Schermresolutie, een abstract gegeven waar je misschien niet direct bij stilstaat, maar dat wel degelijk van belang is tijdens het bouwen van je website. De schermresolutie van bezoekers van je website, bepaalt de manier waarop ze je website te zien krijgen op hun scherm. Schermresolutie heeft dus wel degelijk invloed op de lay-out en we proberen hier dan ook rekening mee te houden tijdens het bouwen van je website. Daarom zetten we een aantal weetjes over schermresolutie op een rijtje.
In de informatica en in de digitale beeldverwerking heeft men het over ‘resolutie’ wanneer men het aantal pixels, bijvoorbeeld op een beeldscherm, wil beschrijven. Hoe hoger dit aantal pixels, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm. Met andere woorden: hoe hoger de resolutie die je scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden.
Wanneer je tijdens de ontwikkelingsfase van je site nieuwsgierig een kijkje neemt om te checken hoe het werk vordert, zal het je hoogstwaarschijnlijk opvallen dat de site abnormaal groot op je scherm verschijnt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar dit heeft alles te maken met schermresolutie. Omdat we ondervinden dat klanten hier af en toe vragen over hebben, leek het ons geen slecht idee om aan dit onderwerp een blog te wijden.
Vandaag de dag zijn er zo’n tien tot vijftien verschillende schermresoluties die stuk voor stuk bepalend zijn voor de manier waarop je site wordt getoond op het web. Sommige internetbezoekers hebben een erg hoge resolutie (bijvoorbeeld Macbook Pro gebruikers). Voor hen lijken sommige websites (tekst & design) vrij klein. Andere internetgebruikers maken dan weer gebruik van een kleinere schermresolutie waardoor websites op hun scherm veel groter uitvallen. Wanneer een website dus abnormaal groot op je scherm verschijnt, beschik je hoogstwaarschijnlijk over een computer met een kleinere schermresolutie.