Leestijd 2 minuten

Afscheid van een interneticoon: Microsoft draait Internet Explorer definitief de nek om

‘Afscheid nemen bestaat niet,’ zingt Marco Borsato suikerzacht in een van zijn hits.

Toch wel, Marco. Want Microsoft neemt afscheid van Internet Explorer. Ooit de browser der browsers, nu een stukje internetgeschiedenis dat door vele (ex-)gebruikers met een spottende lach wordt herinnerd. Internet Explorer? Was dat niet die browser waarvan de veiligheid meer gaten vertoonde dan een stuk Gruyère? Juist ja.

Internetmarketing Antwerpen

In 2021 is het over en uit voor Internet Explorer. Ben ik daar treurig om? Nee. Maar het maakt mij wel nostalgisch.

Er was een tijd dat de browser door 95 procent van alle internetgebruikers benut werd. 95 procent! Zo’n monopolie op een markt is niet meer gezien sinds U.S. Steel, de Standard Oil Company, en de American Tobacco Company zo goed als 100 procent van de Amerikaanse staal-, olie- en tabaksmarkten in handen hadden!

Ook ik maakte deel uit van die 95 procent. Dankzij Internet Explorer heb ik leren surfen op het wereldwijde web. En natuurlijk niet op de websites die ik vandaag de dag bezoek, zoals Google en YouTube, want die bestonden nog niet. Nee, de websites die eind jaren negentig hot waren, droegen de namen Netlog, Hyves en AltaVista.

En nu verdwijnt deze ooit zo baanbrekende browser dus uit het productenaanbod van Microsoft. Raar, hè? Ik heb Internet Explorer al tien jaar niet meer gebruikt, maar toch doet het mij wel iets. Alsof je hoort dat een tante die je al een decennium niet meer bezocht hebt op de intensive care ligt.

Vreemd is het echter niet dat dit gebeurt. Zoals ik al zei, staat Internet Explorer bekend om zijn veiligheidslekken. Ook Microsoft zelf stuurde reeds de dringende aanbeveling de wereld in om hun lekke browser niet meer te gebruiken. Andere browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Apples Safari, zijn simpelweg veiliger.

Bovendien hebben deze browsers eigenschappen die Explorer niet bezat. Waar je in de Microsoft-browser heel omslachtig http:// voor een webadres moest zetten, kan je dat in andere browsers achterwege laten. Chrome biedt bovendien een vlekkeloze integratie aan met Gmail en Google Maps, wat een bijkomende reden is om de monopolist van weleer terzijde te laten liggen.

De situatie is een perfect voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong. Het is dus niet gek dat Internet Explorer volgend jaar zijn laatste adem uitblaast. Eerlijk gezegd vind ik dat ze het nog lang hebben volgehouden.

Ben jij nog een van die zeldzame gebruikers van Explorer en wil je weten tot welke datum je nog leven kan persen uit die browser? Microsoft vertelt het je in hun officiële mededeling:

‘We’re announcing that Microsoft 365 apps and services will no longer support Internet Explorer 11 (IE 11) by this time next year.

  • Beginning November 30, 2020, the Microsoft Teams web app will no longer support IE 11.
  • Beginning August 17, 2021, the remaining Microsoft 365 apps and services will no longer support IE 11.’

Het is een cliché, maar ik zeg het toch: de tijd staat niet stil. Wil je als populair bedrijf of product niet hetzelfde lot tegemoet gaan als de Microsoft-browser, zorg er dan voor dat je je dominante positie nooit voor lief neemt. Blijf innoveren met dezelfde vernieuwingsgeest en passie die jou in de eerste plaats groot hebben gemaakt. Alleen dan blijf je de leader of the pack.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill