Wanneer mensen een website opzetten, moet deze er goed uitzien

Bezoekers bekijken de website in verschillende browsers, met verschillende instellingen en met verschillende operating systems.
Er worden eindeloze discussies gevoerd over het gebruik van Internet Explorer 6 (IE6), één van de oudste doch veel gebruikte browsers. Deze browser volgt weinig standaarden en werkt volgens de technologie van een jaar of acht geleden. Hierdoor zien websites er volledig anders uit en werken een aantal designs helemaal niet.

Een website ontwerpen die volledig werkt in IE6, is als ringtones ontwerpen voor de Motorola DynaTAX 8000X. Wij kiezen er resoluut voor om dat niet te doen.
Mensen stellen ons dan ook vaak de vraag: “En wat met IE6?”

Usability

Er zijn meerdere antwoorden op dit dilemma, afhankelijk van het belang voor de cliënt en de grootte van het budget. Wij houden altijd de volgende regels in het achterhoofd:

 • Een website draait om content. Mensen surfen meestal om informatie in te winnen. Daarom moet de content ten allen tijde duidelijk gepresenteerd worden. Content is king.
 • Het is onmogelijk om een website in alle browsers exact hetzelfde design mee te geven. Vooral omdat er zoveel verschillende factoren zijn: browser, instellingen, operating system.

Enkele mogelijke antwoorden op een rijtje:

 • Gebruikers van IE6 krijgen de website niet te zien. En afhankelijk van het humeur van de designer crasht hun browser.
 • Er wordt een apart en standaard design gebruikt voor de website in IE6. Bezoekers krijgen desgewenst een bericht dat hun browser echt wel een opfrissing kan gebruiken.
 • We bouwen een website voor de laatste nieuwe browsers en kijken daarna hoe we de website er in IE6 ook deftig kunnen doen uitzien. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar, maar deze zijn allemaal zeer tijdrovend. Er moet als het ware een nieuwe website gebouwd worden voor deze ene browser.
 • De website moet er in elke browser hetzelfde uitzien. Compromissen zijn uitgesloten.

 Een mooie website altijd en overal. Daar gaan we voor. Maar welke rol speelt de keuze van je browser?

Nuance

De bovenstaande oplossingen verdienen een beetje nuance:

 • De meest gebruiksonvriendelijke manier is het doen crashen van de webbrowser. Het lijkt ons weinig waarschijnlijk dat deze werkwijze door professionelen gebruikt wordt. Wij streven naar de best mogelijke gebruiksvriendelijkheid en zullen ons dan ook nooit tot deze methode wenden.
 • Wanneer de website bezocht wordt door een IE6 gebruiker, wordt er een standaard design naar boven gebracht. Op die manier geeft de website netjes de inhoud weer in een minimalistisch design.
  Er kan hier ook gewerkt worden met een melding dat er wordt aangeraden om te upgraden naar een moderne browser.
  Bij deze oplossing wordt er een kleine inspanning gevraagd van de bezoeker, maar ons inziens is het de beste manier. Het is nu eenmaal zo dat mensen moeten worden gestuurd bij het gebruik van nieuwe technologieën. De meerderheid van de internetgebruikers is zich totaal niet bewust van de evolutie van het internet en bijhorende ontwikkelingen. Een kleine bewustwording is vaak al voldoende om de overstap te maken.
 • Het optimaliseren van websites kan de moeite zijn. Wanneer je weet dat de meeste bezoekers met een verouderde browser surfen, kan je ervoor zorgen dat zij de website deftig zien. Dit is vaak het geval bij grote instellingen (banken, overheden,…) omdat hun IT beleid eerder rigide is.
  Er moet een duidelijke afweging gemaakt worden tussen zinvolle optimalisatie en budget/tijd. Het heeft weinig zin om de helft van het budget te spenderen aan optimalisatie wanneer slechts twee procent van de bezoekers hiervan zal gebruik maken.
 • Een website kan, moet en zal nooit hetzelfde zijn in verschillende browsers. Dit is eenvoudigweg niet mogelijk. Jammer maar helaas.

Onze suggestie

Wij kiezen voor oplossing 2 omdat die voor iedereen voordelen biedt:

 • budgetbeperkend
 • tijdbeperkend
 • opvoedend

Dit is echter een suggestie die voor discussie vatbaar is. Wij staan dan ook klaar om naar u te luisteren!

Geschreven door
Dirk Verbeeck
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill