De online nieuwsbrief

Je houdt je klanten graag op de hoogte. Nieuwe producten, een toffe actie, een leuk event, goede tips, wijze raad. Je verstuurt het naar je volledige adressenbestand via een handig email programma. Je eigen gepersonaliseerde  nieuwsbrief in de huisstijl van je bedrijf. Zo’n online nieuwsbrief is een geweldige tool. Je hebt enkel geen controle over het feit of je klanten je mail al dan niet zullen lezen. Vervelend. Daarom geven we je wat tips die de kans dat je nieuwsbrief wel degelijk gelezen wordt, vergroot.

Enerzijds heeft het te maken met origineel uit de hoek te durven komen. Anderzijds is het ook een wetenschap: op welke dag van de week of op welk tijdstip zijn mensen eerder geneigd om je mails te lezen? Al komt er ook een grote portie geluk bij kijken. Je hebt nog steeds geen vat op de gemoedstoestand van die honderden mensen achter hun computerscherm. Misschien hebben ze geen tijd? Misschien hebben ze het helemaal gehad met die overvolle mailbox? Maak je geen illusies: als ze niet op de moment zelf tijd maken om je mail te lezen, komt er niet verder. Later is met andere woorden zo goed als gelijk aan nooit. Zorg ervoor dat je op die éne moment hun aandacht weet te grijpen.

No More Spam!

Er zijn echter een aantal zaken die je wel degelijk zelf in de hand hebt. Zo moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je bericht niet in de SPAM terechtkomt. Daar zijn een aantal eenvoudige tips voor:

 1. Zet bijvoorbeeld nooit in je onderwerp dat het hier niet om SPAM gaat. Dat heeft gegarandeerd het omgekeerde effect.
 2. Vermijd te veel of onnodige punctuatie. Te veel leestekens in je onderwerp komen je mailing niet ten goede.
 3. Voeg zeker niet de woorden “Gratis” of iets in die aard toe aan je onderwerp. We leven ondertussen in 2013 en ook onze mailboxen zijn ondertussen zo geëvolueerd dat je mail zonder pardon naar de slachtbank wordt gestuurd.
 4. Vermijd woorden die ook wel eens durven voorkomen in het sex- of pornowoordenboek. Maak jezelf niets wijs: Sex doesn’t sell.

Overload

En toch. Zelfs wanneer je mail de SPAM filter overleeft, is de kans groot dat hij nooit gelezen zal worden maar ongeopend in de prullenbak belandt. We worden dagelijks overladen door tal van nieuwsbrieven. Het komt erop aan om op te vallen tussen de overload.

Jaja, makkelijk gezegd. Maar hoe gedaan?
Wel, zorg ervoor dat:

 1. Je onderwerp niet langer is dan 50 à 60 tekens. Je hebt slechts 6 tot 10 woorden om je boodschap te brengen. Denk kort maar krachtig.
 2. Zorg ervoor dat je naam of je bedrijfsnaam deel uitmaakt van je onderwerp. Dit is geruststellend en zal de kans dat je – indien je een goede reputatie hebt en steeds iets interessants te vertellen hebt – mail wordt geopend, verhogen.
 3. Leg de nadruk op een call to action. Stel bijvoorbeeld een vraag in je onderwerp. Dit lokt nieuwsgierigheid uit en zorgt er bijgevolg voor dat je mail gelezen wordt.
 4. Zorg voor toegevoegde waarde. Wat levert het je leespubliek op om je mail te lezen? Is er een leuke actie? Krijgen ze korting op een geweldig product? Heb je gewoon een enorm interessant verhaal te vertellen dat ingaat op een terugkomende pijnvraag?
 5. Vertel de waarheid. Maak geen beloftes die je niet kan waarmaken. Een teleurgesteld lezerspubliek zal volgende keer niet meer overwegen om je mail te lezen.
 6. Personaliseer het onderwerp van je mail. Voeg bijvoorbeeld de naam van de ontvanger toe. Maar, doe dit niet elke keer, want dan valt het niet meer op. Zorg dus voor het juiste evenwicht.

Vergeet tenslotte niet om creatief uit de hoek te komen. Humor werkt altijd. Of verras met een ongewoon perspectief. Het komt erop aan om mensen op die manier aan te spreken dat jouw mail voor een onderbreking zorgt in de routine, de normale gang van zaken. Vergeet ook niet na te gaan om bij te houden wat werkt en wat niet werkt. Zijn er momenten waarop je mail meer geopend wordt? Wat werk er wat werkt er niet? 

Voila. We hopen dat je met deze tips alvast aan de slag kan.
En, indien je vragen hebt, aarzel dan niet om ons eens te contacteren.

Tot de volgende!  

Geschreven door
Motionmill Antwerpen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill