Hoe je een redirect toepast is afhankelijk van je CMS. Zoek in Google het antwoord of vraag raad aan je websitebouwer.

 

Content hergebruiken tips

Fotobron: NeONBRAND op Unsplash

 

Experimenteer met formats

Dat een blogartikel nu een blogartikel is, betekent niet dat dit voor altijd zo moet blijven. Het staat je vrij om je oude content in een nieuw format te gieten:

  • Kunnen mensen via je website een e-book of whitepaper downloaden? Pluk er stukjes info uit en maak er een blogje of socialmediabericht van.
  • Zet tekstuele content om in een infographic. Het oog wil ook wat!
  • Maak een quiz of poll van je content.
  • Durf je stem te gebruiken en presenteer je teksten in een filmpje, vlog of podcast.
  • Gebruik je content als basis voor een verhaal in Instagram Stories.
  • Verzamel enkele sterke, aan elkaar verwante blogartikelen in een e-book. In het downloadproces kan je mensen meteen aanmoedigen om zich in te schrijven voor je digitale nieuwsbrief.

Zorg er ook voor dat je vanuit het ene stuk content linkt naar andere, gerelateerde stukken content. Vermeld in je vlog over bananenimport dat men op je website een gratis e-book over dit onderwerp kan downloaden. Plaats in je artikel over de papajateelt in Lapland een hyperlink naar de quiz ‘Hoeveel weet jij over fruit?’.

Trek die oude content uit de digitale lade en blaas het nieuw leven in. Probeer verschillende formats uit en ga verder met degene die werken voor jouw doelgroep.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill