De kritische consument

Begrippen zoals “de crisis” of “social media” hebben heel wat teweeg gebracht, maar daarnaast staan we ook zelf – als consument – anders, niet per se sterker, in onze schoenen. Het lijkt soms of we als consument onszelf hebben getraind in het rondlopen met stoppen in de oren. Wie het hardste roept, heeft nog zelden het meeste succes. Wanneer je de volume knop luider zet, ben je minder interessant. Als consument bepalen we zelf wel welke merken we verkiezen en wie een like verdient op Facebook. Social media hebben ons inderdaad het verlangen gegeven om meer betrokken te zijn. Plots kunnen we als consument het verschil maken, kunnen we onze mening kenbaar maken. Wat slecht is valt door de mand. We zijn een pak kritischer geworden. Toch werden we reeds voor het grote social media verhaal overspoeld met een te veel aan input. We zijn nog steeds beïnvloedbaar, maar merken, bedrijven en ondernemers moeten ons kunnen beroeren. Ze moeten onze aandacht weten te trekken binnen de overvloed zonder hun stem te verheffen (en als ze dat doen, moet wat ze roepen verdomd interessant zijn). Als ze daarin slagen, zijn we meestal verkocht.

Maar hoe ga je hier nu als bedrijf mee om?

Sommige bedrijven houden halsstarrig vast aan oude gewoonten. Anderen hebben wel het gevoel dat ze iets moeten veranderen, maar weten niet waar te beginnen. Kortom, je wilt wel iets veranderen, maar wat en vooral hoe? Gelukkig is er zo iemand als Steven Van Belleghem. Een man met antwoorden en een duidelijke visie. Iemand die vooruit blikt en spreekt over “het bedrijf van de toekomst of marketing in 2020”. Van Belleghem onderzoekt al jaren de impact van social- en digital media niet enkel op ons consumentengedrag, maar ook op bedrijven. Sommigen van ons bestempelen social media nog steeds als new media, Van Belleghem staat echter al heel wat stappen verder. Hij heeft het over een toekomst waarin de conversatie hoogtij viert en dit zowel intern als extern. Het komt erop neer die verandering niet te vrezen of te ontkennen, maar ze op een productieve manier te implementeren binnen ons bedrijf. Het zou een positieve kracht kunnen zijn die ons in dialoog doet treden met onze klanten. Heel wat voordelen en potentieel, maar hoe maken we dit nu concreet? 

3 bouwstenen voor de marketing organisatie van de toekomst

Van Belleghem reikt hiervoor een aantal interessante handvaten aan die ons toch al een beetje op weg kunnen helpen. Hij heeft het over de 3 pilaren of bouwstenen van de marketing organisatie van de toekomst: 1. Conversational leadership 2. Flexibiliteit 3. Discipline. 

1. Conversational leadership? 

De leider of CEO van het bedrijf van de toekomst is iemand die zich bewust is van de veranderingen die momenteel gaande zijn en deze niet uit de weg wilt gaan, maar ze wilt aangrijpen als een kans om zijn bedrijf te doen groeien, evolueren, veranderen. Het is iemand die heeft stil gestaan bij de “waarom” van zijn of haar bedrijf en deze “waarom” laat weergalmen in alles wat hij of zij doet. Het hele bedrijf moet bewegen vanuit die “waarom”; het moet het uitstralen of uitademen.

Deze “waarom bestaat mijn bedrijf” of “waarom doet mijn bedrijf wat het doet” is cruciaal en moet steeds bewaakt worden. Het is dan ook een verhaal van lange adem en duurzaamheid.
De bedrijfsleider van de toekomst is dan ook iemand die kan, of beter durft, luisteren en dit niet enkel naar zijn klanten (extern), maar ook naar zijn eigen personeel (intern). Hij of zij motiveert, ondersteunt, adviseert.

Daarnaast is de bedrijfsleider van de toekomst ook iemand die zowel online als offline connecties durft aangaan en bruggen bouwt tussen mensen. We benadrukken hier het belang van het offline gegeven. Ja, we hebben vandaag social media binnen handbereik om bruggen te bouwen, maar dat wilt niet zeggen dat je af en toe die bureau niet moet laten voor wat hij is om je onder mensen te bewegen.

Tenslotte is de bedrijfsleider van de toekomst ook iemand die besluiten durft nemen en houdt van actie. Iemand dus die het evenwicht tussen het luisteren en het doorhakken van knopen weet te behouden.

Creating a listening culture by sharing customer stories

2. Flexibiliteit?

Flexibiliteit is volgens Van Belleghem de sleutel tot succes. Niet enkel naar je werknemers toe, maar ook naar de ideeën toe die ze suggereren. Daarnaast zal het ook belangrijker worden om partners te zoeken of samenwerkingen aan te gaan met andere bedrijven, zelfstandigen of freelancers om je doelen te bereiken en heel wat nieuwe input op vlak van marketing te krijgen. Van Belleghem heeft het over een heel team dat instaat voor de marketing van je bedrijf: een data expert, een mobile expert, een trend expert, een copywriter  en een creatief team.

3. Discipline? 

Er is heel wat discipline nodig wanneer je gaat voor een duurzame aanpak en een langetermijnvisie. Content is in dit verhaal een essentieel onderdeel, maar om onophoudelijk content te blijven produceren, is heel wat discipline nodig. Ook als bedrijfsleider moet je op een toegewijde manier aan het roer staan en van je werknemers verlangen dat zij met eenzelfde toewijding en discipline elke dag opnieuw hun dag starten. Elk bedrijf heeft namelijk een eigen ritme. Het is aan de bedrijfsleider om dit ritme te controleren, in toom te houden en op te drijven wanneer nodig.

Wanneer we deze 3 principes in ons achterhoofd houden, kunnen we volgens Van Belleghem streven naar volgende 3 dimensies die essentieel worden voor het bedrijf of de marketing van de toekomst:

  1. Een extreme focus op de klant. De klant staat steeds centraal in het verhaal.
  2. Technologie en marketing gaan hand in hand. Ze vullen elkaar aan en geven aan waar elk al dan niet moet bijsturen.
  3. Verkopen zonder te verkopen. Expertise is nog nooit zo belangrijk geweest. Wanneer je waarde kan toevoegen, zal je verkopen.

Van Belleghem reikt dus een aantal handvaten om mee aan de slag te gaan. Alle begin is moeilijk, maar laat deze 3 bouwstenen je alvast aan het denken zetten. Het volledige artikel van Van Belleghem kan je lezen via volgende link of je kan ook zijn boek The Conversation Manager lezen.

We hopen alvast dat je iets hebt opgepikt uit onze blog!
En als dat niet het geval is, mag  je altijd een suggestie doen voor een topic voor onze volgende blog. 

Tot de volgende!

Het voltallige Motionmill team  

Geschreven door
Motionmill Antwerpen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill