Mooi en gebruiksvriendelijk, esthetisch en functioneel… het is het balanceren tussen deze twee polen, het zoeken naar de gulden middenweg dat webdesign tot zo’n uitdaging maakt. Maar is het ideaal niet onbereikbaar? Of zoeken wij het gewoon te ver?

We kennen allemaal wel een paar echt mooie, warm aandoende sites waar je op de meest onmogelijke plaatsen naar een link of een knop moet gaan zoeken. We kennen ook (véél !) strakke portals met eindeloos scrollende pagina’s, overladen zijkolommen, flikkerende banners, pop-overs en pop-unders, tickboxen en zo mogelijk ook een streepje geluid. Twee uitersten. En het gezond verstand kiest voor iets daartussenin. Maar waarom eigenlijk?

Op zoek naar het ideaal

Het antwoord is verrassend eenvoudig. We leven in een snelle wereld en hebben niet veel tijd om rustig vanalles en nog wat uit te zoeken. Het moet vooruitgaan en dus willen we die knop of link vinden waar we verwachten dat hij staat. Zo is de normale plaats voor een ‘home’ button vooraan in de menubalk en niet achteraan. Ook andere elementen hebben zo min of meer vaste plaatsen op een webpagina, al berust dit meer op ongeschreven wetten dan op exacte wetenschap: een ‘contact’ link zal je bijvoorbeeld onderaan de pagina of op het einde van de menubalk vinden, nooit in de linkerbovenhoek.

Het perfecte huwelijk

Zo zal ook de belangrijkste content meestal centraal op de pagina geplaatst worden en zal je zelden de navigatie in de rechterkolom vinden. En hoe mooi mag het dan allemaal nog zijn? Wel, het keurslijf van de functionaliteit is niet strak en dwingend. Er zijn gewoon enkele regels te respecteren voor een geslaagd huwelijk tussen functionaliteit en esthetiek. Laat de bezoeker terchtkomen in een mooie omgeving waar hij snel de weg vindt en hij zal zich meteen ‘thuis’ voelen. De kans is dan veel groter dat hij terugkomt, omdat je site én leuk én overzichtelijk ingedeeld is.

De middenweg is breed

De fameuze gulden middenweg is geen smal bergpad waar je op je hoede en soms met bonzend hart over moet. Hij is breed, zeer breed en laat je de keuze waar je wil wandelen. De balans kan dus meer in esthethische richting uitslaan zonder het functionele uit het oog te verliezen en vice versa. Als beide polen hun plaats krijgen wordt functioneel nooit koud en esthetisch nooit overladen. Heb je een site met zeer veel informatie kies dan eerder voor een zakelijke opbouw. Wil je je bedrijf voorstellen of on line diensten aanbieden dan mag het esthetische een grotere rol gaan spelen. De keuze hangt grotendeels af van wat je de bezoeker wil bieden.

De site van een verder niet nader omschreven jongerenzender – om er maar één te noemen – is zo’n merkwaardig product van de kruising tussen informatieve zakelijkheid en slipperige creativiteit: het mag nog zo gek zijn, de informatie is volgens algemeen geldende criteria gestroomlijnd. Wie de site bezoekt vindt snel nieuws, playlists, zendschema’s en tops allerhande tussen de licht bruisende onzin. ’t Is maar een voorbeeld van hoe het kan.

Ga je voor sexy of strak? Je kiest best voor het juiste evenwicht.

To do

Een algemeen geldende lijst van do’s & dont’s bestaat niet.

  • Zorg er enkel voor dat je je bezoekers niet wegjaagt met een overdaad aan info of een veelheid aan niet ter zake doende barokke versierselen.
  • Bestudeer enkele sites die je zelf graag bezoekt, en misschien ook enkele waarvan je liefst met pakweg windkracht 7 wegsurft
  • Bekijk de structuur en de plaatsing van de verschillende elementen.

En laat dan de verborgen graficus in je bovendrijven om er een mooi geheel van te maken… of huur er één in.

Geschreven door
Dirk Verbeeck
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill