Leestijd 4 minuten

E-mailmarketing: kies een goed onderwerp voor je mailings

Je steekt heel wat tijd in mailings naar klanten. Sterke content, leuk design, call-to-actions. Nu moet je er enkel nog voor zorgen dat je mailing effectief gelezen wordt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Een sterke titel kan wonderen doen. Ik zet een aantal tips op een rijtje.

Succesfactoren van de digitale nieuwsbrief

Je houdt je klanten graag op de hoogte. Nieuwe producten, een toffe actie, een leuk evenement, goede tips, wijze raad. Je verstuurt het naar je volledige adressenbestand via een handig e-mailprogramma. Het is jouw eigen gepersonaliseerde nieuwsbrief in de huisstijl van je bedrijf.

Zo’n online nieuwsbrief is een geweldige tool. Maar waarom zie je in de statistieken dat jouw mailings maar zo zelden worden geopend? En waarom klikt niet iedereen die hem opent op een link in de mailing?

Enerzijds heeft het te maken met origineel uit de hoek te durven komen. Anderzijds is het ook een wetenschap: op welke dag van de week of op welk tijdstip zijn mensen eerder geneigd om je mails te lezen?

Bovendien komt er een grote portie geluk bij kijken. Je hebt nog steeds geen vat op de gemoedstoestand van die honderden mensen achter hun computerscherm. Misschien hebben ze geen tijd? Misschien hebben ze het helemaal gehad met die overvolle mailbox? Maak je geen illusies: als ze niet op de moment zelf tijd maken om je mail te lezen, komt het er niet van. Later is met andere woorden zo goed als gelijk aan nooit. Zorg ervoor dat je op dat éne moment hun aandacht weet te grijpen.

 

No more spam!

Er zijn echter een aantal zaken die je wel degelijk zelf in de hand hebt. Zo moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je bericht niet in de spam terechtkomt. Daar zijn een aantal eenvoudige tips voor:

  1. Zet bijvoorbeeld nooit in je onderwerp dat het hier niet om spam gaat. Dat heeft gegarandeerd het omgekeerde effect;
  2. Vermijd te veel of onnodige interpunctie. Te veel leestekens in je onderwerp komen je mailing niet ten goede;
  3. Voeg zeker niet de woorden “Gratis” of iets in die aard toe aan je onderwerp. We leven in een tijd waarin onze mailboxen zo zijn geëvolueerd dat je mail zonder pardon naar de slachtbank wordt gestuurd;
  4. Vermijd woorden die ook wel eens durven voorkomen in het seks- of pornowoordenboek. Maak jezelf niets wijs: sex doesn’t sell.

 

 

E-mailovervloed

En toch. Zelfs wanneer je mail de spamfilter overleeft, is de kans groot dat hij nooit gelezen zal worden, maar ongeopend in de prullenbak belandt. We worden dagelijks overladen door tal van nieuwsbrieven. Het komt erop aan om op te vallen tussen de overvloed.

Ja ja, makkelijk gezegd. Maar hoe gedaan?

Wel, zorg voor de volgende zaken:

  1. Je onderwerp mag niet langer zijn dan 50 à 60 tekens. Je hebt slechts 6 tot 10 woorden om je boodschap te brengen. Denk kort maar krachtig.
  2. Zorg ervoor dat je naam of je bedrijfsnaam deel uitmaakt van je onderwerp. Dit is geruststellend en zal de kans dat je – indien je een goede reputatie hebt en steeds iets interessants te vertellen hebt – mail wordt geopend, verhogen.
  3. Leg de nadruk op een call-to-action. Stel bijvoorbeeld een vraag in je onderwerp. Dit lokt nieuwsgierigheid uit en zorgt er bijgevolg voor dat je mail gelezen wordt.
  4. Zorg voor toegevoegde waarde. Wat levert het je leespubliek op om je mail te lezen? Is er een leuke actie? Krijgen ze korting op een geweldig product? Heb je gewoon een enorm interessant verhaal te vertellen dat ingaat op een terugkomende pijnvraag?
  5. Vertel de waarheid. Maak geen beloftes die je niet kan waarmaken. Een teleurgesteld lezerspubliek zal volgende keer niet meer overwegen om je mail te lezen.
  6. Personaliseer het onderwerp van je mail. Voeg bijvoorbeeld de naam van de ontvanger toe. Maar, doe dit niet elke keer, want dan valt het niet meer op. Zorg dus voor het juiste evenwicht.

Vergeet tenslotte niet om creatief uit de hoek te komen. Humor werkt altijd. Of verras met een ongewoon perspectief. Het komt erop aan om mensen op die manier aan te spreken dat jouw mail voor een onderbreking zorgt in de routine, de normale gang van zaken. Vergeet ook niet om bij te houden wat werkt en wat niet werkt. Zijn er momenten waarop je mail meer geopend wordt? Wat werk er wat werkt er niet?

De gegevens die je verzamelt zullen je uiteindelijk vertellen wat voor jouw bedrijf en jouw doelgroep de succesformule blijkt te zijn.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill