Dé Belg op zoek naar Free Wifi

Belgen en Free Wifi. Ze zijn er, blijkbaar, altijd en overal naar op zoek. Sterker nog, blijkbaar staat België wereldwijd op nummer 1 van landen waarin mensen zoeken naar en gebruik maken van Free Wifi. Dat toont een recent onderzoek van Deloitte althans aan. De oorzaak van dit merkwaardig fenomeen is niet ver te zoeken: tot voor kort lagen de prijzen voor een data abonnement bij een Belgische mobiele netwerk operator veel hoger dan in het buitenland. Een toonaangevend voorbeeld: 4 op de 5 smartphone gebruikers beschikt niet over een data abonnement en maakt dus geen gebruik van mobiele netwerken (klik hier voor meer informatie over het wereldwijde onderzoek van Deloitte).

 
 
 

Huh? Waarom heb je dan in godsnaam die smartphone, denken sommigen onder u ongetwijfeld. Kortom: de vraag onder ons, Belgen, naar Free Wifi is groot. Probleem is dat het op vele plaatsen nog niet beschikbaar is.

Antwerpen, of beter de VZW Meir/Beleef Antwerpen (de handelaarsvereniging die de belangen van de handelaars op de Meir-as vertegenwoordigt), vond het hoog tijd om hier verandering in te brengen. De VZW nam Kurt Vergult van Nexen onder de arm en dokterde samen met Nexen een digitale strategie uit.

Uitgangspunt: tegemoetkomen aan de noden van de Antwerpenaar en de (dagjes)toerist en de beleving van de ‘shopper’ versterken.

Beleving op de Meir is wat telt

Free Wifi lanceren is één ding. Er iets extra aan koppelen, een belevenis bijvoorbeeld, is nog een ander ding. Het is hier dat social media ‘in the picture’ komt. Antwerpenaren of (dagjes)toeristen die gebruik maken van de Free Wifi van Beleef Antwerpen (die op de volledige Meir-as beschikbaar is) tijdens het shoppen, krijgen wekelijks de kans om deel te nemen aan een Facebook actie. Elke week maakt 1 lucky shopper kans op een cadeaubon van €50.

De VZW Meir/Beleef Antwerpen wil haar shoppers echter niet bombarderen met reclame en vouchers. De nadruk ligt niet op ‘hard sales’, maar op beleving. De Free Wifi op de Meir kan de beleving in de winkel verbinden met de beleving buiten de winkel.

Social Media doen dienst als bruggenbouwer. Een potentiële klant moet, met andere woorden, eerst zelf nog de beslissing maken om te connecteren met de Free Wifi van Beleef Antwerpen. De keuze is aan de shopper. Hij/Zij wordt op geen enkel moment verplicht om deel te nemen aan de Facebookactie.

Hoe die beleving creëren? Bluetooth & BeaconApp

Bluetooth is ondertussen voor niemand nog een onbekende, maar Beacons zijn dat misschien nog wel. U hoort het in Keulen donderen? Dat is niet zo vreemd. Beacons zijn hot in de US. Het gebruik van Beacons gooit aan de andere kant van de oceaan reeds hoge ogen. Beacons blijken namelijk de sleutel tot succes voor het versterken van de beleveniseconomie.

Deze revolutionaire technologie waait nu ook over naar ons Belgenlandje. De VZW Meir/Beleef Antwerpen zal er als eerste in België gebruik van maken om de virtuele band met de klant te versterken.

Hoe gaat het in zijn werk? Elke week zullen 5 andere winkels op de Meir-as deelnemen aan de Facebook actie. Zij mogen een bluetooth én beacon toestel gedurende 1 week in hun winkel plaatsen. Deze apparaten laten hen toe om met potentiële klanten, shoppers op de Meir-as, een digitaal gesprek aan te knopen.

Uiteraard wordt niet iedereen aangesproken. Deelnemen is en blijft een persoonlijke keuze. Als shopper moet je: 1. gebruik maken van de Free Wifi Beleef Antwerpen én 2. Bluetooth (voor niet smartphone gebruikers) inschakelen OF de BeaconApp downloaden (voor smartphone gebruikers). Indien je voldoet aan beide voorwaarden, kan je binnen een straal van 20 tot 50 meter een uitnodiging ontvangen via Bluetooth of Beacon van de deelnemende winkels van de week om binnen te stappen in hun winkel én een selfie te nemen. Je plaatst de selfie vervolgens op de officiële Facebook pagina van AntwerpenMeir en de foto met de meeste likes, wint die week een cadeaubon ter waarde van €50. It is as simple as that!

Conclusie

Wereldwijd zijn er ongetwijfeld reeds een aantal steden die het ons, Antwerpen, hebben voorgedaan. In België is het echter een primeur. Een mix van online en offline. Van service en sales. Van toerisme en beleving. Er wordt tegelijkertijd ingespeeld op een vraag én gezocht naar een commercieel voordeel. Social Media worden ingezet als bruggenbouwer.

Wij zijn alvast benieuwd of Antwerpen klaar is voor deze nieuwe technologie en of het concept aanslaat!

Geschreven door
Motionmill Antwerpen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill