fbpx

Dé manier om alle Facebook-advertenties van je concurrenten te zien

Leestijd: 3 minuten minuten |

De eigenaar van een meubelwinkel verzuchtte dat hij een moord zou doen om te weten welke advertenties zijn concurrenten in Facebook hebben lopen.

Ik kon nu twee dingen doen:

  1. Ofwel gaf ik de man een gevaarlijk wapen om te zien of hij zijn woorden letterlijk meende;
  2. Ofwel kon ik hem vertellen dat er een heel handige tool bestaat waarmee iedere Facebook-adverteerder kan zien welke advertenties zijn concurrenten online hebben.

Vredelievend als ik ben, koos ik uiteraard voor optie twee.

Ken jij de advertentiebibliotheek van Facebook al? Met deze handige tool kan je bekijken welke advertenties een bepaald merk of bedrijf heeft lopen op Facebook.

De tool bestaat al een tijdje, maar veel mensen (zoals de reeds genoemde meubelboer) hebben er nog niet van gehoord. Omdat socialmediamarketing mijn passie is, leg ik je graag uit waarom de advertentiebibliotheek van Facebook zo’n handige tool is en hoe je hem in jouw voordeel toepast.

 

Transparantie bieden

Dit is wat Facebook zelf zegt over de advertentiebibliotheek:

Wat is de Facebook-advertentiebibliotheek

De Advertentiebibliotheek biedt transparantie over advertenties door een uitgebreide doorzoekbare collectie aan te bieden van alle advertenties die op dit moment worden uitgevoerd binnen alle Facebook-producten, waaronder Instagram. Iedereen kan de bibliotheek doorzoeken, met of zonder Facebook- of Instagram-account.

De advertentiebibliotheek werd opgericht in oktober 2018 om meer transparantie te geven in de campagnes van politieke partijen en maatschappelijk gerelateerde topics. In de bibliotheek kon je bekijken voor welke advertenties een bepaalde partij heeft betaald en hoeveel geld hieraan werd gespendeerd. Deze eerste versie van de bibliotheek gaat terug tot maart 2019 en de gegevens zullen zeven jaar lang raadpleegbaar zijn:

 

Facebook-advertenties van Open VLD

De Facebook-advertenties van de politieke partij Open Vld

 

Facebook-advertenties van politieke partij PVDA België

De Facebook-advertenties van de politieke partij PVDA

 

Sinds april 2019 kan je echter ook advertenties bekijken van niet-politieke pagina’s. Dit wil zeggen dat je zelfs de campagnes van jouw concurrent of je favoriete merk kan bekijken. Ook als je zelf geen deel uitmaakte van de doelgroep van de campagne, kan je de advertenties terugvinden.

Er zijn meerdere gegevens die je kan raadplegen:

  • De datum van de oprichting van de pagina;
  • Eventuele wijzigingen van de paginanaam;
  • De inhoud van de actieve advertenties;
  • De plaatsingen van de advertenties.

 

Verschillen tussen politieke en niet-politieke pagina’s

Van politieke pagina’s kan je zowel de actieve als inactieve advertenties en budgetten bekijken. Van niet-politieke pagina’s kan je enkel de actieve advertenties bekijken en de gespendeerde budgetten zijn niet te zien.

Er gaan veel geruchten rond dat Facebook de inactieve advertenties van niet-politieke pagina’s uit de bibliotheek haalt uit angst voor de reactie van adverteerders. De adverteerders willen namelijk niet dat hun concurrenten de kans krijgen om hun advertentiestrategieën uit het verleden te analyseren en te hergebruiken.

Een ander verschil tussen politieke pagina’s en niet-politieke pagina’s zit in de zoekfunctie. Om het zoeken naar advertenties nog makkelijker te maken, is er een handige zoekfunctie waarmee je op trefwoorden kan gaan zoeken. Deze zoekfunctie is enkel beschikbaar voor politieke of maatschappelijke gerelateerde zaken. Normale advertenties kunnen alleen gevonden worden door te zoeken op de naam van de bedrijfspagina:

  • Als je bijvoorbeeld naar de trefwoorden ‘klimaat’, ‘vervuiling’ of ‘geweld’ zoekt, vind je alle advertenties die aan deze topics gelinkt zijn.
  • Wanneer je zoekt naar ‘sportschoen’, dan zal je niets te zien krijgen, aangezien dit niet gerelateerd is aan politiek of maatschappelijke kwesties.

 

Hoe kan je de advertentiebibliotheek gebruiken?

Volg deze vier stappen:

1. Ga naar de Facebook-advertentiebibliotheek.

Facebook Advertentiebibliotheek

 

2. Maak boven in het zoekvenster de keuze of je informatie wil van een normale pagina of van een politieke pagina en typ de naam in.

 

Facebook Advertentiebibliotheek - zoeken naar een gewone of politieke pagina

 

3. Op deze pagina vind je alle gegevens over de pagina en de actieve advertenties.

 

Facebook Advertentiebibliotheek - Zalando

 

4. Als je een politieke pagina bekijkt, zal je ook het gespendeerde budget zien.

 

Facebook Advertentiebibliotheek - Openvld

 

5. Voor zowel politieke als niet-politieke pagina’s kan je filteren op eigenschappen als land, periode en platformen.

 

Facebook Advertentiebibliotheek - Filteren op land, platform en weergaven

Ik wens je veel plezier en bovenal succes met het ontdekken van de advertentiebibliotheek van Facebook.

Kan je hulp gebruiken met jouw Facebook-advertenties? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je.