Leestijd 3 minuten

2020 heeft het leven van grafische ontwerpers veranderd en dit is waarom

Deze blog is géén klacht. Als grafisch ontwerper heb ik weinig te klagen gehad dit jaar. Ik ben geen huisarts, geen verpleegster, geen wie-dan-ook die écht heeft afgezien in 2020.

Maar als een blog met zo’n titel als deze geen klacht is, wat is het dan wel?

Een evaluatie. Dát is het.

Nu december is aangebroken blik ik terug op een jaar dat voor iedereen veelbewogen was. Ook voor mij. Met tromgeroffel onthul ik de zes redenen waarom 2020 mijn leven als designer heeft veranderd.

Grafisch ontwerp Antwerpen

1. Design moet meer dan ooit de consument geruststellen

Het vertrouwen van de o-zo-graag consumerende consumenten van België werd in het voorjaar van 2020 de nek omgedraaid toen Covid-19 om de hoek kwam piepen. Hoewel dit consumentenvertrouwen inmiddels voor een deel weer is geheeld, hebben consumenten nog steeds een extra dosis geruststelling nodig van de bedrijven waarbij ze hun geld uitgeven.

Nu wil ik niet zeggen dat consumenten geruststellen en vertrouwen wekken puur en alleen de taak is van grafisch ontwerpers, maar ik en mijn vakgenoten kunnen wel degelijk bijdragen aan het proces. Wanneer de consument het niet ziet zitten om in een bepaalde omgeving geld uit te geven (zoals een fysieke winkel), kunnen die gevoelens van ongemak doorsijpelen naar andere omgevingen (zoals webshops).

Grafische ontwerpers moeten daarom proberen om in hun designs elementen aan te brengen waardoor consumenten zich op hun gemak voelen. Dit kan op vele manieren gedaan worden, waaronder:

  • Het laten zien van social proof, zoals beoordelingen en klantenfoto’s;
  • Het implementeren van een FAQ waarin massa’s mogelijke vragen worden beantwoord die de klant zou kunnen hebben;
  • Het integreren van een chatfunctie, zodat klanten snel en zonder grote drempel vragen kunnen stellen aan personeelsleden;
  • Het zo intuïtief mogelijk maken van de website of webshop.

Zelfs een boodschap op de website waarin staat dat bij het inpakken en verzenden van de bestelling alle veiligheidsprotocollen in acht zijn genomen, kan een twijfelende klant over de streep trekken.

De ervaring heeft mij en andere ontwerpers geleerd dat het een goede keuze is om op een website plaats te maken voor een tekstje waarin het bedrijf de coronatoestand bespreekt. Nu moet dat tekstje echt niet een compleet epos zijn (je bent een website, geen roman). Maar consumenten willen simpelweg weten hoe bedrijven reageren op de pandemie. Let daarbij echter goed op de toon die je aanslaat, want als je over the top gaat kan de boodschap betuttelend of zelfs neerbuigend klinken.

 

 

2. Designers moeten het thuiswerken gemakkelijker maken

‘Iedereen’ is misschien overdreven, maar 2020 heeft laten zien dat vele jobs vanuit huis gedaan kunnen worden, waaronder grafisch ontwerp.

Producten die het gemakkelijker maken om vanop afstand werk uit te voeren hebben hun verkoopcijfers de stratosfeer in zien vliegen. Videovergadertool Zoom heeft zijn verkoop met 458% zien stijgen dit jaar en heeft zijn winst verdriedubbeld.

 

 

Maar laten we niet over thuiswerken spreken alsof het al een ding van het verleden is; thuiswerken zal nog lange tijd de voorkeur hebben. Sterker nog, als ik sommige werkgevers mag geloven (waaronder mijn eigen bazen), kan thuiswerken gerust ook in de post-coronawereld onderdeel blijven uitmaken van de werkroutine. Bedrijven wereldwijd hebben vastgesteld dat collega’s die thuiswerken gelukkiger en productiever zijn. Bovendien is thuiswerken goedkoper voor bedrijven. (Denk alleen al aan het bedrag dat je bespaart op koffiebonen!)

Omdat veel bedrijven ook na corona het thuiswerken zullen aanhouden, zal er voor grafisch ontwerpers werk aan de winkel zijn om nóg meer en nóg betere producten te ontwerpen die thuiswerken vergemakkelijken. Deze producten moeten eenvoudig en intuïtief in gebruik zijn. Bovendien moet de gebruiker het gevoel hebben dat het gebruik veilig en privé is.

 

3. Design moet toegankelijker worden voor langzame internetverbindingen

Ik kom de deur niet uit en tóch heb ik iedere dag contact met vrienden en familie. Is het magie? Wel een beetje, vind ik.

Nu meer en meer mensen afhankelijk zijn van technologie om in contact te blijven met hun dierbaren, is het crucialer dan ooit dat technologie beschikbaar is voor letterlijk iedereen.

Toegankelijke technologie is echter geen evidentie voor miljoenen mensen over de hele wereld – ook in België! Mensen in plattelandsgebieden en mensen die simpelweg geen snel internetabonnement kunnen betalen, moeten vaak genoegen nemen met trage verbindingen. Spijtig, want ook deze mensen hebben recht op contact met de buitenwereld. En dan heb ik het niet alleen over de ‘luxe’ van sociale contacten, maar ook over thuiswerken en thuisscholing.

Voor grafische ontwerpers is het momenteel de uitdaging om oplossingen te ontwerpen voor mensen met minder snelle internetconnecties. Alleen als we dat doen, kunnen we de kloof tussen hen en de rest van de wereld dichten.

 

Grafisch ontwerper Antwerpen

Fotobron: Tom Fisk op Pexels

 

4. Designers moeten meewerken aan hybride businessmodellen

Omdat we dit jaar niet zomaar naar een winkel konden stappen om aankopen te doen, hebben steeds meer branches zich gewaagd aan ongewone hybride businessmodellen.

Bij grotere supermarktketens kon je al langer boodschappen online bestellen voor thuislevering, maar ook kleinere winkels zagen zich dit jaar genoodzaakt om bezorging en click & collect-formules te hanteren.

Ook in de horeca zagen we grote verschuivingen van de focus. Restaurants die nooit gedacht hadden dat ze aan take-out en bezorging zouden doen, zijn hiermee begonnen. (Zelfs Belgische restaurants met Michelinsterren hebben zich eraan gewaagd!)

Het is echter niet altijd even gemakkelijk om traditionele, fysieke winkels die de online wereld altijd geschuwd hebben ook digitaal tot een succes te maken. Maar het moet; de keuze is aanpassen of ondergaan.

Het is de taak van grafische ontwerpers om hybride businessmodellen vorm te geven. Het moet voor de consument direct duidelijk zijn wat het model inhoudt en hoe hij het kan gebruiken. De vraag ‘Wat biedt deze website nu eigenlijk aan?’ mag niet in zijn hoofd opkomen.

 

 

 

5. Designers moeten nieuwe manieren om connecties te maken creëren

Nu onze reismogelijkheden beperkt zijn en zelfs een pakje boter kopen al een veiligheidsrisico kan opleveren, zoeken mensen naar alternatieve manieren om nieuwe mensen te leren kennen.

Het ontwerpen van virtuele ervaringen die de echte wereld nabootsen kan je gerust moeilijk noemen. Dat betekent echter niet dat we het niet proberen.

Veel dingen zijn al geprobeerd dit jaar, van het het geven van online cursussen tot het organiseren van virtuele beurzen. Niet iedere poging is even succesvol, dat geef ik eerlijk toe. Dat kan ook niet; daarvoor is de situatie te nieuw en zijn de oplossingen te jong. Maar het is een feit dat wij, de designers van deze wereld, moeten blijven proberen om dit soort zaken mogelijk te maken. En als we een keer falen, beginnen we gewoon opnieuw.

 

Grafische ontwerp Antwerpen

Fotobron: Domenico Loia op Unsplash

 

6. Designers moeten rekening houden met veranderd consumentengedrag

Zoals ik al zei heeft het vertrouwen dat consumenten hebben in de economie een flinke knauw gekregen. Maar de impact van Covid-19 gaat nog verder: zelfs het consumentengedrag is veranderd. Veel mensen zijn conservatiever geworden met hun aankoopkeuzes. Menig Belg steunt momenteel liever kleine, lokale ondernemers dan grote, internationale ondernemingen.

Consumenten willen weten dat hun aankopen doelen steunen waarin zij geloven. Ze willen bovendien alleen kopen bij bedrijven die dezelfde normen en waarden delen als zij. Dat betekent dat bedrijven hun normen en waarden meer dan ooit kenbaar moeten maken.

Grafische ontwerpers moeten daarom momenteel veel consumentenonderzoek doen en volop experimenteren met A/B-testen. We moeten ontdekken wat wel en niet werkt, en daarin gaat veel tijd kruipen. Alles, variërend van kleurgebruik en lettertypes tot afbeeldingen en tekstselectie, heeft invloed op hoe consumenten de normen en waarden van een merk zien.

Designers moeten ook beseffen dat mensen momenteel veel meer tijd online doorbrengen. Al in maart, toen de pandemie nog maar in kinderschoenen stond, brachten de Belgen 30% meer tijd door op het internet dan voorheen. Dat betekent dat ontwerpers creatiever moeten zijn met hun ontwerpen, vooral als het om advertenties gaat. Mensen zien op een dag immers veel meer advertenties dan normaal, en je wilt nog steeds dat een advertentie de aandacht grijpt. Alleen door originele dingen te ontwerpen kan dit bereikt worden.

 

Wat 2020 mij geleerd heeft

Als 2020 mij één ding geleerd heeft, is het dat verandering essentieel is in crisissituaties, en dat de bereidbaarheid om je aan te passen het verschil maakt tussen succes en falen.

Grafisch ontwerpers die in staat zijn om de benodigde aanpassingen te visualiseren hebben een streep voor op designers die blijven ontwerpen zoals ze dat al jaren doen.

Graag tot ziens in 2021.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill