Schermresoluties en de invloed ervan op jouw website

Schermresolutie, een abstract gegeven waar je misschien niet direct bij stilstaat, maar dat wel degelijk van belang is tijdens het bouwen van een website. De schermresolutie die bezoekers van je website op hun apparaat hanteren, bepaalt de manier waarop ze je website te zien krijgen.

Schermresolutie heeft dus onmiskenbaar invloed op de lay-out van een website. Dat is waarom we er rekening mee houden tijdens het bouwen van jouw website.

Nieuwsgierig naar meer weetjes over schermresolutie? Jouw nieuwsgierigheid wordt bevredigd!

De basis: wat is schermresolutie?

In de informatica en in de digitale beeldverwerking heeft men het over ‘resolutie’ wanneer men het aantal pixels, bijvoorbeeld op een beeldscherm, wil beschrijven. Hoe hoger dit aantal pixels, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm. Met andere woorden: hoe hoger de resolutie die je scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden.

 

De invloed van schermresolutie op de ontwikkeling van jouw website

Wanneer je tijdens de ontwikkelingsfase van je website nieuwsgierig een kijkje neemt om te checken hoe het werk vordert, zal het je hoogstwaarschijnlijk opvallen dat de site abnormaal groot op je scherm verschijnt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar dit heeft alles te maken met schermresolutie. En het is niets om je zorgen over te maken.

Vandaag de dag zijn er zo’n tien tot vijftien verschillende schermresoluties die stuk voor stuk bepalend zijn voor de manier waarop je site wordt getoond op het web. Sommige internetbezoekers hebben een erg hoge resolutie (bijvoorbeeld MacBook Pro-gebruikers). Voor hen lijken sommige websites (op vlak van tekst en design) vrij klein. Andere internetgebruikers maken dan weer gebruik van een kleinere schermresolutie waardoor websites op hun scherm veel groter uitvallen.Wanneer een website dus abnormaal groot op je scherm verschijnt, beschik je hoogstwaarschijnlijk over een computer met een kleinere schermresolutie.

 

 

Op welke manier houden wij rekening met schermresolutie?

Wij garanderen dat jouw website toekomstbestendig is dankzij de volgende maatregelen:

  • Het overgrote merendeel van de internetgebruikers beschikt over hoge schermresoluties wanneer ze surfen op het internet. De website die we voor jou ontwikkelen, stemmen we op dit percentage af, op de meerderheid dus. Wij willen voor jou namelijk graag een website bouwen die het meest effectief werkt voor het hoogste percentage bezoekers.
  • Tegenwoordig zijn de meeste websites afgestemd op hogere resoluties. Websites die in de vroege jaren van het internet werden ontworpen (voor schermresoluties van 800×600 pixels), zouden op de computers van vandaag haast onleesbaar zijn geworden. Op dit vlak willen we dus niet achterop hinken. Daarom ontwikkelen ook wij websites die afgestemd zijn op hogere resoluties.
  • Schermresoluties zullen blijven toenemen. Daarom willen we ervoor zorgen dat jouw nieuwe website niet meteen verouderd is. Jouw site zal immers een aantal jaren moeten kunnen meegaan.
  • Daarenboven is het web een immersief medium en grotere websites hebben nu eenmaal meer impact op hun bezoekers. Je ziet de nieuwste James Bond toch ook liever op groot scherm in de cinema dan thuis op je tv?
  • Ook kan je er vanuit gaan dat de dagdagelijkse internetgebruiker ondertussen gewoon is om te scrollen. Internetgebruikers met kleinere schermresoluties zullen misschien niet direct je hele website te zien krijgen, maar zullen vrijwel automatisch naar beneden scrollen om datgene dat onder de ‘fold’ valt te kunnen bekijken. (De fold is het deel van jouw homepage dat een bezoeker direct ziet wanneer hij op jouw site binnenkomt, dus nog voordat hij scrolt.)

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill