22% van de 1 miljoen populairste webshops ter wereld gebruikt WooCommerce

Ik bouw WooCommerce-webshops. Ik hou van WooCommerce. En weet je wat? Ik ben lang niet de enige die WooCommerce een warm hart toedraagt.

WooCommerce-fangirl sinds 2015

Ik ben een WooCommerce-fangirl sinds het moment dat Automattic in 2015 besloot om WooCommerce over te nemen en het als plug-in te integreren in hun toen al populaire CMS WordPress. Uit het niets beschikten webshopbouwers als ik niet alleen over een zeer eenvoudig te gebruiken CMS, maar ook over een gratis (!) te installeren en snel te integreren webwinkelplug-in. Van de ene op de andere dag was het voor eigenaren van een WordPress-website mogelijk om in een handomdraai een webshopelement toe te voegen.

Als we kijken naar het aantal internetwinkels dat inmiddels op WooCommerce draait, kunnen we concluderen dat er nog heel wat meer fangirls en -boys zijn.

 

Percentage WooCommerce-webshops

 

Hoeveel websites gebruiken WooCommerce?

Meer dan vijf miljoen is het antwoord. Vijf miljoen! Da’s veel, hè. Vijf miljoen van eender wat is een enorm aantal: vijf miljoen euro erven van een vergeten tante, vijf miljoen bakstenen een berg opdragen, vijf miljoen keer een lied van Katy Perry moeten aanhoren.

Ik moet echter een kleine kanttekening maken bij het aantal van vijf miljoen. Dit getal is namelijk gebaseerd op het aantal actieve installaties van de WooCommerce-plug-in. Dit getal werd weergegeven in het plug-in-archief van WordPress. Ik zeg bewust werd, verleden tijd dus, want het exacte aantal was verwijderd in april 2017. (Waarom men daartoe besloten heeft weet ik niet. Misschien konden ze de tel niet meer bijhouden?)

Het werkelijke aantal webshops dat WooCommerce gebruikt zal iets lager liggen dan vijf miljoen omdat ook updates in het getal werden meegerekend.

WooCommerce zelf publiceert soms op hun website het aantal downloads van hun plug-in. Op het moment van schrijven kan ik geen actueel cijfer vinden, maar een blogartikel van een Britse webshopbouwer uit augustus 2020 vermeldt dat het getal toen op 82.477.514 stond. Ook dit aantal is echter te hoog omdat het (zo schrijven de Britten) eveneens updates omvat.

Het Australische BuiltWith rapporteert op hun website dat in januari 2020 precies 3.876.748 websites WooCommerce gebruiken. Bovendien is WooCommerce geïnstalleerd op 68.000 van de 1 miljoen meest populaire websites wereldwijd. Dat is een flink aantal, maar niet zo flink dat mijn kaak ervan op mijn knieën hangt.

Erg is dat niet, want het is eigenlijk helemaal niet relevant hoeveel procent van de websites WooCommerce gebruikt. Wat écht telt is hoeveel procent van de webshops op WooCommerce draait.

 

Hoeveel procent van de webshops draait op WooCommerce?

In 2020 gebruikte 26 procent van de 1 miljoen populairste webshops WooCommerce.

26 procent! Now were talking. 26 procent marktaandeel hebben van eender wat is veel: 26 procent van de Peruviaanse lamateelt (altijd zachte wol bij de hand!), 26 procent van de Duitse pilsenerdistributie (niet voor mij, ik haat bier!), 26 procent van de Belgische pralineproductie (zo lang ze veganistisch zijn zeg ik ja!).

En het aantal webshops met WooCommerce is stijgende, vergeet ook dat niet. In 2019 was het percentage bijvoorbeeld nog maar 22.

WooCommerce is populairder dan zijn grote concurrenten Shopify en Magento. Dat is begrijpelijk. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen blinde hater van alles wat niet WooCommerce is. Maar ik heb zelf volop ervaring met Shopify en Magento, en ik kan je eerlijk zeggen dat die platformen lang niet zo gebruiksvriendelijk zijn als WooCommerce. Niet voor mij als developer, maar ook niet voor hen die uiteindelijk de webshop moeten beheren.

 

 

De toekomst van WooCommerce

Ik verwacht dat WooCommerce alleen nog maar meer marktaandeel zal krijgen, en als ik rondvraag bij vakgenoten blijk ik niet de enige te zijn met deze mening. WooCommerce heeft al het punt bereikt waarna het eigenlijk alleen nog maar kan groeien. Er zijn inmiddels zoveel WooCommerce-experts, WooCommerce-thema’s, additionele plug-ins en gespecialiseerde WooCommerce-hostingbedrijven dat het alleen maar voordelen biedt om als e-commerceondernemer over te stappen.

 

WooCommerce in hartje Antwerpen

De toekomst van WooCommerce is rooskleurig, en de toekomst van ondernemers die WooCommerce omarmen is al even prachtig. Ik draag er met trots vanuit hartje Antwerpen aan bij dat WooCommerce verder stijgt naar ongekende hoogtes. Als webshopbouwer met een specialisatie voor WooCommerce wil ik ieder bedrijf in België en Nederland uitnodigen om eens een nieuwsgierige neus te steken in dit webshopplatform.

Doe jij een handstand met mij mee?

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill