Leestijd 10 minuten

Een schrijver vertelt: hoe zet je storytelling in om meer te verkopen?

Je zal het als ondernemer waarschijnlijk al 1000 keer gehoord hebben (waarvan 500 keer van ons): door als bedrijf het juiste verhaal te vertellen kan je meer verkopen. Maar doe je dat inmiddels? De kans is groot van niet. Foei!

Meer geld verdienen dankzij storytelling

We krijgen van ondernemers talloze redenen te horen waarom ze storytelling nog niet inzetten voor hun firma:

  • Ze kunnen niet schrijven en kennen niemand die wél kan schrijven;
  • Ze zien er het nut niet van in;
  • Ze zien er het nut wel van in, maar vinden het alsnog een moeilijke taak om aan te beginnen.

En weet je wat? Storytelling is inderdaad een moeilijke taak als je er geen ervaring mee hebt!

In een eerdere blog gaf ik al adviezen over de opbouw van een goed bedrijfsverhaal. Ik ben geen echoput, dus ik ga niet in de herhaling vallen. In dit artikel ga ik het daarom hebben over de praktische zaken van storytelling die regelmatig aan mij als tekstschrijver worden gevraagd. Zaken als:

  • Hoe bepaal je wie er gaat schrijven?
  • Hoe kan je je storytelling toepassen om data te verzamelen van klanten?
  • Hoe houd ik storytelling beheersbaar in mijn o zo drukke dagelijkse werkzaamheden?

Welnu, ik vertel het je.

Vertrouw mij, het wordt een bijzonder leerzaam verhaal.

 

Waarom storytelling?

Goed, toch eventjes op echoputmodus. Ik heb er al volop over geschreven, maar ik wil je nogmaals influisteren waarom storytelling zo belangrijk is voor een bedrijf (en waarom alle groten der aarde het doen, van Tesla tot Nike).

Ik citeer uit mijn oude artikel:

Als merk moet je het verhaal vertellen waar je klant reeds aan begonnen is of aan beginnen wil, en in het verhaal duidelijk maken dat jullie samen (de klant en het merk) het verhaal tot een goed einde gaan brengen.

Het verhaal dat Motionmill vertelt is het verhaal van de gepassioneerde ondernemer (jij dus!) die manieren zoekt om meer omzet te draaien met zijn dienst of product. (Geef toe: dat is toch diep in je hart wat je wilt?)

 

Storytelling toepassen voor bedrijven

Fotobron: Kaitlyn Baker op Unsplash

 

Klanten aantrekken (en vasthouden)

Nog een stukje echo uit de put: storytelling gaat hand in hand met contentmarketing (ook inbound marketing genoemd). Wat contentmarketing is? Je kijkt er momenteel naar; het artikel dat je nu leest is een topvoorbeeld van contentmarketing.

Een bedrijf dat aan contentmarketing doet trekt zijn klanten aan door diepgaande content (= Engels voor inhoud) aan te bieden. De klant typt in Google bijvoorbeeld de volgende zoekopdracht in: adviezen schrijven blogtitels. Het resultaat? Boem! Daar staat op plaats 1 in Google het Motionmill-artikel 9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels. De klant betreedt de Motionmill-site, raakt onder de indruk van onze kennis en duwt ons een opdrachtje (of 2, of 3, of veel meer, waarom ook niet?) in de handen.

Contentmarketing is toe te passen op iedere branche, van reisbureaus tot staalfabrikanten. Kijk maar eens hoe Fietsenwinkel De Geus het doet: hun blogsectie toont een schat aan informatie waar mensen naar zoeken in Google. Voor hen die zoeken op tips voor de aankoop van bakfietsen is er het artikel ‘Wat je absoluut moet weten voor je een bakfiets koopt‘. Iemand die googelt op tips voor elektrische fietsen verschijnt ‘10 dingen om op te letten als je een elektrische fiets koopt‘.

Slim, hè?

 

Wie schrijft? Jij, hij, zij, wij?

Goed, al het bovenstaande is voorinformatie. Laten we nu écht van start gaan.

Zoals gezegd is een veelgehoord probleem dat ondernemers niet goed weten wie het bedrijfsverhaal gaat uitwerken. (‘Er is niemand in mijn bedrijf die ook maar één goede zin kan schrijven’).

Er zijn naar mijn mening drie opties als het gaat om wie jouw verhalen gaat schrijven:

1. Jij. Ja, ik weet dat je zei dat je niet kan schrijven, maar zelf schrijven heeft een enorm voordeel: de content die je creëert is ontzettend authentiek. En authenticiteit, dat is iets waar consumenten van houden. Zelfs als je taalvaardigheden niet top zijn. Goed, enigszins kunnen schrijven moet je wel. Niemand heeft iets aan content waar geen wijs uit te worden is. Maar ook als je geen perfecte schrijver bent, kan je een goed bedrijfsverhaal vertellen. (Zeker is ook het volgende: zelf schrijven is een stuk goedkoper dan iemand inhuren.)

2. Hij of zij. Heb je al een geprobeerd de verhalen in je bedrijf te crowdsourcen? Iedereen die in jouw onderneming werkt is een specialist in zijn vakgebied. (Als dat niet zo is, zijn er andere katjes te geselen dan online marketing.) Vraag aan de specialisten en deskundigen om hun visie op bepaalde problemen, stellingen en veranderingen in de sector. Schrijf de inzichten van je medewerkers op. Of als je zelf geen tijd hebt: laat het door hen doen. (Zeker als je gemotiveerd personeel hebt dat foutloos kan schrijven.)

3. Wij. Een copywriter kost geld. Daar maken we geen geheim over. (Ik ben zelf ook niet bepaald gratis.) Doch dat is niet het enige wat je moet beseffen. Bedenk ook dat een copywriter (mits hij zijn werk goed doet) geld oplevert. Een goede tekstschrijver is zijn geld meer dan waard. Content vanuit de hand van een onbekende derde is helaas nooit zo authentiek als uit eigen hand, maar wat dacht je van een combo: jij levert het ruwe basismateriaal aan en een copywriter verbetert die tekst? Op die manier heb je een authentieke tekst die ook nog eens foutloos is!

En, wie gaat jouw verhaal vertellen? Jij, hij, zij of wij?

 

Verhalen vertellen om gegevens te verzamelen

Wanneer potentiële klanten dankzij jouw contentmarketing op je site zijn beland, en dankzij jouw perfecte storytelling van je zijn gaan houden, is het natuurlijk belangrijk dat je daar munt uitslaat. Laten we eerlijk zijn: je hebt een product of dienst te verkopen.

Er zijn talloze klantgegevens die voor jou bruikbaar zijn:

  • E-mailadressen;
  • Namen;
  • Adressen;
  • Telefoonnummers.

Het inzamelen van gegevens moet gebeuren volgens een goed uitgedacht plan. Je moet goed nadenken (of dat overlaten aan ons) hoe je klanten hun reis door je website beleven en wat de geschikte plekken zijn om bepaalde gegevens van hen te bemachtigen.

Om te illustreren hoe complex het sturen van de klantenreis is, stel ik je voor aan de online marketingtrechter:

Online marketingtrechter of conversietrechter
Het bovenstaande kunstwerkje is het waard om de muren van je kantoor mee te behangen.

Download de online marketingtrechter in hoge resolutie!

In 10 seconden heb je het voor elkaar als je het onderstaande formulier invult.

 

De online marketingtrechter is een Belangrijk Document. Waarom? Hierom:

De online marketingtrechter (ook wel een conversietrechter of conversion funnel genoemd) laat zien in welke fase van de klantenreis je welke content moet inzetten om je verhaal te vertellen.

De trechter laat bovendien zien hoeveel van deze mensen converteren. (In andere woorden: tot een actie overgaan, zoals een aankoop doen, contact opnemen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, of eender welke handeling die voor jouw firma wenselijk is.)

In deze trechter hebben we de aantallen genomen die voor Motionmill gelden: van de 100 personen die onze site bezoeken, hebben 50 ons gevonden dankzij SEO, 15 via SEA, 25 via onze mailings, en 10 via onze social media. (Waarvan er respectievelijk 1, 2, 5 en 1 tot een conversie leiden.)

De aantallen kunnen voor jouw bedrijf verschillen. Dat maakt echter niet uit; de 4 fases die jouw klant doormaakt zijn gelijk aan die van onze klanten:

  1. Aantrekken;
  2. Interesseren;
  3. Kans creëren;
  4. Aansporen.

In iedere fase kan je gegevens verkrijgen van je klant – gegevens die je kan gebruiken om een verkoop te doen.

Ik geef je enkele methodes om tijdens deze fases klantgegevens te vergaren:

  • Spoor mensen aan (bijvoorbeeld middels bescheiden pop-ups) om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, zodat je e-mailadressen vergaart.
  • Laat mensen hun contactgegevens invullen voordat ze een e-book of whitepaper mogen downloaden;
  • Vraag de nodige contactgegevens wanneer ze een aankoop doen (indien je een webshop hebt).

Maar wat je ook doet: blijf tijdens alle fases jouw verhaal vertellen. Storytelling voer je door van het begin tot het einde.

Hulp nodig bij het opstellen van een werkende online marketingtrechter voor jouw onderneming? Durf om raad te vragen. Contacteer ons.

 

Storytelling agency Antwerpen

Fotobron: Ivan Samkov op Pexels

 

Maak storytelling beheersbaar

Als ondernemer heb je niet ganse dagen de tijd om je met verhalen bezig te houden. (Je moet ook wel eens een productje verkopen, of de bonen in de koffiemachine aanvullen.) Daarom is het fijn dat je je storytelling voor een langere periode kan voorbereiden en inplannen. Zo hoef je je slechts eens in de zoveel tijd bezig te houden met storytelling en kan je je de rest van de tijd concentreren op andere zaken. (Product verkopen, bonen aanvullen.)

Om storytelling beheersbaar te maken moet je tactisch werken. En als tactisch plan stel ik het volgende voor:

  • Laat een degelijke website met WordPress maken omdat je daar gemakkelijk een blog mee kan beheren;
  • Doe aan contentcuratie met een feed reader als Feedly;
  • Doe aan content delen en inplanning met vernuftige stukjes software als Buffer, Hootsuite of IFTTT (of mijn persoonlijke favoriet: CoSchedule);
  • Schakel al je medewerkers in voor contentcreatie (maar zorg voor eindverantwoordelijke);
  • Laat een copywriter aan contentverrijking en -afkruiding doen (zodat jouw authentieke teksten ook in perfect Nederlands het WWW op worden gezwierd);
  • Publiceer de content op alle (voor jouw bedrijf) relevante kanalen, met een duidelijke calls to action (CTA’s) op de landingspagina;
  • Plaats na de CTA een laagdrempelig formulier dat de eerste gegevens opvraagt;
  • Verzorg de follow-up-communicatie via geautomatiseerde kanalen (e-mail, bijvoorbeeld) om extra gegevens op te vragen.

Bereid je voor op alle complimenten van mensen die vinden dat je zulke prachtige storytelling toepast!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill