Leestijd 4 minuten

Een WordPress-website: waarom kies je ervoor?

‘Kun je nu écht niet een week voorbij laten gaan zonder over WordPress te praten?’ Ik hoor het vaste lezers in mijn gedachten al zuchtend zeggen.

Daarop antwoord ik met opgeheven hoofd: ‘Nee. Dat kan ik niet. En ik schaam mij er niet voor.’

Goed, ik schrijf vaak over WordPress en de voordelen van dit contentmanagementsysteem. So what? Andere mensen schrijven wekelijks over zeden en gewoonten in de Middeleeuwen, of over mensen die tussen 1930 en 1960 in het Amerikaanse stadje Newcastle werden gearresteerd.

Daarbij vergeleken lijkt mijn thema van deze week doodnormaal: de reden waarom je als ondernemer moet kiezen voor een WordPress-website.

Waarom WordPress kiezen

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) dat je toelaat om jouw website zelf dynamisch en up-to-date te houden. Met de nadruk op zelf. WordPress is zo gebruiksvriendelijk dat je er gemakkelijk zelf mee aan de slag kan. Daar moet je geen technisch genie voor zijn. Dát is de reden waarom je voor WordPress kiest.

WordPress is een bewuste keuze

Persoonlijk heb ik een aantal jaren geleden bewust gekozen om alleen maar websites te maken op basis van WordPress. De voordelen van WordPress zijn immers groter dan die van eender welk ander CMS. Het bleek de juiste keuze, want inmiddels heb ik al honderden ondernemers in Antwerpen (en eerlijk gezegd: heel België) aan een WordPress-site geholpen. En ja, daar ben ik best wel een beetje trots op.

Maar denk nu niet dat de toename van het aantal WordPress-sites in België alleen aan mij te wijten is. Er zijn in ons landje tientallen WordPress-experts die prachtige webstekken creëren. Ook hen komt eer toe.

En ook buiten ons Belgenland is WordPress immens populair. Je zou zelfs kunnen zeggen dat WordPress het internet heeft overgenomen:

  • Bijna twintig procent van alle websites wereldwijd gebruikt WordPress als motor;
  • Er zijn meer dan 70.000.000 WordPress-websites wereldwijd;
  • WordPress is gemakkelijk in technisch onderhoud (door je websitebouwer);
  • WordPress is gemakkelijker in inhoudelijk onderhoud (door jou).

 

Nieuwe website nodig of bestaande site upgraden?

Heb je al een bestaande WordPress-website? Die kan perfect worden geüpgraded door een webdesigner van je keuze – óók als die websitebouwer jouw site niet heeft gebouwd. Dat is het fijne aan WordPress: iedere WordPress-expert kan met jouw website aan de slag. Ben je benieuwd hoe het updaten, uitbouwen en optimaliseren van je site jouw bedrijf ten goede zal komen? Praat dan eens met me.

Heb je nog geen website? Dan werkt je websitebouwer in fasen:

  • Kick-off meeting & analyse. Tijdens een eerste (en indien nodig: tweede) gesprek zal de websitebouwer zoveel mogelijk over jou en je bedrijf te weten willen komen. Welke doelen wil je met de website bereiken? Is er een bestaande huisstijl waar de site op moet aansluiten? Zijn er bijzonderheden waarmee rekening gehouden moet worden (zoals een integratie met je CRM-toepassing)?
  • Wireframing. Eens de outline van het project duidelijk is, kan de websitebouwer beginnen met een ontwerp. Dat begint meestal met wireframes, oftewel zwart-witschetsen die grofweg laten zien wat de opbouw van je site zal worden. Ikzelf geef er de voorkeur aan om in deze fase ook de teksten al te schrijven. Meer over deze ongewone aanpak lees je in het artikel Maak eerst de inhoud van je website, daarna pas het ontwerp.
  • Design. Zodra je de wireframes (en eventuele teksten) hebt goedgekeurd, kan de webdesigner een ontwerp maken waarin kleuren, vormen, logo’s en foto’s zijn toegepast. Doorgaans worden zulke ontwerpen in grafische programma’s als Photoshop of Adobe XD gemaakt.
  • Theming & templating. Wanneer je hebt aangegeven dat het ontwerp naar je goesting is, zal de websitebouwer het ontwerp omzetten in een technisch goed werkende website.
  • Testing & debugging. De website gaat niet de deur uit voordat er een grote laatste check is gedaan. Er wordt gekeken of alles werkt zoals het moet werken: de knoppen, de formulieren, de eventuele koppelingen met externe programma’s.
  • Content invoegen. Als een van de laatste stappen wordt de content toegevoegd. (Al geef ik er persoonlijk de voorkeur aan om dit tegelijk met theming en templating te laten verlopen.) Soms wordt de content door de klant zelf toegevoegd, soms zal de webdesigner of een copywriter dit doen.
  • Training. Natuurlijk moet jij als klant weten hoe je website werkt. Als je websitebouwer een beetje deugt, legt hij je dit uit. Is je webbureau van het type ‘wij zullen alle aanpassingen wel doen’, dan kan je rekenen op fikse facturen elke keer dat er iets aan de site moet worden aangepast. Mijn advies: vermijd zulke websitebouwers. Het fijne aan WordPress is immers dat je er zo gemakkelijk zelf mee aan de slag kunt!
  • Hosting & live zetten. Jouw website heeft een plekje nodig op het wereldwijde web. Dat plekje heet hosting. Je kunt kiezen voor eender welk hostingbedrijf, maar er bestaat zogenaamde WordPress-hosting. Zo’n gespecialiseerd hostingbedrijf heeft als bijkomend voordeel dat het adequaat kan ingrijpen wanneer zich WordPress-specifieke problemen voordoen. Tipje: WPorters, het zusterbedrijf van Motionmill, verzorgt WordPress-hosting. Stuur WPorters gerust een vrijblijvend berichtje als je interesse hebt.
  • Supportservice. Wil je ervan verzekerd zijn dat je altijd op hulp kunt rekenen wanneer je die nodig hebt? Bijvoorbeeld voor het creëren voor content, het toevoegen van technische functionaliteiten, of het beheren van je webshop? Vraag je websitebureau naar de mogelijkheden die ze bieden.

Een laatste raad

Durf openhartig te zijn richting je websitebureau. Vertel hen waar je staat met je business en waar je noden liggen. Het zal je verbazen, maar webbureaus kunnen véél meer dan websites bouwen. We schreven er al eens een artikel over. Bij tientallen WordPress-experts in heel België kun je op maat gemaakte functionaliteiten laten bouwen: meertaligheid, koppelingen met voorraadbeheer, registratieformulieren, online ticketverkoop voor evenementen, intranet.

Wees dus moedig genoeg om recht door zee tegen je websitebouwer te zeggen wat je nodig hebt. En hey, nu we het er toch over hebben… waarom zeg je het niet tegen mij?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill