5 onmisbare tips om als bedrijf fijn en efficiënt thuis te werken

Versnipperd maar toch verbonden. Zo omschrijf ik het thuiswerken van mijn team.

Het is een vreemde situatie: Hannelore programmeert nu vanuit haar achtertuin in Mortsel, Vincent schrijft zijn teksten aan de keukentafel in Borgerhout en Floor maakt haar ontwerpen met uitzicht op de weilanden van Loenhout.

Fysiek zijn we van elkaar verwijderd, maar mentaal staan we dicht bij elkaar. ‘Hoe doen jullie dat toch?’ vroeg de eigenaar van een beddenwinkel laatst aan mij.

Ik gaf de beste man vijf onmisbare tips om als bedrijf fijn en efficiënt thuis te werken. En die tips deel ik nu ook met jou.

Tip 1: Leer terwijl je doet

Ervaring is de motor van succes, maar veel managers en leiders hebben nu geen andere keus dan te leren terwijl ze doen. Fake it till you make it. Het goede nieuws is dat er steeds meer lectuur verschijnt over werken op afstand. Denk aan trainingsprogramma’s, blogs en boeken.

Op websites als Hubspot, Medium en (jawel!) Motionmill vind je veel ijzersterke artikelen met tips over thuiswerken. Gewoon even googelen en je krijgt een waslijst aan resultaten. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden: bestudeer de artikelen en pas de lessen toe die voor jou en je team zullen werken!

 

Tip 2: Experimenteer om te ontdekken wat voor jou werkt

Wat voor het ene team werkt, werkt misschien niet voor het jouwe. Wees bereid om nieuwe dingen uit te proberen om te zien wat past bij jouw organisatie en wat niet. Behoud de dingen die werken, ontdoe je van de rest. Onthoud dat wat drie maanden geleden voor je werkte, misschien niet is wat vandaag nog voor je werkt! Verzamel zowel anekdotische als kwantitatieve feedback van jouw team via enquêtes en (online) gesprekken om een ​​idee te krijgen van wat wel en niet werkt, en ontwikkel bepaal je werkprocessen op basis van die informatie.

 

Lees ook: Hoe kan ik op afstand contact blijven houden met klanten en collega’s?

 

Tip 3: Overdrijf in je communicatie

Bij succesvolle teams begrijpt iedereen wat er van hen wordt verwacht en wat hun prioriteiten moeten zijn. Maar bij een nieuw team op afstand kan het communiceren van die verwachtingen en prioriteiten wat meer moeite kosten dan normaal.

Teams zijn het meest efficiënt als iedereen begrijpt waar en hoe hun individuele werk past in de algemene context van hun missie. Regelmatig kennis delen speelt een cruciale rol in de productiviteit en betrokkenheid van jouw team. De communicatielijnen open, eerlijk en breed houden is essentieel voor productieve teamcommunicatie op afstand.

Bij thuiswerken geldt dat het beter is om te veel te communiceren dan te weinig!

 

Tips voor werken vanuit huis

Fotobron: Alex Andrews op Pexels

 

Tip 4: Creëer zinvolle verbindingen

Een van de beste manieren om vertrouwen en cohesie te bevorderen, is door samen kansen te creëren voor verbinding en betrokkenheid. Als we onszelf toestaan om een beetje lol te hebben, ontstaat er empathie voor elkaar. Virtuele happy hours zijn een geweldige plek om te beginnen, en er is een overvloed aan spelletjes die nu leuk en gemakkelijk te spelen zijn via platforms voor videoconferenties. Wees creatief op een manier die past bij jouw team.

 

Tip 5: Investeer in onboarding

Onboarding is de socialisatie van (nieuwe) werknemers in een werkcultuur. Als je op een punt bent gekomen waar je je externe team door het aannemen van nieuwe medewerkers gaat laten groeien, is het zorgvuldig opzetten van een sterk onboardingprogramma een van de beste en belangrijkste investeringen die je kunt doen.

Onboarding ziet er heel anders uit voor teams die vanuit huis werken. Er is geen vergaderruimte of kantoorkeuken om samen te komen voor inleidingen of een lunch op de eerste dag. Overweeg onboarding-buddyprogramma’s, organiseer een virtueel happy hour zodat je nieuwe medewerker de rest van het team kan ontmoeten, en zorg ervoor dat je handboek gemakkelijk toegankelijk en up-to-date is om al je externe werkprocessen weer te geven.

Kan jouw bedrijf nog meer praktische adviezen gebruiken tijdens de coronacrisis? Wij schreven meerdere artikelen die jou misschien op weg kunnen helpen:

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill