Schermresolutie, een abstract gegeven waar je misschien niet direct bij stilstaat, maar dat wel degelijk van belang is tijdens het bouwen van je website. De schermresolutie van bezoekers van je website, bepaalt de manier waarop ze je website te zien krijgen op hun scherm. Schermresolutie heeft dus wel degelijk invloed op de lay-out en we proberen hier dan ook rekening mee te houden tijdens het bouwen van je website. Daarom zetten we een aantal weetjes over schermresolutie op een rijtje.

Start from Scratch: Wat is schermresolutie juist?

In de informatica en in de digitale beeldverwerking heeft men het over ‘resolutie’ wanneer men het aantal pixels, bijvoorbeeld op een beeldscherm, wil beschrijven. Hoe hoger dit aantal pixels, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm. Met andere woorden: hoe hoger de resolutie die je scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden.

De invloed van schermresolutie op de ontwikkeling van jouw website

Wanneer je tijdens de ontwikkelingsfase van je site nieuwsgierig een kijkje neemt om te checken hoe het werk vordert, zal het je hoogstwaarschijnlijk opvallen dat de site abnormaal groot op je scherm verschijnt. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar dit heeft alles te maken met schermresolutie. Omdat we ondervinden dat klanten hier af en toe vragen over hebben, leek het ons geen slecht idee om aan dit onderwerp een blog te wijden.

Vandaag de dag zijn er zo’n tien tot vijftien verschillende schermresoluties die stuk voor stuk bepalend zijn voor de manier waarop je site wordt getoond op het web. Sommige internetbezoekers hebben een erg hoge resolutie (bijvoorbeeld Macbook Pro gebruikers). Voor hen lijken sommige websites (tekst & design) vrij klein. Andere internetgebruikers maken dan weer gebruik van een kleinere schermresolutie waardoor websites op hun scherm veel groter uitvallen. Wanneer een website dus abnormaal groot op je scherm verschijnt, beschik je hoogstwaarschijnlijk over een computer met een kleinere schermresolutie.

Op welke manier houden wij rekening met schermresolutie?

  • Een onderzoek in januari 2012 wijst uit dat 76 % van de internetgebruikers beschikken over aanzienlijk grotere schermresoluties wanneer ze surfen op het internet. De website die we voor jou ontwikkelen, stemmen we op dit percentage af, op de meerderheid zeg maar. Wij willen voor jou namelijk graag een website bouwen die het meest effectief werkt voor het hoogste percentage bezoekers.
  • Tegenwoordig zijn de meeste websites afgestemd op hogere resoluties. Websites die tien jaar geleden werden ontworpen (voor schermresoluties van 800×600 pixels), zouden op de computers van vandaag haast onleesbaar zijn geworden. Op dit vlak willen we dus niet achterop hinken en ontwikkelen ook wij websites die afgestemd zijn op hogere resoluties.
  • Schermresoluties zullen blijven toenemen. Daarom willen we ervoor zorgen dat jullie nieuwe website niet meteen verouderd is. Jullie site zou toch nog een aantal jaren moeten kunnen meegaan. Tijdens het ontwikkelen van jullie website proberen we hem dan ook af te stemmen op de technologische vooruitgang, op de toekomst zeg maar.
  • Daarenboven is het web een immersief medium en grotere websites hebben nu eenmaal meer impact op hun bezoekers. Je ziet de nieuwste James Bond toch ook liever op groot scherm in de cinema dan thuis op je tv?
  • Ook kan je er vanuit gaan dat de dagdagelijkse internetgebruiker ondertussen gewoon is om te scrollen. Internetgebruikers met kleinere schermresoluties zullen misschien niet direct je hele website te zien krijgen, maar zullen vrijwel automatisch naar beneden scrollen om datgene dat onder de “fold” valt te kunnen bekijken.
Geschreven door
Motionmill Antwerpen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill