Leestijd 7 minuten

Copywriting op social media: hoe doe je dat?

Visuele content is enorm geliefd op social media, maar dat betekent niet dat je geen aandacht hoeft te besteden aan de copywriting. Heb je het eens voorgehad dat je een leuke foto ziet op Facebook, je vervolgens naar de beschrijving gaat om het verhaal erachter te weten en de beschrijving totaal geen link heeft met de foto?

Copywriting voor social media tips - Online bureau Motionmill Antwerpen

Dat zie ik meerdere keren per dag en dat is spijtig, want hierdoor verliest de content een deel van haar waarde.

Copywriting op social media is moeilijk. Het is niet omdat je goede blogartikelen kan schrijven dat je ook goede socialmediaberichten kan schrijven. Probeer maar eens je boodschap op een leuke manier in een aantal zinnen over te brengen en het zowel relevant als intrigerend te houden. Zie je wat ik bedoel? Gelukkig krijg je een paar tips om jouw copywriting op social media naar een hoger niveau te tillen. Vergeet daarbij ook de belangrijkste les niet: oefening baart kunst!

 

Hou het kort en leuk, maar wel relevant

Mensen zijn vlug verveeld. Dat merk je al wanneer je van persoon tot persoon met iemand babbelt en diegene grijpt na een minuut verveeld naar zijn gsm om te zien of hij nieuwe berichten heeft.

Op social media is de aandachtsspanne nog korter. Mensen richten hun aandacht niet lang op één ding. Social media zijn dus niet de plaats om langdradige teksten te schrijven. Schrijf dus enkel wat je écht wil communiceren en start met de belangrijkste punten. In het begin zijn de mensen namelijk meer geconcentreerd. Hoe beter je eerste zin is, hoe meer kans dat ze verder lezen. Een sterke intro is dus noodzakelijk om je lezers geïnteresseerd te houden.

 

Toon dat je een mens bent

Social media zijn informeel. Wildvreemden praten met elkaar alsof ze op de basisschool met elkaar geknikkerd hebben. Dit geldt ook voor bedrijven. Als jij als bedrijf alleen maar serieuze corporate content plaatst, vrees ik dat je weinig mensen zal aantrekken. Toon dat je een mens bent, toon je persoonlijkheid en geef je bedrijf een eigen stem.

 

ryan-reynolds-6underground-facebook

 

Communiceer duidelijk

Wanneer je content plaatst op social media verwacht je natuurlijk iets terug. Een like of misschien een follow. Schrijf je berichten zo dat ze duidelijk zijn en dat het publiek begrijpt wat je van hen verwacht. Eindig bijvoorbeeld met een call-to-action (CTA) zoals ‘tag een vriend of vriendin die je hierin herkent’ of ‘volg ons om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes in marketing’.

Duidelijk communiceren is ook belangrijk omdat mensen op social media niet bang zijn om hun mening te delen. Als je bericht verkeerd begrepen wordt omdat het bijvoorbeeld dubbelzinnig is, kan het negatief opgenomen worden. Socialmediagebruikers houden hun ongenoegen zeker niet voor zich en durven fel te reageren op berichten waar ze het niet mee eens zijn.

 

Visuele en geschreven content gaan hand in hand

Mensen kijken automatisch eerst naar visuele content en dan pas naar de tekst op social media. Toch is een beschrijving bij je foto of video belangrijk. Dit geeft meer context en waarde aan je content. Schrijf dus zeker een beschrijving die hand in hand gaat met je visuele content, zodat je volgers direct begrijpen wat je bedoelt met het bericht.

 

enews-ron-weasley-ugly-christmas-sweater-instagram

 

Hashtags en emoji’s

Emoji’s maken een geschreven tekst onmiddellijk minder serieus en een stuk persoonlijker. Het is hierbij wel belangrijk om relevante emoji’s te kiezen die passen bij je boodschap. Daarnaast heb je ook hashtags nodig om context te geven aan je content en deze te verspreiden. Kies voor specifieke en relevante hashtags zodat je de juiste doelgroep aanspreekt en niet bedolven raakt onder duizenden berichten van concurrenten. Door een juist gebruik van beide krijg je originele en goed vindbare socialmediaberichten.

 

mark-hamill-the-rise-of-skywalker-tweet

 

Meer te weten komen over hashtags? Vertrouw mijn leestip: Leer in 10 minuten hoe je hashtags gebruikt

 

Advies van iemand anders

Het is moeilijk om volledig objectief te zijn tijdens het nakijken van je eigen werk. Je kan je blind staren op woordkeuze, emoji’s en hashtags, waardoor je niet meer weet of deze copy nu goed of slecht is. Daarom is het goed om aan bijvoorbeeld een collega te vragen wat hij of zij ervan vindt. Zo heb je een tweede mening en kom je misschien tot nieuwe inzichten.

 

Humor

Wie houdt er nu niet van humor? Als je het op de juiste manier gebruikt, kan je leuke beschrijvingen maken die herkenbaar zijn voor het publiek. Let natuurlijk op waar je de grens moet leggen. Ga je te ver dan heb je kans dat je lezers negatief reageren.

 

 

Wat vindt je publiek interessant?

Het is belangrijk om te weten wat je publiek interessant vindt. Enkel dan kan je socialmediaberichten schrijven die je publiek zullen aanspreken. Test dit door een aantal verschillende berichten te plaatsen en kijk welke het beste presteert. Het is dan duidelijk wat je volgers graag lezen en wat ze minder interessant vinden. Daarnaast moeten socialmediaberichten herkenbaar zijn, anders creëer je een barrière tussen jou en je publiek omdat ze niet begrijpen wat je bedoelt. Schrijf dus over onderwerpen die passen binnen je sector en interessant zijn voor je doelgroep.

 

Storytelling

Mensen vinden het leuker om socialmediaberichten te lezen die geschreven zijn zoals een verhaal. Als bedrijf kan je dus het probleem waarmee je klanten geconfronteerd worden en de oplossing hiervan communiceren in de vorm van een verhaaltje. In dit verhaaltje is de klant ‘de held’ en zijn jouw producten of diensten de oplossing. Storytelling noemen we dit principe. (Je hoeft niet altijd het probleem en de oplossing aan te kaarten natuurlijk; je kan bijvoorbeeld ook gewoon op verhalende wijze een berichtje schrijven om je klanten te bedanken voor hun loyaliteit.)

 

 

Het probleem

Waarschijnlijk wil je met je social media een positieve sfeer creëren, maar wist je dat mensen zich sneller betrokken voelen wanneer het gaat om een probleem? Vermijd de problemen waarmee je klanten dagelijks geconfronteerd worden niet en vermeld ze in je berichten. Doe dit natuurlijk niet altijd, want dan kom je over als een pessimist. Kaart niet alleen het probleem aan; bied ook zeker de oplossing aan. Hier help je je klanten mee en ze zullen zich herkennen in je content.

 

De UUUU-formule

Schrijf je teksten volgens de UUUU-formule. Dit staat voor useful, urgent, unique en ultra-specific:

  • Useful/nuttig : Mensen lezen niet onmiddellijk je beschrijvingen. Als ze dit wel doen, willen ze natuurlijke nuttige informatie lezen en iets bijleren;
  • Urgent/dringend: Dit is vooral belangrijk voor promotionele berichten. Als de mensen geen gevoel van urgentie ervaren, gaan ze minder vlug overgaan tot actie;
  • Unique/uniek: Een socialmediabericht dat gewoon een copy-paste lijkt van andere bedrijven is saai. Op social media willen mensen creativiteit. Gebruik je creatieve geest om leuke en unieke berichten te schrijven;
  • Ultra-specific/specifiek: Een socialmediabericht moet duidelijk en to the point zijn; dus plaats geen onzin en lange berichten. Mensen zullen dat niet lezen.

Inspireer je klanten op Instagram. Wij helpen je: Hoe overmeester je het Instagram-algoritme?

De meeste mensen zijn van nature nieuwsgierig. Gebruik dit in je voordeel. Door een beetje spanning aan je berichten toe te voegen, wek je de nieuwsgierigheid van je publiek op. Denk aan een serie of film waarnaar je kijkt: je wilt meer weten en verder kijken omdat er zoveel spanning in zit. Hetzelfde geldt voor socialmediaberichten. Je moet de mensen geïntrigeerd houden zodat ze heel je bericht lezen.

 

Conversatie

Op social media geldt geen eenrichtingscommunicatie. Mensen converseren er met elkaar. (Soms misschien wel meer dan in het echt.) Dit moet jouw bedrijf dus ook doen. Beeld jezelf in dat je aan het praten bent met iemand wanneer je een bericht schrijft. Zo kan je bijvoorbeeld vragen stellen aan je publiek om reactie uit te lokken.

 

Niet enkel entertainment

Probeer je publiek niet enkel te vermaken, maar leer het ook iets. Dit is vooral belangrijk op zakelijke platformen zoals LinkedIn. Mensen houden ervan om interessante tips te krijgen van een bedrijf. Plaats jouw educatieve content op een leuke manier zodat het niet te saai wordt.

 

FOMO (Fear Of Missing Out)

Op social media krijgen mensen vlug FOMO, de angst om iets interessants te missen. Dit is iets dat je in je voordeel kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld in je bericht zinnen gebruiken zoals ‘mis de kans niet om 3 tickets te winnen voor de nieuwe Fast & Furious’ of  ‘blijf op de hoogte en hou onze pagina in de gaten’. Door de woordjes ‘mis de kans niet’ krijgen mensen het gevoel dat ze snel actie moeten ondernemen, want anders zijn ze misschien te laat.

 

Socialmediaberichten vs blogberichten

Dit is een belangrijk punt: copywriting voor social media is niet hetzelfde als copywriting voor een blogartikel. Je moet erin slagen om in een paar woorden je boodschap te communiceren en dit op zowel een duidelijke en een leuke manier. Daarnaast moet je bericht aansluiten op je visuele content en moet je rekening houden met het type platform waarop je post. Je publiek moet zichzelf er in herkennen, maar het moet ook passen bij je bedrijfsdoelen en je bedrijfscultuur. Hieronder zie je een lijst met een aantal verschillen tussen socialmediaberichten en blogberichten:

 

Om af te sluiten gaan we specifieker kijken met wat je rekening moet houden bij de copywriting van elk medium.

 

Copywriting op Facebook

Op Facebook kan je in verhouding met andere social media redelijk lange berichten schrijven. Maar het is niet aangeraden om ze te lang te maken. Schrijf enkel wat nodig is om je bericht zo duidelijk mogelijk te communiceren. Gebruik ook altijd iets van visuele content bij je geschreven content en maak gebruik van links om mensen te naar je website te leiden.

 

 

Copywriting op Twitter

Twitter is een social medium waar geschreven content centraal staat. Op dit platform kan je enkel korte berichtjes schrijven. Houd je berichten dus to the point en vrolijk ze op met emoji’s. Je boodschap in 280 tekens vertellen, is niet gemakkelijk. Daarom raad ik aan om je aandacht volledig te focussen op je boodschap en maar één of twee relevante hashtags te kiezen.

 

 

Copywriting op Instagram

Op Instagram stoppen mensen niet gemakkelijk met scrollen om beschrijvingen te lezen. En zeker niet als je foto of video niet aantrekkelijk is. Als men wel aangetrokken is tot het beeld, zullen ze misschien het verhaal erachter lezen. Schrijf duidelijke, niet te lange berichten, en focus vooral op vermaak. Op Instagram kan je geen hyperlinks plaatsen in de beschrijvingen, dus als je naar een pagina wilt verwijzen moet je de lezer vragen om te kijken in je bio. (Als je daar wél een link hebt geplaatst natuurlijk.)

 

 

Heb je hulp nodig met je copywriting? Maak je geen zorgen: de deuren van Motionmill staan open. (Soms letterlijk, altijd figuurlijk.) Give us a call, maak een afspraak en kom even langs.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill