Leestijd 7 minuten

De geheimen van on-page SEO

Waar moet ik mijn keywords ingeven?

Het is een van de meest gestelde vragen aan een SEO-specialist. Vaak wordt de vraag gevolgd door:

En hoeveel mag ik er gebruiken?

Deze vraag slaat dan natuurlijk terug op de tijd toen de metatag nog belangrijk was voor zoekmachines. Daar kon je dan een aantal keywords ingeven, als trefwoorden voor je pagina. Maar dat is toch alweer een aantal jaar geleden. De metatag heeft momenteel geen enkel nut meer. (Sterker nog: in WordPress vind je hem zelfs niet meer.)

Bij het doorbreken van deze mythe wil ik meteen een andere doorbreken: SEO is niet enkel de kunst is om zoveel mogelijk keywords in één pagina te verwerken. En dat is ook nooit geweest is, alleen wel vaak zo gepresenteerd om welke reden dan ook.

On-page SEO is slechts een deel van de hele zoekmachineoptimalisatie. Dat het een belangrijk deel is, blijkt uit de onderstaande uitleg van onze SEO-specialist uit Antwerpen.

SEO-bureau Antwerpen

Zijn keywords nog belangrijk?

Keywords vs content, dat is de afweging. Contentmarketing is hot in de online marketingwereld. Copywriters doen goede zaken.

Zoekmachines worden alsmaar slimmer en verfijnder. De Hummingbird-update van het Google-algoritme draaide vooral om het beter begrijpen van zoekopdrachten. De achterliggende intentie van de gebruiker beter identificeren en de daar best passende pagina’s aanbieden in de zoekresultaten. Dus weet men dat als de ene zoekt naar “vegetarische gerechten” en een andere naar “vegetarische recepten”, ze beide op zoek zijn naar dezelfde informatie. Zij krijgen dan (min of meer) dezelfde resultaten voorgeschoteld. En de ene niet meer pagina’s waarin vooral het keyword “vegetarische gerechten” voorkomt en de andere pagina’s die x-aantal keer het keyword “vegetarische recepten” gebruiken. Het is dus belangrijker geworden om echt waardevolle inhoud aan te bieden dan het exacte keyword een bepaald aantal keer in je tekst te verwerken.

Toch blijven keywords een belangrijk fenomeen. Om te beginnen kan je op basis van een goede keywordanalyse een optimale sitestructuur en contentplan opmaken. Synoniemen, thema’s en samen voorkomende termen (context / co-citation) worden belangrijker, dus cruciaal om deze te identificeren en te verwerken in je teksten.

Het voordeel is net dat je geen twee pagina’s meer hoeft te maken, de ene geoptimaliseerd op bijvoorbeeld het zoekwoord “interieur schilderen” en een andere op “interieur verven” terwijl je eigenlijk tweemaal hetzelfde vertelt. Wel goed om weten: het helpt je SEO om aanverwante termen die gelinkt zijn aan en vaak samen voorkomen met “interieur schilderen” (zoals “kleuradvies interieur” en “verf voor interieur”) in je inhoud te verwerken.

 

Maar waar zet ik die keywords nu?

De correlatie tussen het voorkomen van een specifiek keyword en de daarbij horende positie in de zoekresultaten wordt dus een beetje kleiner. Maar er is nog steeds een correlatie. Je keywordmap is gebaseerd op een keywordonderzoek waarmee je probeert te peilen hoe en wat jouw doelpubliek zoekt. Dan kan je best die exacte termen toch laten terug komen om aan te geven dat ze juist zitten op jouw pagina.

De WordPress SEO-plug-in Yoast is een goede leidraad om pagina’s te optimaliseren:

On page SEO Yoast

 

1. De titel-tag

De titel-tag, nog steeds de belangrijkste plek. Deze titel wordt ook gebruikt als de blauwe link op de resultatenpagina van Google. Zet je zoekwoord vooraan, want je titel wordt door Google afgebroken na een 60-tal tekens (hangt een beetje af van hoeveel brede letters (w) of smallere (i) je gebruikt). Je bedrijfsnaam en locatie toevoegen hoeft niet, maar helpt voor branding en lokale zoekopdrachten.

 

2. De meta-omschrijving

Je keyword in de meta-omschrijving heeft al een tijdje geen waarde meer voor je positie. Maar in de snippet op de resultatenpagina gebruikt Google (meestal) de meta-omschrijving als de zwarte tekst onder de URL (soms pikken ze er ook een relevant stukje tekst uit je pagina). De meta-omschrijving mag dan geen invloed hebben op je positie, ze is toch van groot belang omdat ze je doorklikratio kan bevorderen. Als je keyword in de beschrijving voorkomt, zal het wel vet worden weergegeven en valt het dus meer op. Beschouw je meta-omschrijving dan ook als een soort van advertentietekst met een wervende “call to action” en enkele voordelen van jouw producten of diensten, die maakt dat jouw pagina eruit springt.

 

3. De URL

Neem je zoekwoord ook op in de URL van je pagina:

 

4. De inhoud

De H1-tag is altijd een van de belangrijkste plaatsen geweest om je zoekwoord te vermelden. Probeer het daarna nog enkele malen op een natuurlijke manier in je tekst te verwerken, liefst al eens in de eerste paragraaf. Schrijf je tekst vooral voor de bezoeker van je pagina. Bied hem op een aangename manier de informatie die hij zoekt. Vooral niet “overoptimaliseren” door op artificiële wijze je zoekwoord overal tussen te wringen.

On page SEO tekst

 

5. Beelden / rich media

Beelden en/of video’s maken je teksten plezieriger om te lezen. Integreer ze dus in je pagina. Met je zoekwoord in de benaming en alt-tag kan je beelden ook optimaliseren. Voor video’s kan je rich snippets gebruiken.

 

WordPress SEO

De WordPress SEO-plug-in Yoast heeft nog enkele andere tabs die handig zijn om je pagina te optimaliseren.

 

Analyse

Deze geeft je nog mogelijke verbeterpunten aan:

On page SEO analyse

 

Geavanceerd

Zoals de titel al aangeeft, kan je hier meer geavanceerde zaken instellen.

  • Wil je dat je pagina geïndexeerd wordt of juist niet? Dat geef je hier aan door ze op index / noindex te zetten.
  • Je kan aangeven hoe je pagina in de sitemap moet opgenomen worden.
  • Je kan redirects of canonicals instellen.

 

Social

Last but not least. Deze wordt steeds belangrijker. Hier kan je aangeven hoe je pagina zal worden weergegeven als ze gedeeld wordt via sociale media. De zogenaamde open graph tags voor Facebook is een voorbeeld. Het is handig dat je dit kan sturen. Als je een link deelt via Facebook, zal Facebook willekeurige beelden van de pagina selecteren. Maar misschien wil je dat 1 bepaald beeld wordt gebruikt omdat het meer zal aanspreken en leiden tot meer klikken (of verhinderen dat Facebook er dan lukraak net de foto van “het slechte voorbeeld” eruit pikt). Hetzelfde kan je doen met de teksten die op de sociale media gebruikt zullen worden.

Als je niet per pagina een afbeelding wil instellen, kan je trouwens een afbeelding selecteren in de algemene instellingen van WordPress SEO.

Het social media-aspect heeft geen rechtstreekse invloed op je SEO-score. Indirect echter wel: meer bezoekers zijn meer potentiële klanten, waardoor je meer bekendheid vergaart. Dat leidt er mogelijk toe dat iemand er iets over schrijft en een link naar je website zet. En zo krijgt het wel invloed op je positie.

On page SEO social

 

Hulp nodig bij je SEO?

Zorg ervoor dat je gevonden wordt! Profiteer van 20 jaar aan ervaring met zoekmachineoptimalisatie. Wij werken vanuit Antwerpen aan SEO voor klanten in heel België en Nederland.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill