Het geluksvraagstuk: ondergang voor bedrijven of net een kans?

Millennials zijn meer gedeprimeerd dan voorgaande generaties, schreef De Morgen op 22 december 2018. De universiteit Yale heeft als reactie hierop het college ‘The Science of Well-Being‘ in het leven geroepen. Resultaat: ongekend hoge aanwezigheidscijfers. Gedeprimeerde jongeren hebben blijkbaar tóch een sluimerende behoefte om gelukkig te zijn. Dat lijkt een goede ontwikkeling, maar één van de dingen die de jongeren op Yale (en inmiddels ook cursisten in de rest van de wereld) leren, is: om gelukkig te zijn moet je minder kopen.

Oei, dat hakt erin bij ondernemers die moeten leven van de verkoop. Kunnen we grote omzetdalingen verwachten voor webshops? Moeten we onze business opdoeken en allemaal straatmuzikanten worden? Ik onthul hoe we een ogenschijnlijke dreiging kunnen omvormen tot een kans.

We zweten geld

Niemand zal ontkennen dat we in een maatschappij leven die hevig transpireert onder de druk van de commercie. De Kellogg’s-ontbijtgranen die je vanochtend at, heb je gekocht omdat een slinkse marketeer je Google-zoekopdracht ‘hoe kan ik gezond ontbijten‘ heeft geregistreerd en je vervolgens systematisch heeft bestookt met internetadvertenties voor zijn product. Je droomt van een nieuwe, glimmende BMW omdat je vanochtend op weg naar je werk langs drie billboards bent gekomen die dat machistische Teutoonse rijtuig onder je neus duwden. En vanavond denk je: ‘O ja, nog even online wat haardhout bestellen’, waarna een betaalde advertentie van Woodcom jou naar hun website leidt.

 

De goudtrein zonder remmen

Ik schets het bovenstaande niet als verwijt richting het kapitalisme, laat dat duidelijk zijn. Het zou hypocriet zijn van mij om het kapitalisme eender wat te verwijten: als marketeer ben ik immers één van de machinisten die deze goudtrein zonder remmen bestuurt. Alles wat ik wil zeggen, is dat het de gedachte ‘kopen, kopen, kopen!‘ zo diep in ons collectieve brein zit gebeiteld, dat zelfs een revolutie die er niet uit kan krijgen.

En dat brengt ons bij het volgende punt – een punt dat voor ons marketeers (en voor jou als ondernemer) verontrustend is.

 

Storytelling Antwerpen

Fotobron: James Wheeler op Pexels

 

‘Je raakt gewend aan spullen’

‘De wetenschappelijke inzichten over geluk zijn behoorlijk antikapitalistisch,’ zegt professor Laurie Santos van Yale in het interview met De Morgen. Ze vervolgt: ‘Er is wel een correlatie van spullen met geluk, maar dat is een negatief verband: hoe materialistischer we zijn, hoe minder gelukkig.’ Ze stelt vast dat dit komt doordat je heel snel gewend raakt aan spullen.

En daar zit je dan met je gloednieuwe BMW, die na een paar maanden al voelt als eender welke auto. Had je maar een Hyundai gekocht. Dat is ook maar een auto, maar dan had je in ieder geval minder geld uitgegeven. Toch?

 

Het kantelpunt: minder kopen, meer beleven

Nee, toch niet. En ik zal vertellen waarom.

Maar voordat ik dat doe, geef ik eerst meer informatie met betrekking tot geluk. Informatie die overigens ook door de happiness-professor van Yale verkondigd wordt. Namelijk: een beleving geeft je een geluksgevoel terwijl materialistische zaken dat niet doen. Denk bij een beleving aan een tof concert of een fijne vakantie.

Wat Laurie Santos echter niet vertelt (en waarom zou ze ook?), maar wat grote jongens als Nike en IKEA (en BMW) al jaren weten, is dat je van een materialistisch object óók een beleving kunt maken. Als je maar weet hoe.

 

 

Storytelling: de toekomst?

En wij marketeers weten hoe: met storytelling. Storytelling is één van de krachtigste methodes om je merk leven in te blazen. Je geeft je product of dienst een identiteit. Het is een allesomvattend verhaal dat je als een kabbelend beekje door al je bedrijfscommunicatie laat stromen. Klanten worden erin meegesleept. Klanten houden immers van merken met een creatief en inspirerend verhaal dat eerlijkheid en authenticiteit verkondigt. Niemand associeert zich graag met een merk dat ‘maar gewoontjes’ is. Dat is waarom serieuze merken zwaar inzetten op storytelling.

En dat is waarom jij dat ook zou moeten doen. Laat mij vertellen hoe.

 

Een goed verhaal levert geld op

Als je nog nooit van storytelling gehoord had, wordt het tijd om ermee aan de slag te gaan. Alleen of samen met een communicatiebureau. Zonder storytelling laat jouw bedrijf kansen liggen, en dat betekent: minder centen in de portemonnee. Ook jouw bedrijf moet meegaan met veranderingen in de maatschappij. Bedrijven die stagneren gaan ten onder, dat heeft de geschiedenis al duizenden keren bewezen.

En wat de maatschappij wil, is inmiddels duidelijk: authentieke producten, die niet aanvoelen als een doodse materialistische dingen, maar leven, een ziel hebben, verrijken.

 

In ieder product schuilt een story

Mocht je nu denken: ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik denk niet dat mijn product zich leent voor storytelling’, dan zeg ik: ‘Onzin!’

Ieder product heeft een verhaal in zich. Je moet het alleen zien. Lukt dat je niet, vraag het dan eens aan een storyteller (hier zijn wij!). Een goede storyteller weet precies hoe hij erachter moet komen wat jouw verhaal is en hoe dat op een efficiënte manier richting je doelgroep gebracht kan worden.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill