Wat leerden we op de Google Analytics Users Conference?

We gebruiken al jaren Google Analytics. Het is makkelijk te installeren. Bovendien kan je er heel veel gedetailleerde informatie over het gebruik van je site mee meten en zichtbaar maken. Zelfs met de standaardrapporten, zonder ingewikkelde aanpassingen in de code, heb je al snel waardevolle data. En het is gratis, ook niet onbelangrijk. Het is oftewel de essentiële tool voor de hedendaagse online marketeer.

Door het verder uitdiepen van allerlei rapporten en instellingen stoot je al snel op een extra schat aan bruikbare data en rapporten. Tal van onontgonnen mogelijkheden liggen waarschijnlijk nog op ons te wachten. Daarom gingen we graag ervaringen uitwisselen en bijleren op de Google Analytics User Conference.

Dit evenement werd georganiseerd door Bloovi. Hebben we iets bijgeleerd? Jawel.

Onmiddellijk bruikbaar voor ons was de presentatie over hoe je een sexy, tijdbesparend dashboard maakt in Google Spreadsheets met behulp van de Google Analytics API. Ook de presentatie over remarketing met Google Analytics was nuttig. Ik geef een kort overzicht van de presentaties.

Custom dimensions

Door Lore Van Besien  en Kathleen Claes

Het was een interessante en praktische presentatie om de dag mee te beginnen. Het ging over hoe je je data heel gedetailleerd kan segmenteren, naast de standaard segmenten die al in Google Analytics aanwezig zijn. En hoe je die segmenten dan kan gebruiken om het gedrag van je bezoekers te interpreteren en je marketing daarop in te stellen. Concreet voorbeeld: je kan ingelogde bezoekers vergelijken ten opzichte van niet ingelogde bezoekers. In Google Analytics kan je twintig van die custom dimensies toevoegen. Het spectaculairste voorbeeld dat ze gaven was het importeren van de weergegevens in Google Analytics. Zo zou je kunnen nagaan of bepaalde producten zoals regenlaarzen beter converteren als het regent. En als dat zo is, kan je daar op inspelen. Ze hadden hierover nog te weinig data om al conclusies te trekken. Het idee komt trouwens van Simo Ahava, wiens blog ik zeker eens ga uitpluizen.

Customize your data visualization using Google Analytics API

Door Neda Sekkat & Chloé Piérard

Dat is de presentatie waar ik het over had. Het lijkt me handig om een geautomatiseerde en gepersonaliseerde rapportage voor klanten uit te bouwen door Google Docs te combineren met de Google Analytics spreadsheet add-on. En zoals de dames aangaven: de tijdsbesparing die het oplevert te gebruiken om de data te interpreteren of beter begrijpbaar te maken voor klanten.

Hoe kan je een gebruiker volgen die je website eerst bezoekt via zijn smartphone, vervolgens meer informatie inwint op een tablet en uiteindelijk zijn aankoop doet op zijn desktop? Voor Google Analytics is dit standaard drie keer een verschillende gebruiker. Als die bezoeker de eerste keer via een Google Ads-campagne op je website belandt, dan zou je die uiteindelijke conversie graag willen toewijzen aan die campagne. Omdat je wil weten welke campagnes het effectiefst zijn.

Dat kan je opvangen door cross device tracking. Nadeel is wel dat je je bezoekers op een of andere manier moet laten inloggen om dit te kunnen doen. Het is dus niet voor iedereen gelijk toepasbaar. Bovendien zitten hier mogelijk wat privacy-issues aan vast omdat je je eigen CRM-gegevens koppelt aan de Analytics-data en dan heel concreet kan volgen wie wat doet op je website. Google verplicht je wel jouw gegevens te encrypteren vooraleer ze te aan je Google Analytics te koppelen, dus Google zelf kan de data niet linken.

Een interessante website die alhier aan bod kwam.

Influencing offline sales with online interaction

Door Wijs

Sommige producten koop je nu eenmaal minder snel online dan andere. Dus kan kan je hier beter rekening mee houden in plaats van nutteloos online conversies proberen te forceren. Hier ging het over brillen ten opzichte van lenzen. Misschien omdat ik tot deze specifieke doelgroep behoor, leek het me nogal evident dat je een bril eerder niet online koopt. Maar goed, soms zie je het niet direct en kan je met enkele Google Analytics-data zoals “time lag” en “path length” (onder conversies) deze producten identificeren. Zij positioneren de producten dan op een grid met de assen: “low-involvement – high-involvement” en “research tijd”. De presentatie was ook een pleidooi om een online en offline beter te integreren om hier succesvol te zijn. Online kan wel de offline conversie van zulke producten wel degelijk beïnvloeden. Besteed dus naast “macroconversies” (aankopen) ook aandacht aan “microconversies” (tijd op de website, downloads, contactformulieren,…).

Influencing offline sales with online interaction

Bron: Wijs

How to achieve better results & ROI with Google Analytics

Door Andrew Grill

Deze presentatie was wervelend! En is zelfs volledig terug te kijken voor wie dat wil:

Ik noteer deze quote:

Social media is the best piece of market research you never commissioned.

Using & implementing Google Tag Manager

Door Stefan Callebaut en Boy Martin

Aan de hand van enkele concrete voorbeelden toonden zij de voordelen van het gebruiken van Google Tag Manager. Met 1 ‘container’ kan je verschillende scripts (niet alleen die van Google trouwens) op je webpagina activeren zonder zelf telkens in de code te moeten gaan prutsen. Daardoor kan je heel wat tijd winnen omdat je niet telkens langs een IT-afdeling hoeft te passeren. Google Tag Manager kwam tijdens andere presentaties ook vaak met veel positieve reacties in beeld. Als je met veel scripts werkt en je IT-mensen niet meteen in je buurt zitten, lijkt het me inderdaad super handig. Niet helemaal zonder gevaren trouwens. Al jij er via Google Tag Manager een script lanceert dat conflicteert met andere zaken in de website, dan kan dit wel eens vervelende gevolgen hebben. Of als door een verandering in de code of update door IT een tag die jij ergens geplaatst hebt zou verdwijnen, dan loop je opeens heel wat data mis. Die band met de IT-afdeling dus nog niet helemaal breken, zou ik zeggen.

Google solutions for measurement challenges

Door Kerri Jacobs

Kerri Jacobs leidt binnen Google een salesteam om Google Analytics Premium aan de man te brengen. Dat moet geen sinecure zijn, want het is best duur, die premium versie. Zij kreeg de zaal snel op haar hand, onder andere door een experiment om iedereen 1 keer in de handen te laten klappen per ‘geconnecteerd apparaat’ dat hij of zij in huis heeft. Een experiment dat niet iedereen doorhad volgens mij. Want verrassend veel mensen bleven heel lang doorklappen, toen ik al door mijn toch niet onaardig aantal zat.

Ook het deel over hoe je niet aan Analytics moet doen of welk type mensen je beter mijdt (data deniers) was vermakelijk.

Verder onthield ik vooral nog dat de “experimenten” in Google Analytics binnenkort zouden uitgebreid worden. Nieuwsgierig!

Act on your data with Remarketing & create Advanced Audiences

Door Julien Cornet

Ook weer een presentatie waar ik meteen praktische toepassingen in zag. Met enkele voorbeelden van remarketingtoepassingen en -tips. Ik vind remarketing een boeiend, maar ook gevoelig gegeven. Omdat ik het zelf vervelend vind om er te veel en op het verkeerde moment mee geconfronteerd te worden. Frequency caps en relevantie werden dan ook terecht nog eens onderlijnd.

Verder heb ik nog iets bijgeleerd over “smart lists” en helemaal nieuw voor me was de “user bucket”. Met die laatste kan je willekeurige bezoekers taggen en indelen in verschillende remarketinglijsten. Zo kan je A/B testen uitvoeren op je remarketingcampagnes.

The Analytics Home

Door Daniel Waisberg

De laatste presentatie. Deze man praatte heel luid. Hij deed als “Analytics advocate” zijn job dan ook met verve. De hoofdpijn waarmee ik naar huis zou gaan is hier begonnen, denk ik. Ook wel door alle informatie daarvoor natuurlijk.

Hij haalde onder andere nog eens enkele voordelen van segmenteren en custom dimensions aan, aan de hand van deze (voor mij) intrigerende formule:

3 + 3 is niet gelijk aan 6 + 0

Iemand die elke dag drie maaltijden eet, is een totaal ander persoon dan iemand die de ene dag 6 keer eet en de andere 0. Om aan te duiden dat segmenteren interessantere data kan opleveren dan gemiddeldes over grote groepen.

 

Conclusie

Met veel informatie, enkele dingen om meteen aan de slag te gaan, notities om verder uit te zoeken en wat hoofdpijn huiswaarts getrokken.

Ik vroeg wel de hele dag af of er nu niemand de overduidelijke typo op het programmaboekje had opgemerkt.

Google Analytics Users Conference programma

Met data gaan we toch ook niet slordig om?

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill