Leestijd 11 minuten

Website hoger in Google? Verdiep je eens in deze SEO-tips!

Een heel kort woord vooraf: in dit artikel ga ik ervan uit dat je al enige voorkennis hebt over SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Staar je met open mond van verbazing naar je scherm bij het horen van deze term? Lees dan eerst hier over de basisgedachte achter search engine optimization. (En keer daarna rap terug naar dit artikel.)

SEO-tips

Tip 1: Doe SEO niet voor jezelf

Vraag: waarom moet je als bedrijf aan SEO doen?

Antwoord: om beter de vragen van je doelgroep te kunnen beantwoorden.

Het bovenstaande verbaast veel ondernemers. Ze denken dat je aan SEO (ook zoekmachineoptimalisatie genoemd) moet doen om mensen naar je site te lokken, zodat je geld aan hen kunt verdienen. Welnu, zij hebben het fout. (Of toch in ieder geval een beetje.)

Om écht goed aan SEO te doen moet je altijd uitgaan van de noden van de klant. Probeer jezelf voor te stellen welke vragen zij hebben.

Naar welke antwoorden gaat je doelgroep op zoek in Google?

Ik zal een voorbeeld geven van hoe het niet moet. In de vroegste jaren van Motionmill (nu bijna 20 jaar geleden!) bedachten we dat we ‘informatie-architecten’ zijn. Dat vonden we o zo mooi klinken! Lang heeft onze site vol gestaan met de term ‘informatie-architecten’ in plaats van ‘webdesignbureau’ of ‘communicatiebureau’. Het probleem van de situatie? Niemand typt in een zoekmachine ‘informatie-architecten’ in. De fout die we maakten, was dat we uitgingen van onszelf. De termen die men wél intypte, kwamen nauwelijks op onze site voor, zoals ‘webdesigner Antwerpen’ wanneer ze nood hadden aan een Antwerpse sitebouwer.

SEO is een duidelijke geval van oorzaak en gevolg: jij helpt een persoon met het beantwoorden van zijn vraag en als gevolg daarvan belandt hij op jouw website, hetgeen mogelijk leidt tot een aankoop.

Als je je SEO doet vanuit de noden van je doelgroep, zal je betere resultaten bereiken.

 

SEO-tips

 

Tip 2: Besteed aandacht aan de techniek

Zoals tip 1 toont, heeft SEO een psychologisch aspect: je moet je in het hoofd van je doelgroep verplaatsen. (Iedere SEO-expert is een ware dokter Freud!) Maar succesvolle SEO is ook technisch.

Jouw website moet gehost worden op een platform dat adequaat is op het gebied van:

  • Laadsnelheid
  • Server
  • Caching

Natuurlijk is ‘adequaat’ een abstract begrip; het verschilt per website. Voor een simpele site zonder al te veel content heb je een minder krachtig (en dus minder duur) hostingpakket nodig dan voor een webshop met duizenden artikelen.

Zelfpromotie-alarm! Ons zusterbedrijf WPorters heeft een decennium aan ervaring met het adviseren van ondernemingen over hosting en het aanbieden van razendsnelle hostingpakketten.

Verder is ook de websitestructuur een belangrijke technische factor die bepaalt hoe hoog jouw website is Google komt. Denk bij websitestructuur aan:

  • Opbouw van categorieën
  • Opbouw van filters
  • Tags
  • URL-structuur

En besef dat een goede websitestructuur niet alleen wordt gewaardeerd door het Google-algoritme, maar ook door jouw sitebezoekers.

Overigens: begint je hoofd nu al te bonken als je bovenstaande termen leest? Dit artikel zou te lang worden als ik uitgebreid zou ingaan op ieder begrip. (Al beloof ik je dat ik in toekomstige artikelen nog dieper in de materie zal duiken.) Wil je nu direct meer inzicht krijgen, neem dan contact op met ons. Wij adviseren je met plezier.

 

Tip 3: Stem zoekwoorden af op de aankoopcyclus

Om je zoekwoorden te bepalen, moet je weten in welke fase van het aankoopproces je (potentiële) klant zich bevindt.

We onderscheiden de volgende 5 fases in de koopcyclus:

  1. Behoefte of probleem bepalen: De persoon bepaalt wat zijn behoefte is of welk probleem hij opgelost wil zien.
  2. Onderzoeken opties: De persoon bekijkt welke opties er zijn om zijn behoefte te bevredigen of zijn probleem opgelost te zien.
  3. Vergelijken opties: De persoon vergelijkt de opties op bijvoorbeeld prijs, efficiëntie, levensduur of kwaliteit.
  4. Beslissingsmoment: De persoon heeft de opties op een rij, heeft ze vergeleken en is nu klaar om de aankoop te doen.
  5. Evaluatiemoment: De persoon heeft de aankoop gedaan, het product of de dienst waarschijnlijk al gebruikt en heeft een oordeel geveld over de aankoop.

Laten we voorbeelden koppelen aan de bovenstaande aankoopfases. We gaan uit van een ondernemer die bemerkt dat hij niet de gewenste omzet haalt met zijn webshop.

  1. Behoefte of probleem bepalen: De persoon heeft zijn behoefte bepaald: ‘Ik wil meer geld verdienen met een webshop’. Er zijn natuurlijk talloze websites die de ondernemer met deze nood kan helpen. Denk aan de websites van webshopbouwers en marketingbureaus. Als deze webshopbouwers en marketingbureaus slim zijn, hebben ze hun websites geoptimaliseerd op termen als: ‘meer omzet webshop’‘conversieverhoging webshop’ en ‘hoe kan ik meer verdienen met mijn webshop’. Het zijn dit soort zoektermen die de behoeftige ondernemer zal intypen in Google. Als gevolg zal hij op vele sites komen die allerlei opties aanbieden: van het laten maken van een nieuwe webshop tot het opzetten van een online marketingcampagne.
  2. Onderzoeken opties: Wanneer de ondernemer uit het voorbeeld stap 1 heeft doorlopen, zal hij blijven zoeken, maar deze keer met andere zoektermen. Hij zal keywords gebruiken als ‘wanneer heb ik een nieuwe webshop nodig’‘wat is search engine advertising’ of ‘kosten online marketing’. Als je ervoor zorgt dat je als websitebouwer of marketingbureau ook op dat moment in Google naar voren komt, blijf je de klant helpen in zijn zoektocht naar een oplossing voor zijn probleem.
  3. Vergelijken opties: In deze fase zal de ondernemer met de webshop zoeken op termen als ‘beste webshopbouwer Antwerpen’ of ‘reviews marketingbureaus’. In deze fase zal de ondernemer zijn informatie voor een deel van externe sites halen, zoals beoordelingssites. Maar een marketingbureau kan ook perfect reviews op zijn eigen site plaatsen en daarvoor optimaliseren. Je moet je (potentiële) klant in iedere fase van zijn proces proberen te helpen.
  4. Beslissingsmoment: De klant is klaar om zijn aankoop te doen, dus hij zal zoeken op termen als ‘openingstijden marketingbureau Motionmill’ of ‘contactgegevens Motionmill’. (Want ik ga er uiteraard zeer onbescheiden van uit dat de klant bij ons terecht komt.)
  5. Evaluatiemoment: De klant heeft zijn aankoop gedaan en wil zijn ervaring delen met de buitenwereld. Tijdens het evaluatiemoment speelt de optimalisatie van jouw website een minder grote rol, want vaak worden dit soort beoordelingen op externe beoordelingssites gedaan. Maar het kan echter zijn dat de klant naar jouw bedrijf zelf een mail wil sturen met zijn ervaring. In dat geval is het opnieuw goed om geoptimaliseerd te zijn op bijvoorbeeld ‘contactgegevens Motionmill’.

 

Gerelateerde leestip: 10 adviezen van een webshopbouwer voor een sterke webshop

 

Tip 4: Bepaal hoe specifiek je wilt gaan

In de wonderlijke wereld van de zoekmachineoptimalisatie kennen we drie soorten zoekwoorden: short tail keywords, mid tail keywords en long tail keywords (of als je een taalpurist bent: korte zoekwoorden, middellange zoekwoorden en lange zoekwoorden).

Short medium en long tail keywords

Wat moet je kiezen? Dit zijn enkele dingen die je goed moet overwegen:

  • Short tail keywords: Het is zeer moeilijk (en meestal gewoon onmogelijk) om met short tail keywords een goede positie te bereiken in Google. (Tenzij je onderaan pagina 12 een goede positie vindt.)
  • Medium tail keywords: Als je het goed aanpakt, zal je op medium tail keywords binnen enkele maanden ranken in Google. Goed, dat is voor sommige ondernemers een lange tijd, maar overweeg de volgende wijze woorden van Een Groots SEO-Expert (ik dus):

Medium tail keywords hebben doorgaans de beste verhouding tussen kansen om hoog te ranken en het zoekvolume.

  • Long tail keywords: We hebben het hier over zoekopdrachten van mensen met een zeer specifieke intentie. Long tail keywords hebben weinig volume, maar zijn zeer relevant. Als jij specialist bent in stoommachines met schuiframen en houten banken dan is deze opdracht er boenk op: ‘stoommachine met houten bank en schuifraam’. Omdat ze zo weinig zoekvolume hebben (niet veel mensen zullen immers een zoekopdracht doen die zó specifiek is), is het extra belangrijk dat je de juiste long tail keywords kiest. Verspil geen kruit aan het optimaliseren van long tails die niet de juiste conversie opbrengen. Overigens zijn long tail keywords ideaal voor de haastigen onder ons: je geoptimaliseerde pagina staat al na enkele dagen (en soms zelfs direct) hoog in Google.

 

Tip 5: Probeer niet iedereen te bereiken

Wanneer je een website hebt, is het verleidelijk om meteen als een zot te beginnen optimaliseren omdat je zoveel mogelijk verkeer naar je site wilt leiden. Mijn tip: probeer niet iedereen te bereiken. Doe de SEO op maat van je publiek. Dankzij SEO help je zoekmachines om de inhoud van je website te begrijpen. Als je enkel en alleen bier verkoopt via je website, maar ziet dat websites over wijn veel verkeer generen, moet je echt niet direct content op je site zetten over wijn. (Tenzij je ook echt besluit om wijn te verkopen.) Voor een site over bier moet je optimalisatie voor wijnliefhebbers exact 0,0% zijn (ha ha, alcoholgrapje). Zorg er daarentegen voor dat je in de nichemarkt van bier goed gevonden wordt.

 

SEO-advies Antwerpen

Fotobron: Mauro Gigli op Unsplash

 

Tip 6: Optimaliseer de afbeeldingen

Wist je dat ook afbeeldingen geoptimaliseerd kunnen worden zodat ze bijdragen aan je vindbaarheid in Google? Er zijn 4 manieren om dit te doen:

  1. Geef de afbeelding (nog voordat je hem upload naar je site) een beschrijvende bestandsnaam waarin het zoekwoord verwerkt zit van de pagina waarop de afbeelding gaat komen. Zoiets als ‘adres fruitwinkel antwerpen.jpg’ of ‘elektrische-fietsen-in-fietsenwinkel.jpg’.
  2. Voorzie de afbeelding (wanneer hij eenmaal geüpload is naar je site) van een alt-tekst. De alt-tekst (ook wel de alt-tag genoemd) wordt in het content management systeem van je site ingevuld als titel van een afbeelding. Het geeft een samenvatting van wat er te zien is op het plaatje. Voor zoekmachines is de alt-tag belangrijke informatie omdat deze anders niet kunnen weten wat er op de afbeelding te zien is.
  3. Indien de afbeelding een bijschrift heeft (oftewel een tekstje dat voor de buitenwereld zichtbaar is onder foto), gebruik daarvoor dan een andere tekst dan die in de alt-tekst.
  4. Maak de bestandsgrootte zo klein mogelijk voor de beste laadtijd en beter gebruikerservaring. (Maar maak hem niet zo klein dat hij korrelig wordt.)

 

Tip 7: Zorg voor voldoende interne en externe links

Zoekmachines kunnen het internet enkel crawlen (oftewel: geautomatiseerd doorspitten op zoek naar nieuwe webpagina’s) via links op andere, reeds geïndexeerde pagina’s. Dit betekent heel concreet dat zoekmachines alle pagina’s van jouw website enkel via interne en externe links kunnen vinden:

Niet alle individuele pagina’s op je site zullen extern gelinkt worden, dus intern linken is belangrijk. Ankertekst zijn bovendien belangrijk om te vertellen waarover de link gaat. Gebruik synoniemen om niet te over-optimaliseren. (Want daarvoor word je afgestraft door Google.)

Ik wens je veel succes bij het optimaliseren van je website!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill