Vlaanderen geeft subsidies aan ondernemers die de digitale sprong willen maken

Update: de mogelijkheid om een project in te dienen voor deze subsidie is vroegtijdig stopgezet door de overheid. Lees er hier meer over.

De Vlaamse overheid heeft aangekondigd dat kmo’s subsidies kunnen ontvangen voor het uitvoeren van digitale projecten.

Het zogenaamde programma Digitale Transformatieprojecten van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is er voor bedrijven die een belangrijk digitaal transformatieproject uit te voeren hebben dat op korte termijn uitgevoerd moet worden.

Op deze manier neemt de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid om bij te dragen aan innovatie, en moedigt ze tegelijkertijd ondernemers aan om hetzelfde te doen.

De aanvraagperiode loopt gedurende september en oktober 2020.

Waarom geeft Vlaanderen subsidies?

Digitalisering is verweven met de maatschappij anno 2020. Maar er mag in Vlaanderen meer gebeuren om ons gewest klaar te stomen voor de toekomst. Veel ondernemers willen wel innoveren, maar weten niet hoe. Extern advies vragen is vaak te duur.

Om innovatie binnen handbereik van kmo’s te laten komen, kunnen ze tot € 50.000 subsidie krijgen.

 

Samen met een externe dienstverlener

Vlaanderen maakt duidelijk dat, om de subsidie te krijgen, samengewerkt dient te worden met een externe dienstverlener. Ze specificeren niet aan welk soort dienstverleners ze denken. Ik vermoed dat het gaat om internet-of-thingsbedrijven, IT-bedrijven, webshopbouwers en meer van die aard.

VLAIO zegt er het volgende over:

Met de subsidie voor digitale transformatieprojecten subsidieert de Vlaamse overheid […] de kennis die je nodig hebt om van een dergelijke transformatie een succes te maken. Je dient hiervoor samen te werken met een externe dienstverlener, al dan niet in combinatie met de inzet van eigen personeel.

Verder laat VLAIO op hun website weten dat ‘de nieuwe oproep is om kmo’s te laten ondersteunen door een externe deskundige en zo een grote stap voorwaarts te zetten op vlak van hun digitale activiteiten. Het gaat hierbij om digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie die vernieuwend en belangrijk zijn voor de onderneming en bovendien snel implementeerbaar zijn. Projecten kunnen zich richten op zowel producten, diensten als processen van ondernemingen en dienen een duidelijke bijdrage te leveren aan de overgang naar een data-gedreven organisatie.’

 

Subsidie aanvragen

Projectaanvragen kan je online indienen vanaf 1 september. Alle informatie over de oproep en aanvraagprocedure vind je op vlaio.be/digitaletransformatie. De deadline voor het indienen van deze subsidieaanvraag is 31 oktober 2020 om 12:00 uur.

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar kmo-groeisubsidie@vlaio.be.

 

Ondernemer in Vlaanderen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill